De Stemming: Column Niena Bocken over Volksverhuizing

De Stemming: Column Niena Bocken over Volksverhuizing

Een column van Niena Bocken in De Stemming van zondag 21 oktober 2018:

|

Column Volksverhuizing

Afgelopen maand ben ik verhuisd. Bij het leeghalen van mijn koopwoning besefte ik opnieuw dat niets eigenlijk écht je bezit is. Alles is bruikleen. Welke woning dan ook, zelfs een graf,is een tijdelijke verblijfsomgeving, hoeveel geld je er ook tegenaan smijt. Het is iets vergankelijks. Een verhuizing betekent wennen aan een nieuwe context waarin dingen een andere betekenis krijgen. Een thuis is geen pand, het is eigenlijk een tijdelijke plek met een gunstig vestigingsklimaat. En dat blijkt voor mensen een stuk essentiëler dan voor bedrijven, zo bewees Unilever. Ondanks de voorspellingen van weerman Rutte, verhuisde het bedrijf toch niet naar Nederland. Die-videndbelasting toch! Rutte kon niet anders dan het afschaffen ervan terug te draaien. Het geld ging dan maar gewoon naar het bedrijfsleven. Ander klimaat doet er namelijk niet zo toe.

Hoewel menig wetenschapper aan de noodklok hangt, wordt de burger nog steeds aangesproken op dat wat in zijn eigen gezichtsveld ligt. In dit geval de wassen neus dat het allemaal wel goed komt wanneer we slechts 3 minuten douchen en een paar zonnepanelen op het dak plaatsen. Dat terwijl ondertussen de industriële veebedrijven en multinationals not-in-hun-own-backyard dood en verderf zaaien, ter land ter zee én in de lucht! Klimaatdoelen zijn als blokkeerfriezen; ze zijn lastig en ze staan in de weg. De ver van je bed show lijkt ook in Limburg steeds dichterbij te komen. Sittard-Geleen staat in de top 10 van Nederlandse steden met de meeste Co2 uitstoot. Hoewel je in Maastricht en Meerssen nu al moet je uitkijken dat je je hoofd niet stoot aan een vrachtvliegtuig, ‘He wat zeg je?’

‘EEN VRACHTVLIEGTUIG!’ heeft onze premier nóg meer fijnstof ambities voor deze plek. Zijn partij is niet zo gecharmeerd van veel migranten, toch lijkt het geen probleem om de woestijn hierheen te halen; webshopgigant Alibaba zoekt een sprookjesbos en Mark Rutte ziet Maastricht Aachen Airport als perfecte plek hiervoor. Voor sommigen zal dat Chinees zijn , maar je hebt dan in ieder geval wel je online bestelling binnen 72 uur in huis. De vrijheid voor de één betekent een consequentie voor de ander en door de schaalvergroting van onze marktwereld raken we van dat idee onthecht. Simpelweg omdat we de gevolgen van onze consumptie niet meer zien, tótdat ze voor ons zelf tastbaar worden. En in het geval van klimaatverandering is het dan al lang te laat. Wanneer we de klimaatdoelen niet gaan halen – en ik voorspel dat dat sowieso niet meer gaat lukken- krijgen we steeds vaker te maken met weersextremen. De zeespiegel zal stijgen en in meer landen wordt het tegen de zestig graden celsius. Waar we het nu al zo krap vinden, zullen er nieuwe migratiestromen op gang komen. Mensen op zoek naar een beter vestigingsklimaat. Maar wees gerust; tegen de tijd dat dat gebeurt zijn de poolkappen al zo gesmolten dat we als land in zijn geheel terugdrijven richting Afrika. Hopelijk zijn we daar dan welkom.

Toen ik vorige week mijn auto parkeerde in mijn nieuwe wijk voor iemand anders zijn deur, stond er een stel buurtbewoners argwanend naar me te kijken. Toen ik uitstapte spraken ze me aan; hoe lang zou die auto hier blijven staan? Er was namelijk al zoveel parkeeroverlast in deze straat omdat iedereen hem hier gratis neerzette. Pas toen ik vertelde dat ik zelf om de hoek woonde veranderde de toon; Voor mij moest het vreselijk onhandig zijn dat ik hem niet voor mijn eigen deur kwijt kon en zo ver moest lopen. Zij zelf hadden niet eens een auto. Pas door het besef van gedeeld leed ontstond er plots begrip. Ik was nu een van hen.

Eigenlijk zijn we allemaal nomaden in de waan dat ons huis geen plek is, maar een bezit.

De Stemming

Iedere zondag live vanuit café Forum, Sint Pieterstraat 4 in Maastricht van 11:00 tot 13:00 uur op L1 Radio. Herhaling maandag 20:00 tot 22:00 uur.

Alle fragmenten en hele uitzendingen van De Stemming zijn te beluisteren op L1.nl/Stemming
De Stemming is er ook als podcast.

Kom langs of luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3. L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren, op kanaal 7A.

Logo 1Limburg

Programma's