​De Stemming - 16 dec 2018

​De Stemming - 16 dec 2018

Zondag 16 december om 11:00 uur live vanuit café Forum aan de St. Pieterstraat 4 in Maastricht.

Met de volgende onderwerpen:

LVO én Inspectie krijgen draai om de oren

Stichting Limburgs Voortgezet Onderwijs (LVO) en de Onderwijsinspectie hebben steken laten vallen bij het eindexamendebacle bij het VMBO Maastricht, waarbij 354 eindexamens ongeldig zijn verklaard. Dat zijn de conclusies uit de vrijdag gepubliceerde rapporten van de Onderwijsinspectie en de Auditdienst Rijk (ADR). Die laatste keek naar het handelen van de Inspectie in het hele debacle. We spreken erover met onderwijskundige Ingeborg Dijkstra en ouder Olaf Basten.

|
Ik weet zeker dat als we bij andere scholenkoepels in het land precies hetzelfde zouden doen, dat we mogelijk ook grote tekortkomingen zouden kunnen zien.

Maar het is wel een feit dat we op de school waar we het over hebben, VMBO Maastricht, ongelofelijk veel is misgegaan.
Onderwijskundige Ingeborg Dijkstra
Ze hadden wel eens hun excuses mogen aanbieden.

We hebben eigenlijk na het uitreiken van het diploma - dat ging gewoon in het klaslokaal met de mentor, met een handje en een roosje - nooit niks meer gehoord.

Geen excuus, geen 'willen jullie nog een examenfeest?', of 'zullen we wat organiseren voor jullie?'. Helemaal niks.
Ouder Olaf Basten

Het boek Grenzeloos geluk

Luc Vercauteren - hij heeft een bipolaire aandoening - schreef het boek Grenzeloos geluk, over zijn fietstocht van Maastricht naar Teheran.

|
Ruim twee jaar geleden ben ik teruggekomen van m’n fietstocht naar Teheran. Het zijn twee bijzondere jaren geweest. Misschien wel de meest waardevolle jaren in m’n leven. Mijn vader kreeg ALS, droeg zijn ziekte met waardigheid en is inmiddels overleden.

Los van de medicatie die ik krijg heb ik zelf ook een ontwikkeling door gemaakt. Een ontwikkeling als mens, ondanks en dankzij de diagnose. De wens hypomaan te zijn, is er eigenlijk niet meer, ik ken m’n grenzen, ik weet steeds beter wie ik ben en waar ik voor sta, en ik zal ook altijd blijven twijfelen daarover. Ik zal nooit een ‘in-balans’ persoon worden. Dat past niet bij me, dat heeft niks met mijn bipolariteit te maken, zo zit ik gewoon in elkaar. Ik ben een gevoelsmens en daar horen schommelingen bij. En dan kan ik de ene dag A zeggen en drie dagen later B doen én begrip opbrengen voor beide.
Fragment uit 'Grenzeloos geluk'

Is de secularisatie over haar hoogtepunt heen?

Onze analist spiritualiteit Philippe Cremers over de vraag: is de secularisatie over haar hoogtepunt heen?

|

Minder polarisatie en meer hoffelijkheid in de samenleving

Herman Kaiser, ex-burgemeester van Roermond, vertelt over zijn boek 'In waarde verbonden' waarin hij pleit voor minder polarisatie en meer hoffelijkheid in de samenleving.

|
Onze samenleving wordt gedragen door waarden, zoals respect voor de menselijke waardigheid. Mensen die gezamenlijke waarden delen hebben een basis om op voort te bouwen. Zij hoeven elkaar niet voortdurend vliegen af te vangen over kleinigheden. Met gedeelde waarden is er een basis voor vertrouwen. Je kunt een gesprek voeren omdat je in staat bent de ander bij jou toe te laten.

De ruimte voor dialoog en het elkaar serieus willen nemen wordt helaas te vaak verstoord door de echo’s van monologen over het eigen gelijk. De dialoogruimte die hoort bij een waardevolle samenleving lijkt steeds meer op een echoput.

Een rode draad door het boek is dat traditie en vernieuwing met elkaar in verbinding worden gebracht in een geïnspireerd vooruitgangsdenken.

Dit boek is een inspiratiebron voor wie op zoek is naar handvatten voor hechtere samenwerking binnen en tussen organisaties of naar betekenisvolle kaders voor een gezamenlijke toekomst. De besproken voorbeelden uit de traditie zullen ook mensen aanspreken in hun persoonlijke zoektocht naar verbindende waarden.
Herman Kaiser

Het panel

Het panel - Tirza Houben (PvdA-statenlid), Cor Bosman (middenstander), Louk Hustinx (communicatiespecialist) - discussieert over de herrie rond het Bevrijdingsfestival en andere actuele zaken.

|

Column Jos van Wersch

Een column van Jos van Wersch.
Lees zijn column hier

|

Live muziek

Muziek komt van de formatie Ravelin.

|
|
|

Presentatie

Frank Ruber en Fons Geraets

Terugluisteren 16 december 2018

|

De Stemming

Interview- en discussieprogramma over actuele Limburgse politiek, cultuur, economie, wetenschap en media, iedere zondag van 11:00 tot 13:00 uur op L1 Radio, met een herhaling op maandag van 20:00 tot 22:00 uur.

Alle fragmenten en hele uitzendingen van De Stemming zijn te beluisteren op L1.nl/Stemming.

Luister L1 Radio via L1.nl/Radio, op FM 95.3 en 100.3 of DAB+.

Wat is Limburg zonder arbeidsmigranten?

Wat is Limburg zonder arbeidsmigranten?

Donderdag droog, hier en daar de zon, 2 tot 3 graden

Donderdag droog, hier en daar de zon, 2 tot 3 graden

Natuur en Zo TV: ruïnes in Afferden en Stein, Kuusj, kruiden

Natuur en Zo TV: ruïnes in Afferden en Stein, Kuusj, kruiden

Webwinkels steeds vaker in de fout met terugbetalen

Webwinkels steeds vaker in de fout met terugbetalen

Waarom heeft niemand het over Europa in deze verkiezingen?

Waarom heeft niemand het over Europa in deze verkiezingen?

't Vastelaovesmonumentenelftal 2024 - Susteren

't Vastelaovesmonumentenelftal 2024 - Susteren

Programma's