​De Stemming - 14 apr 2019

​De Stemming - 14 apr 2019

Zondag 11:00 - 13:00 vanuit café Forum, St. Pieterstraat 4 Maastricht

Wat is de staat van het onderwijs?

De Onderwijsinspectie maakt zich zorgen over de havo en de wildgroei aan vernieuwende onderwijsconcepten. Daarover onderwijspsycholoog Paul Kirschner en docent/publicist Pascal Cuijpers.

We zien dat juist een heleboel van die vernieuwingen of alternatieve aanpakken vooral positief werken - als ze positief werken - bij de beter gestelde kinderen uit betere sociale milieus, terwijl wat het beste werkt voor de kinderen die benadeeld zijn of uit benadeelde gebieden komen, is gewoon goed, degelijk onderwijs, volgens directe instructie. Dat heet het Mattheüs-effect, waarin de rijken rijker worden, en de armen armer, door die alternatieve concepten, waarin kinderen dingen zelf moeten bedenken, uitzoeken, onderzoeken en wat dan ook. Als een kind naar huis komt en een omgeving heeft waarin er veel boeken zijn, geïnteresseerde ouders, goed opgeleide ouders, geld om dat kind naar een museum of wat dan ook te sturen, zal dat kind profiteren, maar dat zijn niet alle kinderen, dus met zoiets, als het ware, werk je de kloof tussen arm en rijk verder in de hand. Onderwijspsycholoog Paul Kirschner
|

Zes jaar na 's werelds eerste gekweekte hamburger

Fysioloog Mark Post presenteerde zes jaar geleden 's werelds eerste gekweekte hamburger. Wanneer ligt kweekvlees in de winkel?

|

Medialogica geeft aandacht aan zaak Nicky Verstappen

Het tv-programma Medialogica gaat zondag over de zaak Nicky Verstappen. De programmamakers Hansje van de Beek en Neeltje Bollen over de omgang van politie & justitie met de media.

|

Het panel

Het panel - met kansmakelaar Tirza Houben, ondernemer Cor Bosman en communicatieadviseur Louk Hustinx - discussieert over het 'patiëntgeheim', verbod op prostitutie en andere actuele zaken.

|

Tentoonstelling over Bressoux

Onze cultuur-analist Cyrille Offermans over een tentoonstelling in het Centre Céramique te Maastricht over Bressoux, een multiculturele wijk in Luik.

|

Column

Een column van Jos van Wersch.

Lees de hele column hier

Het Stella Maris heeft/had een uitstekende naam in de regio. Totdat op zekere dag de zoveelste onderwijspipo het reguliere onderwijssysteem in Meerssen de nek omdraaide. Het is fantastisch voor opperonderwijspipo Jo Ritzen dat hij op z’n 74-ste de LVO-schnabbel binnenhaalde. Pijnlijk is het voor de onderbouwleerlingen die de rest van hun leven gebrandmerkt zijn omdat ze gepersonaliseerd onderwijs in Meerssen kregen. Jos van Wersch
|

Muziek: Maggie Dae

Live een optreden van singer-songwriter Maggie Dae.

|
|
|

Presentatie

Frank Ruber & Fons Geraets.

Terugluisteren zondag 14 april 2019

|
|

De Stemming

Interview- en discussieprogramma over actuele Limburgse politiek, cultuur, economie, wetenschap en media, iedere zondag van 11:00 tot 13:00 uur op L1 Radio, met een herhaling op maandag van 20:00 tot 22:00 uur.

Alle fragmenten en hele uitzendingen van De Stemming zijn te beluisteren op L1.nl/Stemming.

Luister L1 Radio via L1.nl/Radio, op FM 95.3 en 100.3 of DAB+.

L1mburg Centraal: toekomstige klimaatregels Maastricht probleem voor marktkooplui

L1mburg Centraal: toekomstige klimaatregels Maastricht probleem voor marktkooplui

Appels uit Gronsveld voor voedselbank in Maastricht

Appels uit Gronsveld voor voedselbank in Maastricht

Gereanimeerd worden door André Rieu

Gereanimeerd worden door André Rieu

Oude tractoren tegen zero-emissiezone Maastricht

Oude tractoren tegen zero-emissiezone Maastricht

ENCI-archief overgedragen aan Sociaal Historisch Centrum voor Limburg

ENCI-archief overgedragen aan Sociaal Historisch Centrum voor Limburg

Cultuurcafé: van hiphop tot La Traviata

Cultuurcafé: van hiphop tot La Traviata

Programma's