De Stemming - 13 jan 2019

De Stemming - 13 jan 2019

Zondag 13 januari 11:00-13:00

Tweede Kamerlid Martijn van Helvert (CDA) en journalist/politicoloog Paul van der Steen over de beeldvorming van Limburgse politici. Worden ze gezien als een bijzondere soort?

|

Wat doet de Universiteit Maastricht aan ontwikkelingshulp? Mike Robertson, projectleider van SHE Collaborates, over de ondersteuning van het medisch onderwijs in landen als Vietnam en El Salvador.

|

De uit Limburg afkomstige cabaretière Renate Reijnders komt vertellen over haar nieuwe theatervoorstelling Het Liefdescollege.

|

Onze politiek-analist Joop van den Berg over de implicaties van een mogelijk vertrek van premier Mark Rutte naar Brussel.

|

Het panel - met Maud Schenk-Hermans (CDA), Gert-Jan Krabbendam (GroenLinks), Joost Reinaerts (PvdA) - discussieert over de verboden staking bij VDL NedCar, de veiling van oranjekunst en andere actuele zaken.

|

De column van Niena Bocken.

|

Tegen natuurlijk

Ik ben tegenwoordig verslaafd aan natuurfilms van de BBC. Als ik vroeger had geweten hoe vernuftig dier- en plantsoorten elkaar in balans houden in Afrika, dan had ik een stuk beter opgelet in de biologieles. Werkelijk wonderlijk. En hoe meer afleveringen ik kijk, hoe gefascineerder ik raak van ons eigen soort; de homo sapiens. Waar dieren en planten de meest creatieve en uiteenlopende methoden hebben om de soort te laten overleven, lijken wij vooral de focus te hebben om niet alleen ons zelf maar ook de hele omgeving mee te trekken in een afgrond.

Afgelopen maandag kwam kort in het nieuws voorbij dat wetenschappers hadden gevonden dat door het smelten van de poolkappen in Groenland, ook nog eens methaangas vrijkomt. Waardoor het smelten van die kappen eens zo snel gaat. Helaas werd daar geen pamflet over verspreid; daar is namelijk helemaal niets tegennatuurlijks aan.En onze eigen Klaas Dijkhoff vond dat er ook drammerig werd gedaan over de klimaatafspraken. Inderdaad, laten we vooral geen haast maken. Als je een dijk in je naam hebt kan hij ook niet breken. Inmiddels dreigt het drinkwater uit de Maas, dat 6 miljoen lui voorziet van water, zo vervuild te raken door klimaatverandering dat we er alleen nog maar fietsen en antidepressiva uit kunnen filteren. Dat laatste is onder de huidige omstandigheden wel handig. Over poolkappen gesproken; pinguïns lachen zich kapot. Pas geleden bleek opnieuw dat een lesbisch pinguïnkoppel samen een ei had uitgebroed en nu had een van die twee -ze zijn al 8 jaar samen- , opnieuw een ei gelegd. In het natuurpark had geen van de opzichters daar een verklaring voor. Kees van der Staaij vast wel; dat moet een onbevlekte ontvangenis zijn geweest. Een ‘act of God’. 1 op de 5 pinguïns is overigens homoseksueel. Zij wapperen niet met pamfletten of vlaggen. Zij hebben gewoon lief en planten zich voort. Maar volgens Pieter de Vries van de VU zal dat wel de gender-en geaardheidsideologie zijn geweest die zich heeft opgedrongen, net zoals het Nazisme.

Ik heb een voorliefde ontwikkeld voor de SGP. Ik ken geen enkele partij die zo veel heeft gedaan voor groepen die ze zelf onderdrukken. Toen ik in 2001 stond te demonstreren in Den Haag omdat Imam El Moumni had geuit dat homo’s van een flat moesten worden gegooid wapperde er geen enkele vlag in Nederland. Nu wel. Eén van de SGP standpunten is ook dat de vrouw beneden de man is gesteld. Hoewel zij een volgende, maar niet leidende rol mag innemen, lieten ze in 2016 voor het eerst een vrouw aan het roer. Gisteren precies een jaar geleden, was in het nieuws dat dezelfde partij in Amsterdam een vrouwelijke lijsttrekker liet opdraven. En zo roeien ze eigenlijk langzaam hun eigen ideologie uit. Er zijn meer opvallende menselijke survivaltechnieken. Deze provincie heeft zichzelf bijvoorbeeld zo aantrekkelijk gemaakt als vakantieoord dat zelfs terroristen hun trainingskampen in onze vakantieparken plannen. Maar waar zij explosieven op ons willen werpen, werpen sommige Limburgers zich gewoon op explosieven. Xavier Lucassen, afgekeurde ex-militair lag urenlang op een handgranaat, gewoon, om de buren een beetje te ontzien, mocht iets ontploffen. Daar kunnen anderen nog wat van leren, bijvoorbeeld Dick Hak van de Rabobank, Pieter de Vries, of Guus de J. van stichting SGL. Misschien is het gewoon tijd voor een nieuwe oerknal.

Jodymoon speelt nummers van het nieuwe album 'A love brand new'.

|
|
|
|

Presentatie: Paul Versteegen en Fons Geraets

Hele uitzending luisteren

|
|

De Stemming

Iedere zondag live vanuit café Forum, Sint Pieterstraat 4 in Maastricht van 11:00 tot 13:00 uur op L1 Radio. Herhaling maandag 20:00 tot 22:00 uur.

Alle fragmenten en hele uitzendingen van De Stemming zijn te beluisteren op L1.nl/Stemming
De Stemming is er ook als podcast.

Kom langs of luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3. L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren, op kanaal 7A.

Logo 1Limburg

Herfst: wat mag je wel of niet meenemen uit het bos?

Herfst: wat mag je wel of niet meenemen uit het bos?

Een man is dinsdag in Baexem aangehouden voor het plukken van paddenstoelen. Nu het bos weer transformeert in herfstkleuren en men al nadenkt over de kerststukjes rijst de vraag: wat mag je wel of niet meenemen uit het bos?

Programma's