De Rogstaekers uit Weert maken een sprookjesboek

De Rogstaekers uit Weert maken een sprookjesboek

Richting de 11e van de 11e komt er weer vastelaovesnieuws binnen op de Plat-ewegredactie. De Rogstaekers in Weert zijn bezig met het maken van een sprookjesboek. 

Plat-ewegreporter Judith Kuypers zoekt uit waar dit initiatief vandaan komt. Ze praat daarvoor met Jasper Heesakkers en Mark Bouwmans. Het boek is verkrijgbaar via www.guldenhumor2021.nl en in Weert op 4 adressen namelijk:

  • Bruna Weert – Markt 11-13
  • Warenhuis conceptstore, Beekstraat 54, Weert
  • Primera Wouters Oranjeplein 231, Keent – Weert
  • The Read Shop Express St. Jobplein 8 Weert
|

Persbericht:

Op vrijdag 1 oktober vond in de historische Paterskerk aan de Biest de boekpresentatie plaats van ‘Juul, de kleine kwânte kwakkert’. De eerste exemplaren van dit unieke dialectsprookjesboek werden door Kanseleer Jasper van De Rogstaekers uitgereikt aan burgemeester Raymond Vlecken en aan Bart Maes, president van de Samenwirkende Limburgse Vastelaovesvereniginge. Het boek wordt uitgebracht in aanloop naar de Gulden Humor in Weert op 26 en 27 november. Het verhaal is geschreven door Mark Bouwmans en de prenten zijn getekend door Rob Jacobs.

Uniek verzamelobject voor dialectliefhebbers
Juul, de kleine kwânte kwakkert’ is een nieuw sprookjesboek geschreven in 17 Limburgse dialecten. Het verhaal gaat over de kleine kikker Juul. Juul is gek van sprookjes en van vastelaovendj en droomt ervan om door een knappe prinses tot prins te worden gekust. Om zijn prinses te vinden heeft hij een toverdrank nodig, bestaande uit 17 ingrediënten die te vinden zijn in de 17 plaatsen die zijn aangesloten bij de Samenwirkende Limburgse Vastelaovesvereniginge. Wat dit boek dus extra bijzonder maakt is dat het geschreven is in 17 verschillende Limburgse dialecten, elke pagina in het dialect van de plaats waar het avontuur zich afspeelt. Op de laatste pagina van het sprookjesboek zijn, voor het lezersgemak, een 2-tal QR-codes toegevoegd waarmee de Nederlandse vertaling en de vertaling in het Weerter dialect kan worden "opgehaald".

Voorreservering en verkoopadressen
Het sprookjesboek wordt eenmalig in gelimiteerde oplage uitgebracht. Om liefhebbers de gelegenheid te geven een exemplaar te bemachtigen is er gewerkt met een voorreservering. Daar is massaal gebruik van gemaakt en honderden boeken werden besteld. Voorgereserveerde boeken kunnen op zaterdag 2 oktober tussen 10:00 uur en 14:00 uur worden afgehaald bij Wertha Brewpub, Bassin 6 te Weert. Het boek is zolang de voorraad strekt te koop bij Bruna Weert (Markt 11-13), WarenHuis conceptstore (Beekstraat 54), Primera Wouters (Oranjeplein 231) en The Read Shop Express Weert (St. Jobplein 8).

De Orde van de Gulden Humor
De Orde van de Gulden Humor wordt sinds 1962 als hoogste Limburgse vastelaovendjonderscheiding uitgereikt door de Samewirkende Limburgse Vastelaovesvereniginge (SLV). Dit jaar wordt deze onderscheiding toegekend aan acteur Huub Stapel. Stadsvastelaovendjvereîniging De Rogstaekers zal de uitreiking feestelijk omlijsten met een twee grootse evenementen in Sporthal Boshoven op 26 en 27 november. Op deze avonden presenteren zij een sprookjesachtig vastelaovendjprogramma met heel veel artiesten, waaronder Beppie Kraft, Spik en Span, Bjorn en Mieke, Marleen Rutten, De Toddezèk, Hoondervél en W-Dreej. Alle informatie over het programma en de kaartverkoop is te vinden op www.guldenhumor2021.nl.

Plat-eweg

Elke zaterdag drie uur lang van 13:00 tot 16:00 uur. Van maandag tot en met woensdag tussen 19:00 en 20:00 uur telkens een uur herhaling. Op donderdag en vrijdag zijn er weer verse uitzendingen vol Limburgstalige muziek.

24/7 op L1.nl/PlatEweg of plateweg.nl.

Luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3. L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren, op kanaal 7A.

Kaartverkoop voorrondes Buuttekampioenschap 2022 start 5 november

Kaartverkoop voorrondes Buuttekampioenschap 2022 start 5 november

Astrid is het Vastelaovesgezicht 2022!

Astrid is het Vastelaovesgezicht 2022!

Vastelaovesgezicht 2022 Finale: Astrid vs Harry

Vastelaovesgezicht 2022 Finale: Astrid vs Harry

Dit zijn de 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht 2022

Dit zijn de 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht 2022

'Dit mak weer alles good' wint bij De Wien

'Dit mak weer alles good' wint bij De Wien

Vastelaovesgezicht 2022 Halve Finale 2: Kevin vs Harry

Vastelaovesgezicht 2022 Halve Finale 2: Kevin vs Harry

Logo 1Limburg

Verstappen deelt rivaal Hamilton tik uit met winst in Austin

Verstappen deelt rivaal Hamilton tik uit met winst in Austin

Max Verstappen en Lewis Hamilton blijven de Formule 1-liefhebbers trakteren op een bloedstollende titelstrijd. Bij de GP van de Verenigde Staten sloeg Verstappen een slag door in een spannend slot zijn rivaal voor te blijven en zijn WK-leiding uit te…