De Naate Raaf wil Marotte uit de brand helpen

De Naate Raaf wil Marotte uit de brand helpen

Column: Tom Doesborg.

Cultuursociëteit en stamtaogel VV De Naate Raaf (1865) uit Venlo is bereid om Sjtadsvastelaovesvereiniging De Marotte Zitterd (1881) de helpende hand te bieden nu de vastelaovescrisis in Sittard nauwelijks nog te overzien is.

De Naate Raaf (DNR) zal vandaag nog een 'open brief' online plaatsen waarin de oudste sociëteit van Venlo een kant-en-klare oplossing biedt voor de bestuursruzie in Sittard. Onder meer met joeksige interventies willen de Venlose vastelaovesproffesionals de Sittardse feestneuzen weer dezelfde richting in krijgen.

'We zijn net iets ouder dan de Marotte en willen laten zien dat je een 'open brief' ook zonder verwijten en verdachtmakingen kan opstellen', aldus woordvoerder Leo Abrahams van DNR. 'We vinden het wel knap dat ze het in Sittard voor mekaar krijgen om zelfs de georganiseerde vastelaovend kapot te organiseren'. De Naate Raaf zegt naast een groot mediationnetwerk veel meer ervaring te hebben met carnavalscrises in de provincie dan Raymond Vlecken en Jan Schrijen bij elkaar opgeteld. Zo redde de stamtafel enkele jaren geleden ternauwernood nog de Grote Optocht van de Jocus in Venlo.

Ons advies is al jaren: bemoei je eens een jaar nergens mee en je zult zien dat de ongeorganiseerde vastelaovend als een vat fosforzuur alles oplost. Door de strijdende partijen te ontvangen in Venlo, toch de hoofdstad van vastelaovend, denken we de 'lamaekers' te kunnen laten inzien dat het in het leven niet moet draaien om wie de grootste heeft, maar gewoon, om de joeks en de jen ', legt communicatiemanager Lukas Teeuwen van DNR uit. 'We drinken een Venloosch Altje en de Zittesje vastelaovend is gered .’

"Kijk je moet de plint uiteraard niet te hoog leggen maar uiteindelijk kom je hier sterker uit", meent Leo Abrahams refererend aan het confetti-incident dat deze olijke carnavalsclub in de jaren zeventig van de vorige eeuw bijna de das om deed.

Een wiets van De Lange Kwatser doet volgens DNR ook wonderen. 'Kijk maar naar de Jocus, dat bestaat dankzij de Naate Raaf ook nog steeds’, zegt een begripvolle Abrahams.


Logo 1Limburg