
Maandag 10 augustus 14:00 | 15:30 | 18:00 | 21:00 en dinsdag 11 augustus 13:30 op L1 TV
In 1993 en 1995 ging het vreselijk mis met de Maas in Limburg. Flinke overstromingen leiden tot grote schade en veel onrust. De rivier werd verdiept, verbreed en er kwamen nieuwe dijken en kades.
Eind 2017 bleken de omwonenden vijf keer veiliger tegen hoogwater dan begin jaren negentig. Het lijkt erop alsof de rivier is getemd.
De mensen die langs de rivier wonen, wilden hun fraaie uitzicht niet kwijt raken. Daardoor waren ze niet altijd blij met alle maatregelen die nodig waren.
Na de overstromingen in 1993 en 1995 werd gekeken naar een betere bescherming tegen overstromingen van de Maas. Tien jaar na de start van het Grensmaasproject is Limburg nu eindelijk beveiligd.
Het afgelopen decennium is er tussen Borgharen en Roosteren veel zand en grind uit de Maas gehaald. De rivier is verdiept en verbreed. Ook zijn er nieuwe kades, dijken en nevengeulen aangelegd.
Limburg vijf keer veiliger tegen overstromingen Maas
Limburg is nu vijf keer veiliger tegen overstromingen van de Maas dan begin jaren negentig. Statistisch gezien kan een hoeveelheid water die eens in de 250 jaar wordt voorspeld, door de Maas worden verwerkt zonder dat dit leidt tot overstromingen van de rivier. Laurens Ebberink van Rijkswaterstaat legt uit hoe dat zit.
Verdieping en verbreding
Omwonenden langs de Maas voelen zich ruim 20 jaar na de laatste grote overstromingen veilig. Door verdieping en verbreding van de rivier is de waterstand bij Borgharen en Itteren ongeveer een meter verlaagd. De rivier moet nu zelfs een waterpiek kunnen opvangen die maar een keer in de 250 jaar wordt voorspeld.
De toekomst

Limburg is nu veilig tegen overstromingen van de Maas. Maar wat betekent dat voor de toekomst nu het klimaat verandert?
Een waterafvoer van ruim 3000 kubieke meter per seconde kan de rivier moeiteloos aan. Maar over niet al te lange tijd worden ook pieken verwacht tot 4600 kubieke meter water per seconde.
Blijvend aandacht
Tijdens de overstromingen van de Maas in december 1993 was het veel improviseren. Ook hadden gemeenten toen weinig draaiboeken klaar om calamiteiten op te kunnen vangen. Dat zegt oud-gouverneur Berend-Jan van Voorst tot Voorst.
Hij was blij dat het begin 1995 opnieuw mis ging. Daardoor had de landelijke politiek wel blijvend aandacht voor de problemen met het water in Limburg.
Volg en deel L1 op social media
Volg L1 op onderstaande kanalen en deel jouw moment met #LiefdevoorLimburg.