De Klassieke Gast met Egbert Derix en Sef Thissen

De Klassieke Gast met Egbert Derix en Sef Thissen

De klassieke gasten van Emil Szarkowicz van zondag 27 mei zijn pianist Egbert Derix en bariton Sef Thissen.

Pianist en Componist Egbert Derix en Bariton Sef Thissen ontmoetten elkaar in 2015 voor het eerst tijdens een benefiet concert in de Venlose theaterkerk Domani en het was meteen duidelijk dat hun wegen zich niet alleen zouden kruisen maar ze ook samen een nieuw muzikaal pad zouden inslaan. ‘Wandern’ werd die gezamenlijke artistieke reis.

Beiden bleken namelijk gefascineerd door de traditie van het Duitse lied (Beethoven, Schubert, Schumann, Wolf, maar ook Falco en Grönemeyer) waarin ‘wandern’ (wandelen, zwerven, rondtrekken) een Leitmotiv is. Ook de keuze voor de Duitse taal en de akoestiek van het Concertgebouw passen bij ‘das Lied’.

De cyclus is grotendeels gebaseerd op teksten van journalist/schrijver Jan Derix (1936-2009), de vader van Egbert.

Egbert vertaalde de teksten in het Duits en zette ze op muziek. Ook liedteksten van de singer-songwriters Ton Engels en Frans Pollux en een gedicht van de Italiaanse dichter Mario Argante (wiens familie midden vorige eeuw in Venlo belandde) vertaalde Derix en voorzag hij van muziek. Ook enkele op muziek gezette eigen Duitse gedichten en een Duits gedicht van zijn broer, filosoof-schrijver Govert Derix, completeren het project.

Op 3 februari 2017 is ‘Wandern’ door Derix en Thissen op een geluidsdrager oftewel CD vereeuwigd in het Concertgebouw in Amsterdam en The Rest is History.

Wandern ontwikkelde zich tot een nomadisch avontuur waarin vele wegen samenkomen. Derix en Thissen beleven het als een eclectisch samengaan van dichtkunst, klassieke zang, piano, compositie en improvisatie. Beiden ervaren Wandern als één van de meest inspirerende en dankbare avonturen die ze tot dusver ondernamen.

Zo zijn er nu plannen om Wandern ook buiten Nederland uit te gaan voeren en samenwerking aan te gaan met orkesten en koren.

Filmmaker Ruud Lenssen maakte een documentaire over de achtergronden van de liedcyclus onder de titel ‘Wandern, dichter bij vader’. Die o.a. uitgezonden werd op L1 TV en draaide op het Limburg Film Festival in januari 2018

Terugluisteren

|

De liedcyclus Wandern in het Klassiek Concert

In het concert van De Klassieke Avond van L1 zondag 27 mei vanaf 19:00 uur opnames van de liedcyclus Wandern live uitgevoerd door Sef Thissen – bariton en Egbert Derix – piano op zaterdag 19 mei in het Cultuurhuis Heerlen.

Klassieke Avond

Iedere zondag van 18:00 tot 21:00 uur op L1 Radio.
Van 18:00 tot 19:00 uur de Klassieke Gast (ook als podcast), aansluitend een concert.

Ontdek meer over de Klassieke Avond.

Logo 1Limburg

Programma's