​Dansen op de Mijnen: theatercollege, film en muziek

​Dansen op de Mijnen: theatercollege, film en muziek

Is Zuid-Limburg vele jaren na de mijnsluitingen klaar voor de toekomst? Om die vraag draait het tijdens het tweedaagse festival Bovengronds / Dansen op de Mijnen, op 1 en 2 december in Theater Heerlen. Belangrijkste ingrediënten zijn een theatercollege door EU-commissaris Frans Timmermans, films die een relatie hebben met de streek, tentoonstellingen en muziek.

Dansen op de Mijnen zal jaarlijks rond de naamdag van Sint Barbara (beschermheilige van de mijnwerkers) worden gehouden en is een initiatief van Parkstad Limburg Theaters, L1 en De Limburger. Het festival vormt dit jaar de afsluiting van het programma Bovengronds.

Theatercollege en talkshow
Waar staat Zuid-Limburg dik vijftig jaar na de mijnsluitingen, wat zijn de belangrijkste ontwikkelingen en wat is er nog nodig? In het theatercollege Dansen op de Mijnen zal elk jaar een andere spreker de streek de maat nemen. EU-commissaris, Heerlenaar en Rodafan Frans Timmermans geeft op 1 december de aftrap.

Na het theatercollege volgt een talkshow met bekende Limburgers over de toekomst van de streek. Wat hebben zij zelf aan hun Zuid-Limburgse wortels en wat heeft het verleden hen geleerd voor de toekomst?

Expositie, film en muziek
Op dag twee van Dansen op de Mijnen (zondag 2 december) staat het leven na de mijntijd centraal. Met films (onder andere Theo Maassens Billy en Mijn Streek van Serge Kreso) en met optredens van Zuid-Limburgse muzikanten (onder wie Lotte Walda) die oude mijnmuziek bewerken en eigen werk brengen.

Ook beginnen er twee exposities die worden geopend met een lezing. De Avant Garde in Heerlen is gewijd aan de erfenis van beeldend kunstenaar en cultuurcriticus Nic Tummers. Het Sociaal Historisch Centrum Limburg maakt met een collectie van personeelskaarten de verhalen van mijnwerkers zichtbaar.

Kijk voor meer programma-informatie op website van Parkstad Limburg Theaters.

Meer informatie en tickets

Volg L1 op social media

Volg L1 op de diverse kanalen en deel jouw moment met #LiefdevoorLimburg.

Logo 1Limburg

Programma's