Dagboek Rio de Janeiro

Dagboek Rio de Janeiro

Zo sta ik binnen 30 uur vanuit mijn veilig vertrouwde Noord-Limburgse woonplaats Swolgen, waarin het winterlandschap de sfeer bepaalt, in de broeiende hitte van één van de favela's in Rio de Janeiro, Brazilië. Cidade Nova (Nieuwe stad), zoals de gemeenschap de favela heeft genoemd. Lees het dagboekverslag >>>

Mensen wonen veelal met hele families in met holbouwstenen gebouwde hutten afgewerkt met daken van bij elkaar geraapte golfplaten, houten schotten en plastic. De geur van rottend vlees, open riool en puin zijn indringend aanwezig.

Kinderen rennen al lachend en nieuwsgierig achter me aan wanneer ik me een weg baan door de favela om de verschillende beelden op film te vangen. De lachende gezichten van de kinderen, in een situatie waarin in mijn optiek eigenlijk niets te lachen valt, verbazen me telkens weer. De kids, die achter me aan rennen, vechten met elkaar wie mijn statief mag dragen. Een meisje van amper vijf jaar imiteert mij door met een oude gootsteenpijp van PVC als fictieve cameravrouw mee te werken. Dat scheelt!

Een bizarre gedachte dat ik momenteel in de toeristische stad Rio de Janeiro ben.

Marijn Poels 2.jpgVeel jonge kinderen vluchten uit de favela's door het geweld en de dominerende drugsmaffia die in deze wijken de wetten stelt. Veel kinderen worden ingezet als drugskoerier en dienen als kanonnenvlees voor de drugsbazen. Door de jarenlange ontkenning vanuit de overheid van het bestaan van deze wijken, zijn deze favela's broedplaatsen geworden voor criminaliteit en drugshandel. De voorzieningen in de wijken zijn veelal mensonwaardig, onhygiënisch en gevaarlijk. Door deze uitzichtloze situatie vluchten de kinderen naar het centrum van Rio. Op zoek naar de illusie dat het beter zal zijn.

Rio de Janeiro is een wereldstad gebouwd in de dalen van de zeven heuvels, pal aan de Atlantische oceaan. Bekend. Vanaf het immense Christusbeeld op de vierhonderd meter hoge corcovadoberg kijken ontwikkelingswerker-journalist René Poels uit Meerlo en ik samen met de "grote schepper" achter ons over deze fascinerende metropool.

Met René Poels, vice-voozitter van de Stichting Sint Martinus voor hulp aan straatkinderen in Rio, bezoek ik deze stad en de straatkinderen projecten van Sào Martinho en AMAR. Corrupte politie die in opdracht van stadsinwoners worden ingehuurd om straatkinderen op te ruimen. Rio de Janeiro wil propaganderen met het Cobacabana strand en carnaval om toeristen uit de hele wereld te trekken. De sociale ongelijkheid word ontkend en straatkinderen vervuilen het toeristisch beeld van de stad. De straatkinderen worden verdreven uit het centrum en geregeld wordt er nog een kind doodgeschoten.

's Nachts wordt dat nog eens duidelijk wanneer René en ik plotsklaps gewekt worden door de "wekker van de favela" op nog geen steenworp van ons vandaan. Een lange reeks van mitrailleurschoten geeft aan dat het in Rio nog steeds een zaak is van leven en dood.

De volgende ochtend vertrekken we in alle vroegte de straat op met de straathoekwerkers van AMAR. We gaan de slapende straatkinderen wekken, medisch verzorgen en proberen hen mee te nemen naar de dagopvang van AMAR, São Christovão. Een drietal jongens ligt slapend op straat, één van hen mist links een arm en rechts staat slechts een stompje overeind, zijn linkerbeen is volledig verbrand. Verderop ontwaken nog eens 15 straatkinderen... De feiten liggen op straat!

Ondanks de veelal schrijnende verhalen zijn er wel degelijk successen. Zoals Pablo, een ex-straatjongen die opgevangen is door AMAR en zijn leven heeft veranderd. Hij studeert voor advocaat en werkt momenteel in het kinderrechtencentrum van Sao Martinho. Hij komt op voor de rechten van de straatkinderen. Ik laat me van achter de camera meeslepen door de bijzondere, indringende en prachtige verhalen die deze organisaties met steun van Sint Martinus vanuit Limburg realiseren.

Marijn Poels, april 2009

Terug naar L1mburg Helpt pagina >>>
(Klik op tv'tje onder dit artikel om reportage te bekijken)

Logo 1Limburg

Programma's

Limburgs Land

Ger Houben is een vaste waarde op L1 Radio met Limburgs Land, iedere zaterdagochtend van 08:00 tot 10:00 uur. Over natuur en milieu in onze provincie en natuurlijk nuttige tuintips.

Plat-eweg

Plat-eweg is het dialect-muziekprogramma van Limburg, samengesteld en gepresenteerd door Henk Hover. Iedere zaterdagmiddag om 13:00 en doordeweeks om 19:00 uur. Met maandelijks de L1 Limbo Top 10.

Limburg van Boven

We vliegen met een helikopter boven onze prachtige provincie. Zo heb je Limburg nog nooit gezien!

Wunderbar

Voor de vele liefhebbers in Limburg: Duitse schlagers, blaaskapellen en volkstümliche muziek in Wunderbar, iedere zaterdag van 16:00 tot 19:00 uur op L1 Radio. Presentatie: Rick Cremers.

Muziekfabriek

Optreden in de Muziekfabriek op L1 TV staat bij veel Limburgse bands hoog op het verlanglijstje. Roemruchte namen kwamen er al voorbij: Rowwen Hèze, Volumia!, De Heideroosje en Neet oèt Lottum.

Limbourgeois

Limbourgeois is een tv-programma over het goede leven in Limburg (zondag 18:05 uur). Jo Cortenraedt bezoekt culinaire hotspots, recepties, openingen en exposities.

Slim burger

Erol Oztan toont bijzondere en duurzame projecten in de regio Parkstad, waar verandering aanzet tot innovatie. In acht afleveringen gaat hij op zoek naar de slimme Limburger, de Slim burger.

Klasjenere

Klasjenere: een goed gesprek met Limburgse dialectartiesten.

Natuurlijk Limburg

Met Edmond Staal van Het Limburgs Landschap maakt programmamaker Maurice Nijsten wandelingen door een Limburgs natuurgebied.

Gedreven Maatwerk

​Gedreven Maatwerk: Verhalen over mensen bij de philharmonie zuidnederland

Klassieke Avond van L1

De Klassieke Avond is iedere zondag op L1 Radio te beluisteren, van 18:00 tot 21:00 uur. De avond begint met een goed gesprek met een muzikale gast, gevolgd door L1-concertopnames.

L1 Cultuurcafé

Iedere zaterdag op L1 Radio (10:00-13:00 uur) een programma vol kunstzinnige en minder zinnige cultuur. Met o.a. wekelijkse rubrieken De Vereniging en Emil en de Muziek.

AvondGasten

AvondGasten, met sprankelende gasten. Over politiek, sport, kunst, cultuur, economie en maatschappelijke onderwerpen. Op werkdagen om 17:55, 20:55 en 22:55 uur op L1 TV.

Óngerwaeg

Óngerwaeg zoekt naar bijzondere verhalen van gewone mensen. Presentator Bas van der Zwaan en 'zijn mannen' reizen door de hele provincie. Dagelijks op L1 TV: 17:00, 19:00, 22:00 uur.

Klassieke Gast

Elke zondagavond een goed gesprek met een gast uit de Limburgse klassieke muziekwereld

Postbus 31

Postbus 31 is het best beluisterde programma van L1 Radio, zondag van 09:00 tot 11:00 uur. Via presentator Pieter Kiewied feliciteren Limburgers Limburgers. En Tips voor de zondag.

Kijk mij eens

Schijnwerpers op Limburgse vloggers

Tijd voor Toen

Tijd voor Toen, met bijzondere beelden van Limburg uit lang vervlogen tijden. Sinds 1997 zijn meer dan 150 afleveringen uitgezonden, door Omroep Limburg TV en later L1. De serie liep tot 2008.

Onze Mijnwerkers

Over mijnen en mijnwerkers

Het Geluid van Zuid

Het laatste Limburgse muzieknieuws krijg je van Henk Hover.

Stemmingmakers

Stemmingmakers: een serie diepgravende interviews met markante en spraakmakende Limburgers

L1mbo Top 10

L1mbo Top 10, elke maand de tien beste Limburgstalige liedjes, plus een opvallende nummer 11

L1SPRT

L1SPRT maakt dagelijks een rubriek aan het einde van het nieuwsprogramma op tv. Op zaterdag met samenvattingen Jupiler League. Op zondag om 17:40 uur is er een lang sportprogramma.

De Stemming

Interview- en discussieprogramma van L1 Radio met politiek, cultuur, economie, wetenschap en media. Verder debat, een column en altijd live-muziek. Iedere zondag van 11:00 tot 13:00 uur..

L1NWS

De eerste tv-uitzending van L1NWS is om 17:30 uur, zeven dagen per week. Op ieder half uur wordt deze uitzending herhaald en bij grote actualiteiten is er een 'verse' nieuwsuitzending.

Blaaskracht

TV-programma Blaaskracht gaat over harmonieën en fanfares. Ieder laatste weekeinde van de maand worden verhalen verteld over het muziekleven. Met ook concert-opnames.

Limburg Doc

Limburg Doc is dé plek op L1 voor tv-documentaires over onderwerpen uit eigen regio. Tevens een platfom voor jonge makers. Op zaterdag om 18:00 uur en zondag 11:00, 13:00 en 15:00 uur.

Emil en de Blaasmuziek

Emil Szarkowicz duikt in de hafa-wereld op zoek naar het geheim van de tomeloze inzet van gepassioneerde musici.

Nieuw uit Limburg

Nieuw uit Limburg: Extra de aandacht voor kwaliteitsmuziek uit onze eigen provincie. Die plaat hoor je dan een week lang heel vaak op L1 Radio!

Van Horen Zeggen

Waargebeurde, persoonlijke verhalen die je een glimlach bezorgen, hardop laten lachen, meeslepen, raken én verhalen waar je mond van openvalt