Dagboek Chennai (India)

Dagboek Chennai (India)

Als fervent avonturier en filmmaker is India een land van mijn dromen. De cultuur grijpt je bij de keel en laat je niet meer los totdat je weer de vlieger instapt. Er is nergens één moment of plek waar je even rustig kunt gaan zitten om alles te laten bezinken. Lees het dagboekverslag >>>

Het leven op straat raast aan me voorbij en geeft het gevoel alsof ik met een sneltrein door fata morgana zoef. Mijn camera is gelukkig minder mens als ik en registreert onbevangen de chaos, hectiek, kleuren en alles daaromheen. Nog geen meter voor mijn lens provoceert een geel geschminkte man zijn religie met een drietand door zijn tong, links van me passeert een grote zak stro waar, zo blijkt, een oud mannetje onder gebukt gaat. En aan de andere kant klapt de zweep van een boer voortdurend tegen een viertal ossen, die een volle wagen bloemen de markt optrekken.

In het Zuiden van India -in de op vier na grootste stad Chennai- verfilm ik een greep uit het leven van een arm gezinnetje. Ik sta op een "informele" vuilnisbelt! Met mijn linkeroog bewaak ik mijn voeten om glas, uitwerpselen en scherven te ontwijken en mijn rechteroog zuigt zich op indringende wijze aan de camera vast. Vader, moeder, zoon en dochter pikken de "bruikbare" spullen tussen het vuil vandaan.

Enkele meters van de hard werkende familie, aan de rand van de zwaar bevuilde Kuvam-rivier, staan midden in de rotzooi een man en een vrouw acht magere koeien te melken. Een scenario dat de beste scriptschrijver niet verzinnen kan. Het voelt alsof ik in een slechte film terecht ben gekomen die nooit goed kan eindigen.

Gelukkig sta ik niet alleen met mijn poten in de troep. Ik ben met Bart Veldpaus uit Venray in het voormalige Madras om juist een duik te nemen in deze harde keerzijde van "the Incredible" India. In het dagelijks leven is Veldpaus sociaal-psychiatrisch verpleegkundige en in zijn vrije tijd zet hij zich in voor, de in India werkzame, Stevin Vidyaakar. Een weldoener van de beste soort! In de afgelopen 20 jaar heeft hij ruim 30.000 wezen van straat gehaald en een betere toekomst gegeven door opvang, onderwijs en verzorging.

India is een harde cultuur, waarin weinig of geen plek is voor mensen met een handicap of psychiatrische stoornis, voor dementerende bejaarden of weeskinderen. Vaak worden deze groepen mensen verstoten door familie en komen ze in het sociaal isolement van het harde straatleven terecht. De cultuur gelooft nog vaak in het feit dat je je als gehandicapt bent in een vorig leven hebt misdragen. Eeigen schuld dus dat je dit leven als gehandicapte op de wereld bent gekomen. De paradox van het adembenemende India is deze bikkelharde keerzijde. Bijna niet te verteren wat een mensenleven soms moet doorstaan.

Steve Vidyaakar vloog 20 jaar geleden onder de vleugels van Moeder Theresa vandaan. Hij wilde datzelfde werk doen zonder een religieuze stempel. Met succes. Nu heeft hij een opvang voor weeskinderen, psychiatrische mannen en vrouwen, dementerende bejaarden, vrouwen uit de prostitutie of mishandeld door partner of gemeenschap. Veel patiënten die van de hel in het paradijs van Steve kwamen, helpen nu mee in het project als kok, verpleegkundige, lerares of hulpje. Het immense project Udavum Karangal (het Tamilwoord voor: Helpende Handen) draait op volle toeren en we zien dat het goed is.

De enthousiaste Venraynaar neemt me hand in hand mee naar alle projecten. Ik ben blij dat ik geen schrijver ben, want met een pen valt niet in een zo'n stukje tekst te beschrijven wat deze man in 20 jaar heeft neergezet. Wellicht een reden dat ik filmmaker ben geworden.

Marijn Poels, maart 2009

Terug naar L1mburg Helpt pagina >>>

Logo 1Limburg

Programma's

Cultura Nova

Cultura Nova opent met Firebirds van Theater Titanick en L1 is er live bij

Limburg Doc

Limburg Doc is dé plek op L1 voor tv-documentaires over onderwerpen uit eigen regio. Tevens een platfom voor jonge makers. Op zaterdag om 18:00 uur en zondag 11:00, 13:00 en 15:00 uur.

Klassieke Avond van L1

De Klassieke Avond is iedere zondag op L1 Radio te beluisteren, van 18:00 tot 21:00 uur. De avond begint met een goed gesprek met een muzikale gast, gevolgd door L1-concertopnames.

L1SPRT

L1SPRT maakt dagelijks een rubriek aan het einde van het nieuwsprogramma op tv. Op zaterdag met samenvattingen Jupiler League. Op zondag om 17:40 uur is er een lang sportprogramma.

Oud Limburgs Schuttersfeest

Oud Limburgs Schuttersfeest, zondag 2 juli in Merkelbeek

L1 Cultuurcafé

Iedere zaterdag op L1 Radio (10:00-13:00 uur) een programma vol kunstzinnige en minder zinnige cultuur. Met o.a. wekelijkse rubrieken De Vereniging en Emil en de Muziek.

L1NWS

De eerste tv-uitzending van L1NWS is om 17:30 uur, zeven dagen per week. Op ieder half uur wordt deze uitzending herhaald en bij grote actualiteiten is er een 'verse' nieuwsuitzending.

Postbus 31

Postbus 31 is het best beluisterde programma van L1 Radio, zondag van 09:00 tot 11:00 uur. Via presentator Pieter Kiewied feliciteren Limburgers Limburgers. En Tips voor de zondag.

Tour de L1mbourg

Dagelijks live wielerprogramma tijdens de Tour de France, steeds vanuit een andere Limburgse gemeente. Van 30 juni t/m 23 juli op L1 TV en L1 Radio.

Nieuw uit Limburg

Nieuw uit Limburg: Extra de aandacht voor kwaliteitsmuziek uit onze eigen provincie. Die plaat hoor je dan een week lang heel vaak op L1 Radio!

Limburgs Land

Ger Houben is een vaste waarde op L1 Radio met Limburgs Land, iedere zaterdagochtend van 08:00 tot 10:00 uur. Over natuur en milieu in onze provincie en natuurlijk nuttige tuintips.

Van Horen Zeggen

Waargebeurde, persoonlijke verhalen die je een glimlach bezorgen, hardop laten lachen, meeslepen, raken én verhalen waar je mond van openvalt

Gedreven Maatwerk

​Gedreven Maatwerk: Verhalen over mensen bij de philharmonie zuidnederland, elke zondagavond op L1 TV

Natuurlijk Limburg

Met Edmond Staal van Het Limburgs Landschap maakt programmamaker Maurice Nijsten wandelingen door een Limburgs natuurgebied. De nieuwe serie begint in september 2017.

Plat-eweg

Plat-eweg is het dialect-muziekprogramma van Limburg, samengesteld en gepresenteerd door Henk Hover. Iedere zaterdagmiddag om 13:00 en doordeweeks om 19:00 uur. Met maandelijks de L1 Limbo Top 10.

Óngerwaeg

Óngerwaeg zoekt naar bijzondere verhalen van gewone mensen. Presentator Bas van der Zwaan en 'zijn mannen' reizen door de hele provincie. Dagelijks op L1 TV: 17:00, 19:00, 22:00 uur.

Onze Mijnwerkers

Over mijnen en mijnwerkers

Verborgen Verlangens

In de serie Verborgen Verlangens gaan de wensen van mantelzorgers in vervulling.

Muziekfabriek

Optreden in de Muziekfabriek op L1 TV staat bij veel Limburgse bands hoog op het verlanglijstje. Roemruchte namen kwamen er al voorbij: Rowwen Hèze, Volumia!, De Heideroosje en Neet oèt Lottum.

Stemmingmakers

Stemmingmakers: een serie diepgravende interviews met markante en spraakmakende Limburgers

Blaaskracht

TV-programma Blaaskracht gaat over harmonieën en fanfares. Ieder laatste weekeinde van de maand worden verhalen verteld over het muziekleven. Met ook concert-opnames.

Limburg van Boven

We vliegen met een helikopter boven onze prachtige provincie. Zo heb je Limburg nog nooit gezien!

L1mbo Top 10

L1mbo Top 10, elke maand de tien beste Limburgstalige liedjes, plus een opvallende nummer 11

Wunderbar

Voor de vele liefhebbers in Limburg: Duitse schlagers, blaaskapellen en volkstümliche muziek in Wunderbar, iedere zaterdag van 16:00 tot 19:00 uur op L1 Radio. Presentatie: Rick Cremers.