Daar is mijn vaderland: Zangeres en actrice Renée van Wegberg

Daar is mijn vaderland: Zangeres en actrice Renée van Wegberg

Zondag 20 september 09:30 op L1 TV

In deze aflevering gaan filmmaker Maurice Nijsten en assistente Dénise Nijsten samen met Renée van Wegberg uit Horst op zoek naar interessante mensen op verschillende karakteristieke locaties in Horst en Venray.

Renée laat zien dat je voor haar beroep fysiek goed getraind moet zijn. Ze sport veel en als het even kan trimt ze in de fraaie omgeving van de Kasteelse bossen in haar geboorteplaats.

Daarna brengt ze een bezoek aan Aardbeienland in Horst. Als jong meisje heeft ze hier aardbeien geplukt. Ze ontmoet er Hay Soberjé, mede-eigenaar van Aardbeienland. Samen halen ze herinneringen op en Hay neemt Renée mee naar het aardbeienveld, om te kijken of ze nog weet hoe ze aardbeien moet plukken.

Café Cambrinus in Horst is heel bekend van de vele concerten die er worden gegeven. Renée ontmoet er Jan Duijf, eigenaar van café Cambrinus. Hij is sinds kort ook programmeur bij 'cultuurtempel' Domani in Venlo. Duijf vertelt over de vele optredens die er zijn in Cambrinus en dat hij veel musici en vocalisten uit binnen- en buitenland engageert; maar daarbij zijn de artiesten uit de eigen regio voor hem ook heel belangrijk.

We zien een optreden van Renée in Cambrinus met een band, waarbij Egbert Derix piano speelt. Egbert ontving onder meer de prestigieuze Annie MG Schmidt-prijs. Renée heeft vervolgens een gesprek met deze componist, pianist en docent. Aardig is dat Egbert indertijd aan Renée de eerste muzikale lessen gaf en dat Renée nu een lied heeft geschreven, waarbij Egbert de muziek heeft gecomponeerd. Tijdens haar concert in Cambrinus zingt ze dit lied voor de eerste keer voor een enthousiast publiek en onze camera’s waren erbij.

Renée brengt ook een bezoek aan het Odapark in Venray, een ambitieus en eigenzinnig centrum voor nationale en internationale vernieuwende hedendaagse kunst. Onderdeel van dit landschap is een beeldenpark.

Renée wandelt door het bos en laat ons enkele mooie kunstwerken zien. In het theehuis ontmoet ze Marijke Cieraad, conservator. Zij vertelt aan Renée hoe men tot de keuzes van de kunstwerken komt. Renée vertelt in het programma ook enthousiast over haar geboorteplaats Horst en we zien dan enkele opnamen van Horst anno 2012. Daarbij bezoekt ze ook de kasteelruïne Huis Terhorst en de Kasteelse bossen.

Haar fantastische rol als vertelster in de in musical Joseph betekende ongetwijfeld een doorbraak in de carrière van Renée. Het toeval wilde dat tijdens de draaiperiode van 'Daar is mijn vaderland' het dameskoor Venrode uit Venray de musical Joseph instudeerde. Renée gaf de koorleden enkele nuttige tips, waarop ze extra moesten letten bij de uitvoering van de musical. In de schouwburg in Venray bracht Venrode met veel succes twee avonden voor een uitverkochte zaal de musical ten uitvoer.

We filmden ook bij de Prinsenproclamatie 2012 in Horst. Renée trad daarbij al als jong meisje op als dansmarieke en nu zet ze met haar vocaal optreden "de Merthal op zijn kop."

Tot slot vertelt Renée over haar grote wens om de groene heks in de musical Wicked te mogen spelen. Een wens die werd vervuld! En wel in het beroemde Circustheater in Scheveningen.

Daar is mijn vaderland

Wat maakt Limburg zo bijzonder? Om op deze vraag een antwoord te kunnen krijgen werd aan 13 bekende Limburgers gevraagd wat zij in hun woon- leefomgeving zo typisch Limburgs vinden.

Eerdere afleveringen bekijk je via www.L1.nl/DaarIsMijnVaderland

Zondag om 10.00, 12.00, 14.00, 16.00 en 17.00 uur, met een herhaling op maandag om 16.30 uur.

Tour de L1mbourg in Valkenburg aan de Geul met Leo van Vliet en André Rieu

Tour de L1mbourg in Valkenburg aan de Geul met Leo van Vliet en André Rieu

L1mburg Centraal: Docu corona in Limburg op leven en dood

L1mburg Centraal: Docu corona in Limburg op leven en dood

Tour de L1mbourg Kwizzele - 20 september

Tour de L1mbourg Kwizzele - 20 september

L1mburg Centraal: Coronaproof Elfia

L1mburg Centraal: Coronaproof Elfia

L1mburg Centraal: Liberation concert

L1mburg Centraal: Liberation concert

L1mburg Centraal: Coronamaatregelen in eredivisie

L1mburg Centraal: Coronamaatregelen in eredivisie

Logo 1Limburg

Programma's