Daar is mijn vaderland: Zangeres Beppie Kraft

Daar is mijn vaderland: Zangeres Beppie Kraft

Zondag 24 juni om 10:00, 12:00, 14:00, 16:00 en 17:00 uur

In deze aflevering gaan filmmaker Maurice Nijsten en assistente Dénise Nijsten samen Beppie Kraft: op zoek naar interessante mensen en karakteristieke locaties die in Maastricht te zien zijn.

We beginnen onze aflevering van “Daar is mijn vaderland” met Beppie in Spanje. Na de hectiek van de vele optredens in ons land gedurende het seizoen van november tot april verblijven Beppie en haar man Pierre aansluitend een half jaar in hun woning in Spanje. Een tijd van welverdiende maar ook noodzakelijke rust en ontspanning.

Terwijl Beppie het lied “Mestreech” zingt zien we fraaie beelden van de stad. Op het Veldekeplein ontmoet Beppie de bekende Maastrichtenaar Jan Janssen, die nu ook als stadsgids optreedt. Jan vertelt bij het standbeeld van Veldeke over de oorsprong van het dialect, over de mooie Maastrichtse taal.

Beppie brengt vervolgens een bezoek aan de St. Servaasbasiliek. In de schatkamer van St. Servaas vertelt ze o.a. over de Noodkist, de gebruikelijke benaming voor het reliekschrijn van St. Servaas. De naam 'Noodkist' dankt het schrijn aan het gebruik in de historie om de kist in tijden van nood in processie door de stad te dragen.

We zien aansluitend een korte impressie van de Heiligdomsvaart. In de St. Servaasbasiliek vertelt Beppie over de bijzondere kwaliteiten van het orgel. We zien en horen dan organist Marcel Verheggen die op het orgel speelt . Beppie ontmoet in de basiliek vervolgens deken Hanneman. De deken legt aan Beppie de relatie uit die er is tussen St. Servaas en de bezienswaardigheden die in de schatkamer te zien zijn.

Op de markt arriveren Beppie en Jan Janssen bij het standbeeld van het Mooswief, het groentenvrouwtje. Het Mooswief is de patrones van de Mestreechter vastelaovend. Samen lopen ze daarna door het groot Grachtje en Jan vertelt over de opmerkelijke historie van deze gracht en de omgeving. Beppie legt uit dat ze een echte fan is van MVV. Als ze in het land is en ze heeft even tijd dan zingt ze voor een thuiswedstrijd van MVV het Maastrichts volkslied op de middenstip in het stadion. Een prachtig moment, waarbij de supporters uit volle borst meezingen!

Als Beppie en Pierre in Spanje zijn dan gaan ze regelmatig graag naar de authentieke Flamenco kijken. In kunstencentrum Kumulus in Maastricht krijgt Beppie haar eerste Flamencoles van de ervaren docenten Phoebe Brack en Martha Flendrig. Het blijkt toch veel moeilijker te zijn dan Beppie aanvankelijk had gedacht.

Beppie en Jan arriveren daarna bij de Mestreechter Geis en Jan geeft uitleg over het ontstaan van het beeld en de betekenis. Ze lopen verder en komen aan bij de O.L Vrouwebasiliek. Beppie vertelt over de betekenis van de O.L. Vrouwe Basiliek, in de volksmond ook wel Sterre der Zee genoemd. Ze gaat naar binnen en steekt een kaarsje aan, een bekend gebruik. We zien vervolgens beelden van de basiliek en horen en zien organist Hans Leenders op het orgel spelen.

Beppie vertelt over thuis, over haar muzikale vader Sjeng. Ze vertelt dat Pierre uit een echt muzikaal gezin stamt.”Het leek daar wel een muziekschool”, zegt ze. Pierre haalt herinneringen op aan zijn muzikale vader en broers en over harmonie “Heer Vooruit”, waar hij gespeeld heeft. Samen met harmonie Heer Vooruit zingt Beppie : “Danse tot ’t mörrege leech.”

Een bijzonder moment in het programma : want nooit eerder zong ze, althans op televisie, met begeleiding van een harmonie.

Daar is mijn vaderland

Wat maakt Limburg zo bijzonder? Om op deze vraag een antwoord te kunnen krijgen werd aan 13 bekende Limburgers gevraagd wat zij in hun woon- leefomgeving zo typisch Limburgs vinden.

Eerdere afleveringen bekijk je via www.L1.nl/DaarIsMijnVaderland

Zondag om 10.00, 12.00, 14.00, 16.00 en 17.00 uur, met een herhaling op maandag om 16.30 uur.

Tour de L1mbourg in Valkenburg aan de Geul met Leo van Vliet en André Rieu

Tour de L1mbourg in Valkenburg aan de Geul met Leo van Vliet en André Rieu

L1mburg Centraal: Docu corona in Limburg op leven en dood

L1mburg Centraal: Docu corona in Limburg op leven en dood

Tour de L1mbourg Kwizzele - 20 september

Tour de L1mbourg Kwizzele - 20 september

L1mburg Centraal: Coronaproof Elfia

L1mburg Centraal: Coronaproof Elfia

L1mburg Centraal: Liberation concert

L1mburg Centraal: Liberation concert

L1mburg Centraal: Coronamaatregelen in eredivisie

L1mburg Centraal: Coronamaatregelen in eredivisie

Logo 1Limburg

Verkleed naar een festival ondanks corona

Verkleed naar een festival ondanks corona

Terwijl het ene na het andere evenement gecanceld werd de afgelopen maanden, stond bij de Kasteeltuinen in Arcen dit weekend 'gewoon' Elfia op de planning. Met duizenden verklede mensen op één locatie.

Programma's