Daar is mijn vaderland: Zanger en schrijver Frans Pollux

Daar is mijn vaderland: Zanger en schrijver Frans Pollux

Zondag 8 juli om 10.00, 12.00, 14.00 en 17.00 uur

In deze aflevering gaan filmmaker Maurice Nijsten en assistente Dénise Nijsten samen met Frans Pollux, zanger en schrijver op zoek naar bijzondere mensen , mooie locaties en culturele evenementen die Venlo zo bijzonder maken.

Frans neemt ons meteen al mee naar platenzaak “Sounds”, één van de grootste platenzaken in het land. Hier heeft hij een ontmoeting met Baer Traa. Baer, jazz- zanger en componist, is een groot aanstormend talent die al ruim landelijke aandacht krijgt. En ook al spreekt Baer geen dialect, toch is hij geboren en getogen in Venlo. Hij vindt zelfs jammer dat er thuis geen dialect werd gesproken.

We lopen daarna met Frans mee naar Domani. Tot 2005 hoorde de kapel bij het aangrenzende klooster, dat tot dan eigendom was van de paters Dominicanen. Toen de paters in 2005 Venlo verlieten vond er een ingrijpende verbouwing plaats en ontstond in de voormalige kerk een prachtig nieuw cultureel podium.

De nieuwe toepasselijke naam “Domani” is Latijn voor “toekomst” of “morgen” en refereert daarmee aan de nieuwe toekomst die de kerk kreeg. Tevens is de klank van Domani een verwijzing naar de laatste bewoners van de kloosterkerk, de paters Dominicanen. In Domani worden veel culturele activiteiten georganiseerd. Speciaal voor deze aflevering van “Daar is mijn vaderland” treedt Baer Traa voor ons in dit sfeervol decor voor ons op en wel met een eigen jazzcompositie.

Vervolgens ontmoet Frans Pollux in het Julianapark Gies Backes, een jonge kunstenaar uit Venlo. In het museum Van Bommel van Dam hangen enkele werken van hem en Frans brengt dan ook met Gies een bezoek aan het museum. Er vindt daar ook een gesprek plaats met “pr-man” Paul Hermans over de functie van het museum “van Bommel van Dam” en over de aankoop van werken van jonge kunstenaars uit de streek.

In het prachtige natuurgebied “Jammerdal” ontmoet Frans historicus Henry Walboomers. Samen praten ze over de Eburonen en de Romeinen en de veldslag die misschien plaatsvond in deze omgeving met daarbij de vraag: ligt Ambiorix nu begraven in Tongeren of toch dichterbij?

Frans heeft daarna een ontmoeting met John Schlooz, kapper in Blerick. Samen met een aantal inwoners van Venlo heeft hij het burgercomité opgericht met de naam: “Red ons fort.” Frans gaat vervolgens met John naar het Spaans fort op het kazerneplein en deze vertelt met verve over het unieke fort dat er is gevonden tijdens graafwerkzaamheden.

Niet weg te denken in Venlo is de “Boerenbroelof” op carnavalsdinsdag. De Boerenbruiloft vindt zijn oorsprong in de middeleeuwen. Sinds 1912 vindt deze festiviteit al in Venlo plaats. De carnavalsvereniging “Jocus” kiest jaarlijks een vereniging of familie uit die de Boerenbruiloft mag organiseren. Uitgerekend dit jaar was het de familie Pollux, omdat ze precies 100 jaar in Venlo wonen.

Tijdens deze festiviteit wordt een paar in de ‘onecht verbonden’. Iedereen is in stemmig zwart gekleed, heren veelal in rokkostuum,dames sjiek met witte kanten hoofddeksel. De bruiloftsstoet trekt in optocht door de stad en eindigt tenslotte op de markt. Op het bordes van het stadhuis wordt het echtpaar in de ‘onecht verbonden’,en daarna barst het feest los. Een oude, maar zeer sfeervolle traditie.

Leuk dat in onze aflevering van “Daar is mijn vaderland” de familie Pollux de hoofdrol speelt!

Daar is mijn vaderland

Wat maakt Limburg zo bijzonder? Om op deze vraag een antwoord te kunnen krijgen werd aan 13 bekende Limburgers gevraagd wat zij in hun woon- leefomgeving zo typisch Limburgs vinden.

Eerdere afleveringen bekijk je via www.L1.nl/DaarIsMijnVaderland

Zondag om 10.00, 12.00, 14.00, 16.00 en 17.00 uur, met een herhaling op maandag om 16.30 uur.

L1mburg Centraal: Docu corona in Limburg op leven en dood

L1mburg Centraal: Docu corona in Limburg op leven en dood

Tour de L1mbourg Kwizzele - 20 september

Tour de L1mbourg Kwizzele - 20 september

L1mburg Centraal: Coronaproof Elfia

L1mburg Centraal: Coronaproof Elfia

L1mburg Centraal: Liberation concert

L1mburg Centraal: Liberation concert

L1mburg Centraal: Coronamaatregelen in eredivisie

L1mburg Centraal: Coronamaatregelen in eredivisie

Dinsdag en woensdag veel zon en 24 tot 26 graden, daarna koel en regen

Dinsdag en woensdag veel zon en 24 tot 26 graden, daarna koel en regen

Logo 1Limburg

Verkleed naar een festival ondanks corona

Verkleed naar een festival ondanks corona

Terwijl het ene na het andere evenement gecanceld werd de afgelopen maanden, stond bij de Kasteeltuinen in Arcen dit weekend 'gewoon' Elfia op de planning. Met duizenden verklede mensen op één locatie.

Programma's