Daar is mijn vaderland: Zanger en cabaretier Jack Vinders

Daar is mijn vaderland: Zanger en cabaretier Jack Vinders

Zondag 10 juni om 10:00, 12:00, 16:00 en 17:00 uur

In deze aflevering van 'Daar is mijn vaderland' gaan filmmaker Maurice Nijsten en assistente Dénise Nijsten samen met Jack Vinders, zanger, cabaretier, liedjesschrijver en acteur, op zoek naar interessante mensen op verschillende karakteristieke locaties in Kerkrade.

Al wandelend met Jack Vinders in het fraaie Wormdal horen we zijn lied:” Inne Sommerdaag”. Jack brengt ons vervolgens naar de Craneweier , een stuwmeer omringd met bos, dat vele recreatiemogelijkheden heeft. Op de markt in Kerkrade vertelt Jack over ‘d’r Joep’, het nationale monument van de mijnwerkers. Een van de weinige monumenten die nog aan het rijke mijnbouwverleden van Kerkrade herinneren.

Vervolgens vertelt Jack over de architectuur en de historie van het ‘Raodhoes’, het fraaie gemeentehuis. In het Parkstad Limburg Stadion vertelt Jack over zijn vader die voetballer was bij Juliana combinatie. Na enkele fusies ontstond Roda JC. Bij de vitrinekast met historische foto’s en krantenartikelen haalt hij herinneringen op aan het voetbalverleden van zijn vader. Jack neemt ons mee in het stadion en vertelt over zijn optreden bij de openingsceremonie destijds van het nieuwe stadion.

Tijdens de thuiswedstrijden van Roda JC zingt Jack nu ook nog wel eens “Jool is Jool” en het “Limburgs Volkslied. Wij waren erbij toen hij voor de aanvang van een thuiswedstrijd van Roda JC op de middenstip zong. Heel bijzonder om te zien en te horen hoe duizenden supporters uit volle borst “Daar is mijn vaderland”meezingen.

Met Jack bezoeken we natuurlijk ook het Continium – Discovery Center Kerkrade, een plek waar bezoekers zelf ontdekken wat wetenschap en techniek voor hun dagelijks leven betekenen, in verleden, heden én toekomst. Jack vertelt over het mijnverleden van zijn vader en over de gevolgen van de sluiting van de mijnen. In het Science centrum kan het publiek ontdekken hoe de wereld werkt en hoe we als mensen de wereld werkende kunnen houden. Dat is de functie van het Continium, dat ook door de jeugd goed wordt bezocht.

Jack zingt vervolgens op indrukwekkende wijze “Die va Limburg”, een ode aan de provincie, gefilmd op diverse mooie locaties in Kerkrade. Met de tekst van het lied beschrijft Jack op knappe wijze de karakteristiek van Limburg en haar bewoners. Ongetwijfeld een hoogtepunt in deze uitzending!

In zijn tuin vertelt Jack over de combinatie van het artiest zijn en zijn rol als leraar aan een school voor speciaal onderwijs. Kinderen van zijn school “Arcadia” in Kerkrade spelen tijdens de muziekles onder leiding van Ans Stoelinga het lied “Dreum, Hoop, Zing”.

Ook Jack is hierbij aanwezig en dat levert ontroerende beelden op. Hierna bezoekt hij de abdij Rolduc en ontmoet daar Jos Odekerken, een oud-leerling van het gymnasium Rolduc. Jos vertelt over de rijke historie en het cultureel erfgoed van de abdij.

In de kerk speelt organist Tjeu Zeijen de Toccata en Fuga van Bach. Jos en Jack gaan in de kerk naar de Tombe van de Hertog van Limburg en de Kribte. Ze brengen ook een bezoek aan de prachtige Rococo bibliotheek en de Bisschopskamer.

We zijn tenslotte met de camera’s bij de generale repetitie van de theatershow van Jack in het theater in Heerlen. We zien o.a. de soundcheck van diverse artiesten die optreden in deze show van Jack. Voor aanvang van de voorstelling hebben we een gesprek met Jack in zijn kleedkamer, waarbij hij over de voorbereidingen spreekt en over hoe hij de laatste minuten beleeft en invult, voordat de show begint.

Terugkijken

Daar is mijn vaderland

Wat maakt Limburg zo bijzonder? Om op deze vraag een antwoord te kunnen krijgen werd aan 13 bekende Limburgers gevraagd wat zij in hun woon- leefomgeving zo typisch Limburgs vinden.

Eerdere afleveringen bekijk je via www.L1.nl/DaarIsMijnVaderland

Zondag om 10.00, 12.00, 14.00, 16.00 en 17.00 uur, met een herhaling op maandag om 16.30 uur.

Tour de L1mbourg in Valkenburg aan de Geul met Leo van Vliet en André Rieu

Tour de L1mbourg in Valkenburg aan de Geul met Leo van Vliet en André Rieu

L1mburg Centraal: Docu corona in Limburg op leven en dood

L1mburg Centraal: Docu corona in Limburg op leven en dood

Tour de L1mbourg Kwizzele - 20 september

Tour de L1mbourg Kwizzele - 20 september

L1mburg Centraal: Coronaproof Elfia

L1mburg Centraal: Coronaproof Elfia

L1mburg Centraal: Liberation concert

L1mburg Centraal: Liberation concert

L1mburg Centraal: Coronamaatregelen in eredivisie

L1mburg Centraal: Coronamaatregelen in eredivisie

Logo 1Limburg

Verkleed naar een festival ondanks corona

Verkleed naar een festival ondanks corona

Terwijl het ene na het andere evenement gecanceld werd de afgelopen maanden, stond bij de Kasteeltuinen in Arcen dit weekend 'gewoon' Elfia op de planning. Met duizenden verklede mensen op één locatie.

Programma's