Daar is mijn vaderland: Pinkpop-directeur Jan Smeets

Daar is mijn vaderland: Pinkpop-directeur Jan Smeets

Zondag 13 mei om 10.00, 12.00, 14.00, 16.00 en 17.00 uur

In deze aflevering gaan filmmaker Maurice Nijsten en assistente Dénise Nijsten met Jan Smeets uit Einighausen, oprichter en festivaldirecteur van Pinkpop op zoek naar bijzondere mensen en verschillende karakteristieke locaties die het wonen in Limburg voor Jan zo bijzonder maken.

In het weiland met hoogstamfruitbomen achter zijn huis vertelt Jan over zijn woonplaats Einighausen; hij is er geboren en getogen. Einighausen ligt op het smalste stukje van Limburg, zo’n 4 km van België en 4 km van Duitsland. Jan noemt het de toegangspoort naar Zuid-Limburg.

De laatste dagen voor de aanvang van het Pinkpopweekend zijn voor Jan erg hectisch. Als echte controlfreak houdt hij niet alleen toezicht op het terrein in Landgraaf, maar hij kijkt kritisch of er gewerkt wordt volgens de gemaakte afspraken. De kleinste details hebben zijn aandacht. Jan houdt niet van schuin, alles moet recht zijn. Hij zegt lachend: “Er is er maar een die bepaalt hoe het moet.”

In de fraaie expositieruimte van buro Pinkpop in Geleen vertelt Jan enthousiast over zijn jeugdjaren. Zijn vader hield vooral van circus, dansen en accordeonmuziek en hij speelde daarbij ook nog verdienstelijk op dat instrument. Zittend bij de oude radio/ pick-up van zijn vader haalt Jan herinneringen op aan die tijd. Terwijl zijn vader in de huiskamer luisterde naar o.a. accordeonmuziek en Limburgse zangers als Jo Erens en Harry Bordon, zat Jan in de keuken bij zijn kleine radiootje elke vrijdag te luisteren naar “tijd voor teenagers” van Co de Kloet.

Jan gaat in Buchten op bezoek bij “Accordeonorkest Swentibold.” Hij vertelt aan de leden van deze vereniging over de liefde van zijn vader voor dit instrument. Jan refereert ook aan“t Sjengske”, een prijs die elk jaar op de 11e van de 11e in Maastricht wordt uitgereikt aan een Limburgse accordeonist, als herinnering aan Sjeng Kraft. Hij is een van de juryleden en hij wijst de leden van het orkest ook op het feit dat de accordeon en de mondharmonica een belangrijke rol spelen in de popmuziek. Geert Bogie, dirigent van het orkest, nodigt Jan uit om te luisteren naar een uitvoering en Jan maakt graag gebruik van dat aanbod.

Het dorp Einighausen is bij veel Limburgers vooral bekend vanwege de oude ambachten en Jan vertelt over de historie en het ontstaan ervan. Natuurlijk brengen we een bezoek aan dit folkloristisch gebeuren, dat jaarlijks in augustus vele duizenden bezoekers trekt. Dorpsbewoners laten zien op welke wijze de inwoners vroeger de kost verdienden en welke ambachten daarbij een rol speelden. Geen commercie en verkoop, maar uitsluitend demonstraties die voornamelijk gegeven worden door eigen inwoners.

In 2012 waren er liefst 145 standwerkers actief en verder nog rondtrekkende groepen. Jan zet vervolgens een oude grammofoonplaat op en luistert naar “Het zwarte goud” van Max van Praag, een lied over de Limburgse mijnen. “Gezongen notabene door een Hollander”, zegt hij met een glimlach. We gaan dan met Jan naar het Nederlands Mijnmuseum in Heerlen. Hier ontmoet hij Hub Daemen, oud-mijnwerker bij de Staatsmijn “Maurits” in Geleen. De vader van Jan werkte daar ook, hij was er schietmeester eerste klas. Samen halen ze herinneringen op aan die tijd. Hub Daemen vertelt ook over de moeilijke periode die aanbrak na de sluiting van de mijnen. De vader van Jan heeft het daar ook heel moeilijk mee gehad.

Terugkijken

Daar is mijn vaderland

Wat maakt Limburg zo bijzonder? Om op deze vraag een antwoord te kunnen krijgen werd aan 13 bekende Limburgers gevraagd wat zij in hun woon- leefomgeving zo typisch Limburgs vinden.

Eerdere afleveringen bekijk je via www.L1.nl/DaarIsMijnVaderland

Zondag om 10.00, 12.00, 14.00, 16.00 en 17.00 uur, met een herhaling op maandag om 16.30 uur.

Kijk live mee naar de dameswedstrijd van de Amstel Gold Race

Kijk live mee naar de dameswedstrijd van de Amstel Gold Race

L1mburg Centraal - 17 april 2021

L1mburg Centraal - 17 april 2021

L1mburg Centraal: 55ste editie Amstel Gold Race

L1mburg Centraal: 55ste editie Amstel Gold Race

L1mburg Centraal: Johan Remkes over zijn missie

L1mburg Centraal: Johan Remkes over zijn missie

L1mburg Centraal: Benny Lindelauf over Woutertje Pieterse Prijs

L1mburg Centraal: Benny Lindelauf over Woutertje Pieterse Prijs

L1mburg Centraal: Team Qhubeka op weg naar de Amstel Gold Race

L1mburg Centraal: Team Qhubeka op weg naar de Amstel Gold Race

Logo 1Limburg

Programma's