Daar is mijn vaderland: Nancy Deusings en Peter van Kempen

Daar is mijn vaderland: Nancy Deusings en Peter van Kempen

Zaterdag 12 september 09:30 op L1 TV

In deze aflevering gaan filmmaker Maurice Nijsten en assistente Dénise Nijsten samen met zangeres Nancy Deusings en echtgenoot en muzikaal partner pianist Peter van Kempen op zoek naar bijzondere mensen op verschillende locaties in de omgeving Sittard-Geleen die deze omgeving zo karakteristiek maken.

We zijn te gast bij een sfeervol optreden van Nancy en Peter tijdens een besloten feest op het fraaie landgoed Altembrouck. Met 'Nancy Grooves' als duo of met de band geven Nancy en Peter concerten tijdens evenementen en festivals in binnen- en buitenland.

Met Nancy wandelen we vervolgens door Oud-Geleen. Dit gedeelte van haar woonplaats heeft een rijke historie. Nancy vertelt onder andere over een stoombierbrouwerij, de bokkenrijderswoning waar haar vader heeft gewoond en over de leuke kleine winkeltjes die er in dit gedeelte van Geleen zijn. Verder bezoekt zij de historisch interessante kerk Marcellinus en Petrus, waarin veel cultureel erfgoed te zien is.

Op de Kollenberg in Sittard ontmoet Nancy oud-bokser Arnold Vanderlyde, een jeugdvriend. In zijn actieve loopbaan als bokser trainde Arnold hier dagelijks. Arnold en Nancy gaan vervolgens naar de markt in Sittard, waar ze herinneringen ophalen aan de huldiging van Arnold op deze locatie, nadat hij op de Olympische Spelen in 1984 de bronzen medaille had behaald.

Samen met Peter en hun beide kinderen gaan ze vaak wandelen in de natuur rond Geleen en Sweikhuizen. Nancy laat ons in het idyllische dorp Sweikhuizen enkele historische plaatsen zien. Ze ontmoet er Funs Boyens, voorzitter van de Stichting Sweikeser Ringelaote en voorzitter van het Sweikhuizer Mannenkoor.

Bijzonder aan de ringelaote, een pruimenras, is dat de bomen genetisch zuiver worden gekweekt. Door de inzet van de stichting zijn er in deze omgeving al meer dan 350 nieuwe bomen geplant. In dit fraai Limburgs landschap zingt het Sweikhuizer Mannenkoor het Limburgs lied 'In ’t greun van het graas' van Henk Hover.

Peter van Kempen speelt thuis samen met zoontje Casper piano. Hij legt uit dat het lesgeven aan kinderen op een speelse manier moet gebeuren.

Nancy vertelt over het lesgeven bij Artamuse in Geleen. Hier kunnen kleine kinderen al op jonge leeftijd muziekonderwijs volgen. We zien een interessante impressie van diverse optredens bij Artamuse in Geleen. En al treden Nancy en Peter ook veel op buiten de provincie: Limburg is duidelijk hun vaderland.

Daar is mijn vaderland

Wat maakt Limburg zo bijzonder? Om op deze vraag een antwoord te kunnen krijgen werd aan 13 bekende Limburgers gevraagd wat zij in hun woon- leefomgeving zo typisch Limburgs vinden.

Eerdere afleveringen bekijk je via www.L1.nl/DaarIsMijnVaderland

Zondag om 10.00, 12.00, 14.00, 16.00 en 17.00 uur, met een herhaling op maandag om 16.30 uur.

Tour de L1mbourg in Valkenburg aan de Geul met Leo van Vliet en André Rieu

Tour de L1mbourg in Valkenburg aan de Geul met Leo van Vliet en André Rieu

L1mburg Centraal: Docu corona in Limburg op leven en dood

L1mburg Centraal: Docu corona in Limburg op leven en dood

Tour de L1mbourg Kwizzele - 20 september

Tour de L1mbourg Kwizzele - 20 september

L1mburg Centraal: Coronaproof Elfia

L1mburg Centraal: Coronaproof Elfia

L1mburg Centraal: Liberation concert

L1mburg Centraal: Liberation concert

L1mburg Centraal: Coronamaatregelen in eredivisie

L1mburg Centraal: Coronamaatregelen in eredivisie

Logo 1Limburg

Programma's