Daar is mijn vaderland: Hotelier Camille Oostwegel

Daar is mijn vaderland: Hotelier Camille Oostwegel

Zondag 22 april 10:00 - 12:00 - 14:00 - 16:00 - 17:00

In deze aflevering gaan filmmaker Maurice Nijsten en assistente Dénise Nijsten met Camille Oostwegel, hotelier in hart en nieren met een passie voor historie, cultuur en gastronomie, op zoek naar bijzondere mensen en verschillende karakteristieke locaties in Valkenburg aan de Geul.

Chateau St. Gerlach grenst aan het natuurgebied Ingendael. Camille vertelt over de aankoop van het chateau en over het veiligstellen van het natuurgebied. Ingendael is vrij toegankelijk voor iedereen die van de natuur wil genieten. Er wordt dan ook veel gewandeld.

Op het landgoed bevindt zich ook de bekende Gerlachuskerk, genoemd naar de kluizenaar Gerlachus, die hier in de 12e eeuw leefde. Al gauw ontstond er een verering rond zijn graf, waarna nog diezelfde eeuw een klooster werd gesticht. In de achttiende eeuw werden het klooster en de kerk ingrijpend verbouwd.

De kerk is een voorbeeld van laat-barok met zowel beschilderde gewelven als wanden. De maker van deze fresco's, die het leven van Gerlachus uitbeelden, was de Zuid-Duitse schilder Johann Adam Schöpf. Dit cultureel erfgoed van hoog niveau werd liefdevol gerestaureerd en Camille noemt het “de Sixtijnse kapel” van ons land. Het gebouw behoort tot de top 100 der Nederlandse Unesco monumenten. Een andere kluis in Valkenburg a/d Geul bevindt zich op de Sjaasberg bij Walem. Jaarlijks vindt hier de Sjaasbergergank plaats. Een bedevaart naar de Kluis , waarna aansluitend in de openlucht een mis in het dialect wordt opgedragen.

Samen met Camille bezoeken we ook het openluchttheater, waarvan Jos Frusch directeur is. Camille heeft een gesprek met Jos over de belangrijke functie van het openluchttheater. Wij kijken naar het Frans festival, dat door Camille in zijn functie als honorair consul van Frankrijk in Limburg ,wordt geopend. Hier zien we een optreden van de Limburgse chansonnier Fons Heuvelmans, die enkele Franse chansons vertolkt. Hoogtepunt van de avond is vervolgens Liesbeth List met een performance uit haar Frans repertoire.

In het stift van de St. Gerlachuskerk brengen we met Camille een bezoek aan de tentoonstelling die er te zien is op het gebied van beeldende kunst en we kijken even rond in de schatkamer van Gerlachus.

Op het terrein voor het Chateau staat de Euro-gedenkzuil, een herinnering aan de invoering van de Euro. De Europese ministers van financiën logeerden bij de introductie van de euro als muntsoort in Chateau St. Gerlach. Deze gedenkzuil is vervaardigd door frater Leo Disch van de abdij Mamelis. We bezoeken met Camille in de abdij van Mamelis frater Leo Disch. In zijn werkplaats heeft Camille een boeiend gesprek met frater Leo.

Het dameskoor ‘ Belcanto Resonnance’ uit Valkenburg zingt het Limburgs lied: “Mie plekske” en we zien daarbij ook fraaie sfeerbeelden van Valkenburg.

Camille vertelt vervolgens over de relatie van zijn familie met de bekende kunstenaar Charles Eyck. De moeder van Camille is vaak door Charles Eyck geportretteerd.

Camille is ook nog Provoost - Generaal bij schutterij St. Martinus te Houthem St. Gerlach. Op het terrein bij het Chateau bevinden zich de schietbomen. Jaarlijks vinden hier schietwedstrijden plaats. De grote Taptoeshow van Limburgse schutterijen op het terrein van Chateau St Gerlach aan de vooravond van het Bondsconcours werd erg druk bezocht en natuurlijk waren we erbij met de camera’s.

Daar is mijn vaderland

Wat maakt Limburg zo bijzonder? Om op deze vraag een antwoord te kunnen krijgen werd aan 13 bekende Limburgers gevraagd wat zij in hun woon- leefomgeving zo typisch Limburgs vinden.

Eerdere afleveringen bekijk je via www.L1.nl/DaarIsMijnVaderland

Zondag om 10.00, 12.00, 14.00, 16.00 en 17.00 uur, met een herhaling op maandag om 16.30 uur.

L1mburg Centraal - 22 september 2020

L1mburg Centraal - 22 september 2020

L1mburg Centraal: vier carnaval, maar moet dat groots of bescheiden?

L1mburg Centraal: vier carnaval, maar moet dat groots of bescheiden?

Brieven aan de Hemel: Aad de Haas als vader

Brieven aan de Hemel: Aad de Haas als vader

L1mburg Centraal: Raymond Kerckhoffs over Tom Dumoulin en het WK

L1mburg Centraal: Raymond Kerckhoffs over Tom Dumoulin en het WK

L1mburg Centraal: is een eerlijk proces tegen Jos Brech wel mogelijk?

L1mburg Centraal: is een eerlijk proces tegen Jos Brech wel mogelijk?

Waar is Emil? Bij Dieter Lievens

Waar is Emil? Bij Dieter Lievens

Logo 1Limburg

Tom Dumoulin rijdt tijdrit en wegwedstrijd op WK

Tom Dumoulin rijdt tijdrit en wegwedstrijd op WK

Tom Dumoulin komt komend weekend zowel in de tijdrit als in de wegwedstrijd op de WK wielrennen in Imola in actie. Na afloop van de Tour de France twijfelde de Maastrichtenaar of hij vrijdag wel fit genoeg zou zijn om aan de tijdrit deel te nemen.

Programma's