Daar is mijn vaderland: Hotelier Camille Oostwegel

Daar is mijn vaderland: Hotelier Camille Oostwegel

Zondag 22 april 10:00 - 12:00 - 14:00 - 16:00 - 17:00

In deze aflevering gaan filmmaker Maurice Nijsten en assistente Dénise Nijsten met Camille Oostwegel, hotelier in hart en nieren met een passie voor historie, cultuur en gastronomie, op zoek naar bijzondere mensen en verschillende karakteristieke locaties in Valkenburg aan de Geul.

Chateau St. Gerlach grenst aan het natuurgebied Ingendael. Camille vertelt over de aankoop van het chateau en over het veiligstellen van het natuurgebied. Ingendael is vrij toegankelijk voor iedereen die van de natuur wil genieten. Er wordt dan ook veel gewandeld.

Op het landgoed bevindt zich ook de bekende Gerlachuskerk, genoemd naar de kluizenaar Gerlachus, die hier in de 12e eeuw leefde. Al gauw ontstond er een verering rond zijn graf, waarna nog diezelfde eeuw een klooster werd gesticht. In de achttiende eeuw werden het klooster en de kerk ingrijpend verbouwd.

De kerk is een voorbeeld van laat-barok met zowel beschilderde gewelven als wanden. De maker van deze fresco's, die het leven van Gerlachus uitbeelden, was de Zuid-Duitse schilder Johann Adam Schöpf. Dit cultureel erfgoed van hoog niveau werd liefdevol gerestaureerd en Camille noemt het “de Sixtijnse kapel” van ons land. Het gebouw behoort tot de top 100 der Nederlandse Unesco monumenten. Een andere kluis in Valkenburg a/d Geul bevindt zich op de Sjaasberg bij Walem. Jaarlijks vindt hier de Sjaasbergergank plaats. Een bedevaart naar de Kluis , waarna aansluitend in de openlucht een mis in het dialect wordt opgedragen.

Samen met Camille bezoeken we ook het openluchttheater, waarvan Jos Frusch directeur is. Camille heeft een gesprek met Jos over de belangrijke functie van het openluchttheater. Wij kijken naar het Frans festival, dat door Camille in zijn functie als honorair consul van Frankrijk in Limburg ,wordt geopend. Hier zien we een optreden van de Limburgse chansonnier Fons Heuvelmans, die enkele Franse chansons vertolkt. Hoogtepunt van de avond is vervolgens Liesbeth List met een performance uit haar Frans repertoire.

In het stift van de St. Gerlachuskerk brengen we met Camille een bezoek aan de tentoonstelling die er te zien is op het gebied van beeldende kunst en we kijken even rond in de schatkamer van Gerlachus.

Op het terrein voor het Chateau staat de Euro-gedenkzuil, een herinnering aan de invoering van de Euro. De Europese ministers van financiën logeerden bij de introductie van de euro als muntsoort in Chateau St. Gerlach. Deze gedenkzuil is vervaardigd door frater Leo Disch van de abdij Mamelis. We bezoeken met Camille in de abdij van Mamelis frater Leo Disch. In zijn werkplaats heeft Camille een boeiend gesprek met frater Leo.

Het dameskoor ‘ Belcanto Resonnance’ uit Valkenburg zingt het Limburgs lied: “Mie plekske” en we zien daarbij ook fraaie sfeerbeelden van Valkenburg.

Camille vertelt vervolgens over de relatie van zijn familie met de bekende kunstenaar Charles Eyck. De moeder van Camille is vaak door Charles Eyck geportretteerd.

Camille is ook nog Provoost - Generaal bij schutterij St. Martinus te Houthem St. Gerlach. Op het terrein bij het Chateau bevinden zich de schietbomen. Jaarlijks vinden hier schietwedstrijden plaats. De grote Taptoeshow van Limburgse schutterijen op het terrein van Chateau St Gerlach aan de vooravond van het Bondsconcours werd erg druk bezocht en natuurlijk waren we erbij met de camera’s.

Daar is mijn vaderland

Wat maakt Limburg zo bijzonder? Om op deze vraag een antwoord te kunnen krijgen werd aan 13 bekende Limburgers gevraagd wat zij in hun woon- leefomgeving zo typisch Limburgs vinden.

Eerdere afleveringen bekijk je via www.L1.nl/DaarIsMijnVaderland

Zondag om 10.00, 12.00, 14.00, 16.00 en 17.00 uur, met een herhaling op maandag om 16.30 uur.

Logo 1Limburg

Programma's

Blaaskracht

TV-programma Blaaskracht gaat over harmonieën en fanfares. Ieder laatste weekeinde van de maand worden verhalen verteld over het muziekleven. Met ook concert-opnames.

Postbus 31

Postbus 31 is het best beluisterde programma van L1 Radio, zondag van 09:00 tot 11:00 uur. Via presentator Pieter Kiewied feliciteren Limburgers Limburgers. En Tips voor de zondag.

Wunderbar

Voor de vele liefhebbers in Limburg: Duitse schlagers, blaaskapellen en volkstümliche muziek in Wunderbar, iedere zaterdag van 16:00 tot 19:00 uur op L1 Radio. Presentatie: Rick Cremers.

Klassieke Gast

Elke zondagavond een goed gesprek met een gast uit de Limburgse klassieke muziekwereld

Plat-eweg

Plat-eweg is het dialect-muziekprogramma van Limburg, samengesteld en gepresenteerd door Henk Hover. Iedere zaterdagmiddag om 13:00 en doordeweeks om 19:00 uur. Met maandelijks de L1 Limbo Top 10.

L1NWS

De eerste tv-uitzending van L1NWS is om 17:30 uur, zeven dagen per week. Op ieder half uur wordt deze uitzending herhaald en bij grote actualiteiten is er een 'verse' nieuwsuitzending.

Limburgs Land

Ger Houben is een vaste waarde op L1 Radio met Limburgs Land, iedere zaterdagochtend van 08:00 tot 10:00 uur. Over natuur en milieu in onze provincie en natuurlijk nuttige tuintips.

De Stemming

Interview- en discussieprogramma van L1 Radio met politiek, cultuur, economie, wetenschap en media. Verder debat, een column en altijd live-muziek. Iedere zondag van 11:00 tot 13:00 uur..

Natuurlijk Limburg

Met Edmond Staal van Het Limburgs Landschap maakt programmamaker Maurice Nijsten wandelingen door een Limburgs natuurgebied.

Limbourgeois

Limbourgeois is een tv-programma over het goede leven in Limburg (zondag 18:05 uur). Jo Cortenraedt bezoekt culinaire hotspots, recepties, openingen en exposities.

Klassieke Avond van L1

De Klassieke Avond is iedere zondag op L1 Radio te beluisteren, van 18:00 tot 21:00 uur. De avond begint met een goed gesprek met een muzikale gast, gevolgd door L1-concertopnames.

AvondGasten

AvondGasten, met sprankelende gasten. Over politiek, sport, kunst, cultuur, economie en maatschappelijke onderwerpen. Op werkdagen om 17:55, 20:55 en 22:55 uur op L1 TV.

Óngerwaeg

Óngerwaeg zoekt naar bijzondere verhalen van gewone mensen. Presentator Bas van der Zwaan en 'zijn mannen' reizen door de hele provincie. Dagelijks op L1 TV: 17:00, 19:00, 22:00 uur.

L1 Cultuurcafé

Iedere zaterdag op L1 Radio (10:00-13:00 uur) een programma vol kunstzinnige en minder zinnige cultuur. Met o.a. wekelijkse rubrieken De Vereniging en Emil en de Muziek.

Limburg van Boven

We vliegen met een helikopter boven onze prachtige provincie. Zo heb je Limburg nog nooit gezien!

Limburg Doc

Limburg Doc is dé plek op L1 voor tv-documentaires over onderwerpen uit eigen regio. Tevens een platfom voor jonge makers. Op zaterdag om 18:00 uur en zondag 11:00, 13:00 en 15:00 uur.

L1SPRT

L1SPRT maakt dagelijks een rubriek aan het einde van het nieuwsprogramma op tv. Op zaterdag met samenvattingen Jupiler League. Op zondag om 17:40 uur is er een lang sportprogramma.

LEF!

LEF! is hét podium voor jong talent uit de wereld van harmonie en fanfare. Een samenwerking van L1 en LBM. Presentatie: Sef Thissen

Muziekfabriek

Optreden in de Muziekfabriek op L1 TV staat bij veel Limburgse bands hoog op het verlanglijstje. Roemruchte namen kwamen er al voorbij: Rowwen Hèze, Volumia!, De Heideroosje en Neet oèt Lottum.

Nieuw uit Limburg

Nieuw uit Limburg: Extra de aandacht voor kwaliteitsmuziek uit onze eigen provincie. Die plaat hoor je dan een week lang heel vaak op L1 Radio!

Het Geluid van Zuid

Het laatste Limburgse muzieknieuws krijg je van Henk Hover.

L1mbo Top 10

L1mbo Top 10, elke maand de tien beste Limburgstalige liedjes, plus een opvallende nummer 11

Tijd voor Toen

Tijd voor Toen, met bijzondere beelden van Limburg uit lang vervlogen tijden. Sinds 1997 zijn meer dan 150 afleveringen uitgezonden, door Omroep Limburg TV en later L1. De serie liep tot 2008.