Daar is mijn vaderland: Guido Dieteren en Wendy Kokkelkoren

Daar is mijn vaderland: Guido Dieteren en Wendy Kokkelkoren

Zaterdag 19 september 09:30 op L1 TV

In deze aflevering gaan filmmaker Maurice Nijsten en assistente Dénise Nijsten samen met Guido Dieteren en Wendy Kokkelkoren naar Heerlen en Landgraaf. Dit muzikaal echtpaar laat zien dat pop en klassiek perfect samen gaan. In deze aflevering ontmoeten ze bijzondere mensen en ze bezoeken cultureel erfgoed op mooie locaties in hun geliefde streek.

In Landgraaf is de studio en repetitieruimte van het orkest gevestigd. We zijn er met de camera’s bij als het orkest repeteert voor de grote concertreis naar China in januari 2012. Een belangrijke musicus bij Guido’s Orchestra is ongetwijfeld Falco Borsboom. Guido en Falco kennen elkaar al van de middelbare school en daarna hebben zij beiden gestudeerd aan het conservatorium in Maastricht. Samen maken zij liefst alle nieuwe composities voor het orkest en arrangeren zij ook bestaande werken. Een uniek gegeven is dan ook dat alle muziek van Guido’s Orchestra zo “uit eigen huis” komt.

Guido en Wendy bezoeken het Glaspaleis in Heerlen, het vroegere Schunck. Boven op het dak van het Glaspaleis heb je een mooi uitzicht op het Pancratiusplein en dat roept mooie herinneringen op aan hun eerste grote openluchtconcert in 2007. Een zeer succesvol concert dat Guido’s Orchestra echt op de kaart zette!

Parc Imstenrade ademt een en al nostalgie uit. Wie herinnert zich niet de jaren dat op dit terrein en in deze gebouwen de bekende vroedvrouwenschool St. Elisabeth kliniek was gevestigd? Guido en Wendy brengen een bezoek aan dit qua architectuur prachtige complex, waar Wendy is geboren en waar zij zelf ook graag zou willen bevallen.

De Brunssummerheide is voor beiden een heerlijk gebied om te wandelen en te ontspannen.

Guido en Wendy brengen vervolgens een bezoek aan het Nederlands Mijnmuseum. Hier is een collectie van voorwerpen die werden gebruikt in de mijnen. Het muzikaal echtpaar heeft veel respect voor het zware werk dat de mijnwerkers ooit verrichtten. Hun beide grootvaders werkten ook in de mijnen.

In het Thermenmuseum laat Guido ons zien dat Heerlen al in de tijd van de Romeinen een belangrijke plaats innam. Het hart van het museum is het Romeinse badhuis van Coriovallum, waarvan de resten in 1941 zijn ontdekt en opgegraven. In dit museumdepot liggen meer dan 30.000 archeologische voorwerpen die de afgelopen 100 jaar in de stad en haar omgeving zijn gevonden. Typisch Limburgs is ook de processie en de 1e Heilige Communie. Neefje Boy van Wendy doet de 1e communie en we volgen de stoet op weg naar de kerk.

Bij de Leenhofkapel in Landgraaf wordt jaarlijks bij de opening van de meimaand een mis opgedragen in de openlucht. Wendy luistert deze mis al jaren vocaal op, begeleid door Falco Borsboom.

Kasteel Terworm is een aantal jaren geleden gerenoveerd. Guido en Wendy bezoeken het kasteel en laten zich hier culinair verwennen.

De Pancratiuskerk in het hartje van Heerlen is fraai gerestaureerd en Wendy ontmoet er deken van Galen. Deze vertelt trots over de geslaagde restauratie. We bekijken de prachtige kerkschatten, waaronder plafondschilderingen van Charles Eijck. Prachtig cultureel erfgoed!

In 2011 was er een groot openluchtconcert van Guido’s Orchestra en Wendy in Sittard; wij volgden de voorbereidingen en het concert.

Daar is mijn vaderland

Wat maakt Limburg zo bijzonder? Om op deze vraag een antwoord te kunnen krijgen werd aan 13 bekende Limburgers gevraagd wat zij in hun woon- leefomgeving zo typisch Limburgs vinden.

Eerdere afleveringen bekijk je via www.L1.nl/DaarIsMijnVaderland

Zondag om 10.00, 12.00, 14.00, 16.00 en 17.00 uur, met een herhaling op maandag om 16.30 uur.

Buitengewoon: Chris strijdt tegen de Japanse Duizendknoop

Buitengewoon: Chris strijdt tegen de Japanse Duizendknoop

AvondGasten Sport met Roy Curvers en Reginald Thal

AvondGasten Sport met Roy Curvers en Reginald Thal

L1mburg Centraal - 30 oktober 2020

L1mburg Centraal - 30 oktober 2020

L1mburg Centraal: wijnen uit Vijlen opnieuw in de prijzen

L1mburg Centraal: wijnen uit Vijlen opnieuw in de prijzen

L1 Cultuurcafé: de impact van de coronacrisis op de cultuursector

L1 Cultuurcafé: de impact van de coronacrisis op de cultuursector

#WijZijnLimburg: Make Limburg Great again

#WijZijnLimburg: Make Limburg Great again

Logo 1Limburg

Programma's