Daar is mijn vaderland: Caroline Maessen (Toverland)

Daar is mijn vaderland: Caroline Maessen (Toverland)

In deze aflevering (vanwege OLS zondag alleen om 10.00 en 12.00 uur) gaan filmmaker Maurice Nijsten en assistente Dénise Nijsten met Caroline Maessen, algemeen directeur van attractiepark Toverland in Sevenum, op zoek naar interessante mensen in Sevenum.

Nadat Caroline ons een korte impressie laat zien van Toverland, bezoeken we met haar het kerkhof in Sevenum. Hier ligt haar man Eric Maessen begraven, gestorven in 2008. Hij was haar grote steun en toeverlaat, vooral toen zij algemeen directeur werd van Toverland.

Eric was beroepsmusicus en hij componeerde veel muziek voor Toverland en in verband met de opnamen daarvan kwam hij veel in de professionele geluidsstudio van Arno Op den Camp in Stein, de geboorteplaats van Caroline. Er werden daar ook opnamen gemaakt van Eric op trompet, begeleid door het mandoline-ensemble The Strings.

Caroline bezoekt vervolgens de studio in Stein, waar het mandoline-ensemble The Strings een fraai muzikaal nummer aan het opnemen is. Een ongezochte gelegenheid om te laten zien en horen in Daar is mijn vaderland.

Caroline heeft hier ook een gesprek met de oprichtster en muzikaal leidster van The Strings, Annemie Hermans. In de regiekamer spreekt Caroline met Arno Op den Camp, die veel heeft samengewerkt met Eric Maessen.

Caroline bezoekt vervolgens in Sevenum gasterie “De lieve hemel”, gevestigd in een historisch pand uit 1885. Met eigenaar Marcel van den Beuken, vinoloog, heeft ze een geanimeerd gesprek over Franse wijnen die hij zelf uitzoekt en importeert uit Frankrijk. Van partner Heidi van den Beuken krijgt Caroline ‘les’ in het bereiden van een salade en een Bourgondische schotel.

Caroline wandelt altijd veel met haar hondje in de omgeving van Sevenum. Deze keer wandelt ze met dochter Ankie en de hond. Op een veldweg vlakbij huis moeten ze wachten als zo’n 80 koeien van de buurman de weg oversteken, op weg naar de stal om gemolken te worden.

Moeder Caroline geeft dochter Ankie een lesje in onthaasten en vervolgens gaat ze naar de stal van buurman/ boer René Verstegen; deze geeft haar een les 'elektrisch melken'.

Van de melk van de koeien bereidt echtgenote Carlie Verstegen heerlijke streekproducten. Caroline bezoekt de productiekeuken van Carlie, waar onder meer ijs, hemelse modder, rijstepap en vanillevla worden bereid. Ze volgt hierbij niet alleen het proces van het bereiden van hemelse modder, maar ze helpt ook mee met bakjes vullen.

Vlakbij Sevenum ligt het privé-natuurgebied van Tudi en Ans van der Beele. Tudi vertelt aan Caroline over het ontstaan van dit bijzonder en liefdevol aangelegd natuurgebied. Ze wandelen er samen rond en Tudi laat Caroline enkele amfibieënpoelen zien met kikkers en salamanders.

Tot slot brengt Caroline een bezoek aan het jeugdkoor Vocal Connexion uit Sevenum. Van dit koor, dat bestaat uit enthousiaste jongeren, is haar dochter Tessa ook lid. Wij filmden tijdens een speciaal optreden van het koor in Toverland. En heel toepasselijk zongen zij onder meer 'Welkom in Limburg'.

Daar is mijn vaderland

Wat maakt Limburg zo bijzonder? Om op deze vraag een antwoord te kunnen krijgen werd aan 13 bekende Limburgers gevraagd wat zij in hun woon- leefomgeving zo typisch Limburgs vinden.

Eerdere afleveringen bekijk je via www.L1.nl/DaarIsMijnVaderland

Zondag om 10.00, 12.00, 14.00, 16.00 en 17.00 uur, met een herhaling op maandag om 16.30 uur.

L1mburg Centraal - 22 september 2020

L1mburg Centraal - 22 september 2020

L1mburg Centraal: vier carnaval, maar moet dat groots of bescheiden?

L1mburg Centraal: vier carnaval, maar moet dat groots of bescheiden?

Brieven aan de Hemel: Aad de Haas als vader

Brieven aan de Hemel: Aad de Haas als vader

L1mburg Centraal: Raymond Kerckhoffs over Tom Dumoulin en het WK

L1mburg Centraal: Raymond Kerckhoffs over Tom Dumoulin en het WK

L1mburg Centraal: is een eerlijk proces tegen Jos Brech wel mogelijk?

L1mburg Centraal: is een eerlijk proces tegen Jos Brech wel mogelijk?

Waar is Emil? Bij Dieter Lievens

Waar is Emil? Bij Dieter Lievens

Logo 1Limburg

Tom Dumoulin rijdt tijdrit en wegwedstrijd op WK

Tom Dumoulin rijdt tijdrit en wegwedstrijd op WK

Tom Dumoulin komt komend weekend zowel in de tijdrit als in de wegwedstrijd op de WK wielrennen in Imola in actie. Na afloop van de Tour de France twijfelde de Maastrichtenaar of hij vrijdag wel fit genoeg zou zijn om aan de tijdrit deel te nemen.

Programma's