Daar is mijn vaderland: Alf Poell

Daar is mijn vaderland: Alf Poell

Zondag 13 september 09:30 op L1 TV

In deze aflevering gaan filmmaker Maurice Nijsten en assistente Dénise Nijsten samen met Alf Poell naar “het land van Weert “, daar heeft Alf zijn hart aan verpand. Samen met Alf ontmoeten we bijzondere mensen op verschillende plaatsen. Locaties die Weert zo interessant maken.

Op het marktplein in Weert vertelt Alf over de historie van de diverse gebouwen : de Martinuskerk, het oud gemeentehuis en de Sociëteit Amecitia, die hier vlakbij elkaar liggen. Hij ontmoet bij het beeld de ‘Rogstaeker’ Frans Adriaens. Deze vertelt over de Weerter carnaval en over de revue, waarbij het Weerter Mannenkoor optreedt. Natuurlijk een ideaal moment in het programma voor het optreden van het koor, gefilmd op diverse fraaie locaties in de stad. Het koor zingt met veel verve het lied ”Brothers sing on.” Er is daarbij ook de nodige aandacht voor de Lichtenberg, een belangrijk Rijksmonument in Weert. Hier heeft Alf een gesprek met Tim Schulteis, dirigent van het Weerter Mannenkoor.

Alf bezoekt vervolgens de Martinuskerk en bekijkt dan met deken Franken de belangrijkste kerkschatten in het gebouw. Vanaf de toren van de Martinuskerk vertelt Alf over de historie van dit monument en het afwaaien van de spits tijdens een storm in 1940. Hij heeft op deze hoogte ook oog voor Weert als groene stad en hij vertelt hier over het klooster van de Brigittanessen. In de kloostertuin heeft Alf vervolgens een gesprek met moeder overste zuster Olga Maria. Tijden veranderen in het koosterleven en dat blijkt vooral bij een muzikaal optreden van één van de zusters.

In het Weerterbos ligt het grenskerkmonument, een voorbeeld van cultureel erfgoed. Alf verhaalt hier over de rijke historie.

De kerktoren van Weert was vroeger, toen de A2 er nog niet was, voor veel “Hollanders “ het baken voor een stad, waar heerlijke Limburgse vlaai te koop was. Alf brengt dan een bezoek aan bakkerij Korsten, die vooral bekend is van de echte Weerter vlaaien.

Daarna ontmoet hij de liedjeszanger Fons Heuvelmans. Alf heeft een gesprek met Fons over Indië en over zijn vader die daar is geweest als dienstplichtig militair. Fons heeft daar een schitterend lied over geschreven. Een ontroerend hoogtepunt in het programma!

Boven op de spoordijk vertelt Alf hoe uniek deze dijk is, midden in de stad. Hoe is die dijk hier ontstaan?

Weert heeft (bijna) de grootste kermis van het land. Wij filmden tijdens de openingsceremonie van de kermis, die jaarlijks traditioneel wordt opgeluisterd door o.a. schutterij en harmonie. Hier ontmoet Alf (toevallig )ook Weertenaar Frans Weekers. Deze vertelt met verve waarom de kermis in Weert uniek te noemen is in ons land.

Daar is mijn vaderland

Wat maakt Limburg zo bijzonder? Om op deze vraag een antwoord te kunnen krijgen werd aan 13 bekende Limburgers gevraagd wat zij in hun woon- leefomgeving zo typisch Limburgs vinden.

Eerdere afleveringen bekijk je via www.L1.nl/DaarIsMijnVaderland

Zondag om 10.00, 12.00, 14.00, 16.00 en 17.00 uur, met een herhaling op maandag om 16.30 uur.

Plat-eweg: Poëziewandelingen, Sjoerd Post, Wiel Knipa, Dyanne Sleijpen en odes aan steden

Plat-eweg: Poëziewandelingen, Sjoerd Post, Wiel Knipa, Dyanne Sleijpen en odes aan steden

Plat-eweg: poëziewandelingen Echt-Susteren in boekvorm

Plat-eweg: poëziewandelingen Echt-Susteren in boekvorm

Limburgs Film Festival zoekt films voor vijfde editie

Limburgs Film Festival zoekt films voor vijfde editie

L1 Cultuurcafé - 26 september 2020

L1 Cultuurcafé - 26 september 2020

L1 Cultuurcafé: regisseur Michiel van Erp over I.M.

L1 Cultuurcafé: regisseur Michiel van Erp over I.M.

Natuur en Zo: de Natuurgids

Natuur en Zo: de Natuurgids

Logo 1Limburg

MUMC+: Corona mogelijk op te sporen in adem

MUMC+: Corona mogelijk op te sporen in adem

Vervelende wattenstaafjes in je neus en lange wachttijden op de uitslag van je coronatest zijn binnenkort mogelijk verleden tijd. In het Maastrichtse ziekenhuis MUMC+ kunnen ze aan je adem ruiken of je corona hebt.

Programma's