Cultuurcafé - 25 maart 2023

Cultuurcafé - 25 maart 2023

Het is een karakteristiek gebouw in Heerlen: Huize de Berg, het vroegere moederhuis van de Kleine Zusters van de Heilige Joseph. Tegenwoordig wonen er nog maar dertig zusters in het klooster, maar toch is het er sinds vorige zomer drukker dan ooit. Dat ligt aan de komst van 150 Oekraïense vrouwen en kinderen, die in de oude sanatorium-afdeling van het huis verblijven. Regisseur Zorba Huisman (Heerlen, 1996) volgde de nonnen en vluchtelingen met de camera. Tussen 10 en 11 uur is ze te gast om te praten over haar nieuwe documentaire 'Zusters'.

Verder onder meer in de uitzending:

Presentatie: Jolien Linssen en Judith Kuypers

Cultuurcafé wordt elke zaterdag live uitgezonden tussen 10 en 13 uur.

|
|
|

Skinnie - Blauwdrök

|

Skinnie - Gaef neit op

|

Skinnie - Sjtil

|

Skinnie - Ich weit neit wo

|

Zorba Huisman over 'Zusters': 

Tot wie keer je je na een botsing met het noodlot? Tot God, tot liefde, tot haat of tot de hoop? In de documentaire ZUSTERS van Zorba Huisman ontmoeten we de vrouwen en kinderen die vanuit een hopeloze situatie belanden in een plek van geloof: het Heerlense klooster Huize de Berg. Aldaar worden zij aangesproken op hun persoonlijke veerkracht en wendbaarheid, met als doel de hoop te hervinden.

In 1872 werd in Heerlen de zustercongregatie “ Kleine zusters van de heilige Joseph “ opgericht met als grondgedachte: helpen waar niemand helpt. Wat begon met zes vrouwen, groeide uit tot een congregatie van meer dan drieduizend zusters in eenentwintig kloosters.

De jaren verstreken. Terwijl de wereld buiten het klooster in hoog tempo veranderde nam binnen de muren van het rustige huis het aantal zusters door aflatende interesse in religieus leven en natuurlijk verloop geleidelijk af. Vandaag de dag leven er nog dertig zusters in Huize de Berg.

Toen de oorlog in Oekraïne uitbrak toonde dit klooster wederom het vermogen zich te ontfermen over hen die hulp het meeste nodig hebben. De Gemeente Heerlen realiseerde opvang voor 150 Oekraïense vluchtelingen in de oude sanatorium-afdeling van het huis. Sinds de zomer van 2022 delen de kleine zusters van de heilige Joseph het klooster, haar gangen en de heilige mis met de vluchtelingen. Niet alleen de vrouwen en kinderen krijgen een kans, maar ook het klooster krijgt een nieuw leven.

“De opdracht was 150 bedden… maar de realiteit is natuurlijk dat het om 150 mensen gaat,“ aldus Fleur, de speciaal ambtenaar die de opvang onder haar vleugels neemt.

In ZUSTERS volgen wij de vrouwen die elk op eigen manier omgaan met de onoverkomelijkheid van hun situatie, het verdriet van het verlies en de onrust die de afstand van hun thuisland opwekt. In de gangen van het klooster kruisen hun paden de wegen van de zusters, met wie zij in eerste oogopslag niets meer delen dan een dak en de heersende taalbarrière. Wat delen zij nog meer met de vrouwen van God? En waar is Hij in tijden van oorlog?

ZUSTERS is de nieuwe documentaire ( ± 25 min ) van Zorba Huisman: “Alle vrouwen in dit klooster hebben mij geïnspireerd en geraakt. Met thema’s als hoop, haat, verdriet, veerkracht, geloof en wederopstanding toont deze film de kracht van de mens. De kracht die schuilt in de reactie op dat wat ons overkomt.“

Cultuurcafé

Cultuurcafé is een L1-programma vol kunstzinnige en minder zinnige cultuur.

L1 Radio
Iedere zaterdag van 10:00 tot 13:00 live op L1 Radio.  Presentatie: Jolien Linssen, Judith Kuypers, Peter Beeker, Wouter Nelissen en Tom Doesborg.

Luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3. L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren.

L1 TV
Iedere maand een nieuwe aflevering op L1 TV. Kijk in de programmagids voor de exacte uitzendtijden.

Ontdek hier alle afleveringen van Cultuurcafé

Wunderbar met de Original Südtiroler Spitzbuam

Wunderbar met de Original Südtiroler Spitzbuam

L1mburg Centraal - 29 mei 2023

L1mburg Centraal - 29 mei 2023

L1 Sport: Tafel Voetbal met Maurice Graef, Reginald Thal en Mario Eleveld

L1 Sport: Tafel Voetbal met Maurice Graef, Reginald Thal en Mario Eleveld

Pinkstermaandag op L1: Euver de grens

Pinkstermaandag op L1: Euver de grens

Cultuurcafé: pianist Jorrit Kleijnen, kostuummaker Michelle Cornelissen

Cultuurcafé: pianist Jorrit Kleijnen, kostuummaker Michelle Cornelissen

Ons Orkest - aflevering 5

Ons Orkest - aflevering 5

Programma's