Cultuurcafé Radio - 11 maart 2023

Cultuurcafé Radio - 11 maart 2023

Geen tweede Edison voor de Limburgse rockband DeWolff. Geen nood. Het trio viert de afgelopen maanden alleen maar successen. Hun nieuwe album Love, Death & In Between krijgt lovende recensies. Ze gingen op tour met de vermaarde Amerikaanse band The Black Crowes en een nieuwe documentaire over DeWolff “Together at Kerwax” wordt zondag 12 maart gelanceerd. Zanger en gitarist Pablo van de Poel komt het allemaal vertellen in Cultuurcafé. 

Theatermaker Marloes IJpelaar uit Sittard stort zich met haar gezelschap Club Lam op het wonderlijke verhaal van de eerste Nederlandse vrouw die naar de stembus ging. We schrijven het jaar 1920 en plaats van handeling voor dat historische moment was Gronsveld. 

Heerlen wil Cultuurhoofdstad van Europa worden in 2033. De gemeente heeft de race ingezet en krijgt de steun van onder andere Maastricht, die in 2018 naast de titel greep. Ligt voor Heerlen triomf of tragiek in het vooruitzicht? Cultuurcafé bespreekt het aan tafel met theatermaker Nina Willems, schrijver en ondernemer Maurice Hermans en voormalig theaterdirecteur Guido Wevers die nauw betrokken was destijds bij de deelname van Maastricht.

In Puth wil het kerkbestuur de kerk gaan slopen en vervangen door woningen. Dat is tegen het zere been van het landelijke Cuypersgenootschap. Deze erfgoedclub vindt dat de kerk en pastorie zo mooi zijn dat ze een beschermde monumentenstatus moeten krijgen. Frank Ruber maakte daarover een reportage.

In de serie over de vinylverzamelaars dit keer Angela Thijssen uit Reuver. Zij is fan van de band Therapy. En omdat ze daar alles van koopt kwam ze ook weer bij de vinylplaten terecht, die ze eigenlijk allemaal al de deur had uit gedaan. Deze hernieuwde liefde voor de LP’s zorgde niet alleen voor platen van haar favoriete band. Inmiddels is er allerlei muziek te vinden in de platencollectie van Angela.

De kunst- en antiekbeurs TEFAF is open voor publiek. Maar L1 kreeg eerder in de week al een preview. Verslaggever Judith Kuypers laat zich rondleiden door kunstkenner Ko van Dun.

De boekenweek is begonnen. Thema dit jaar is 'Ik ben alles'. Boekhandel de Dominicanen heeft de slingers opgehangen en een hoek ingericht rond dit thema. Judith Kuypers spreekt met Evelein de Jong en Susan Bergers van de boekhandel.

Judith Kuypers sprak met Jip van Reijen, conservator oude kunst van het Bonnefanten. Zij zegt heel blij te zijn dat het schilderij 'De Vaandeldrager' van Rembrandt nu niet meer in Frankrijk in een kluis ligt, maar nu te zien is in het Bonnfanten in Maastricht.

|
|
|

Cultuurcafé

Cultuurcafé is een L1-programma vol kunstzinnige en minder zinnige cultuur.

L1 Radio
Iedere zaterdag van 10:00 tot 13:00 live op L1 Radio.  Presentatie: Jolien Linssen, Judith Kuypers, Peter Beeker, Wouter Nelissen en Tom Doesborg.

Luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3. L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren.

L1 TV
Iedere maand een nieuwe aflevering op L1 TV. Kijk in de programmagids voor de exacte uitzendtijden.

Ontdek hier alle afleveringen van Cultuurcafé

L1mburg Centraal - 1 april 2023

L1mburg Centraal - 1 april 2023

’t Lèste Waord van Dwayne Horbag

’t Lèste Waord van Dwayne Horbag

Plat-du-jour Linda Koolen – ‘t Sprookje

Plat-du-jour Linda Koolen – ‘t Sprookje

Limburgse 10 van april 2023

Limburgse 10 van april 2023

Cultuurcafé: Michel Sluysmans, expo Armando en een miljoenenvleugel

Cultuurcafé: Michel Sluysmans, expo Armando en een miljoenenvleugel

Plat-eweg: debuut-single voor Geleense zangeres Eefje

Plat-eweg: debuut-single voor Geleense zangeres Eefje

Programma's