Cultura Nova TV: Toneelgroep Maastricht en Recirquel

Cultura Nova TV: Toneelgroep Maastricht en Recirquel

Woensdag 1 september 16:30 | 21:00 en donderdag 2 september 14:35 op l1 TV

TONEELGROEP MAASTRICHT - Papa's Liederen

Speciaal voor Toneelgroep Maastricht schreef auteur Abdelkader Benali de monoloog Papa’s liederen. De tekst is gebaseerd op gesprekken die hij voerde met acteur Léon Ali Çifteci. Ali Çifteci kwam op zijn negende naar Limburg, toen zijn vader zijn slagersbestaan in Turkije verruilde voor een nieuw leven als gastarbeider in Nederland. In de ontroerende en muzikale voorstelling Papa’s Liederen gaat de acteur, gewapend met de Saz, op zoek naar zijn verhaal en dat van zijn vader. Tegelijkertijd schijnt hij zijn licht op de geschiedenis van zijn Limburg.

In leven
Ziekenhuis. Ali komt binnen. Zijn vader ligt op sterven. In de ziekenhuisgang, voor de deur naar de kamer van zijn vader treuzelt Ali om naar binnen te gaan. Afscheid nemen, hoe doe je dat? “Ik voel me een boom worden die wortels schiet in de aarde van het verdriet om daar vocht aan te onttrekken dat hem in leven houdt waarna de takken reiken naar de hemel, takken waar vogels op komen zitten op zoek naar voedsel. Die vogels, dat zijn de herinneringen.”

Zolang Ali verhalen kan vertellen, blijft zijn vader in leven. Herinneringen nemen hem mee naar vroeger. Uiteindelijk moet Ali afscheid nemen… maar als die stap eenmaal is gezet, dan is het verhaal voorbij.

Credits

  • Met: Léon Ali Çifteci
  • Tekst: Abdelkader Benali
  • Regie: Sander van Egmond
  • Dramaturgie: Paul Slangen
  • Met dank aan Esther Linssen – Çifteci
  • Fotograaf: Stephan Vanfleteren

Naar Limburg gekomen
Toneelgroep Maastricht is altijd op zoek naar verhalen. Door de verhalen te vertellen van de mensen in de regio, maakt het gezelschap een verbinding met de grond waarop het gevestigd is. Tijdens Cultura Nova 2021 presenteert TGM vier verhalen over mensen die naar Limburg zijn gekomen om een nieuw leven op te bouwen. Drie verhalen kun je horen in podcastvorm, één verhaal zie je live op het podium. Op een intieme manier vertellen de makers over hun reizen, hun geboortegrond, over afscheid nemen en over het maken van een nieuwe start in een vreemde cultuur.


RECIRQUEL - Solus Amor

Recirquel, Hongarije’s belangrijkste hedendaagse circusgezelschap, presenteert op Cultura Nova de Nederlandse première van Solus Amor. Een poëtische voorstelling op het snijvlak van klassieke en moderne dans en acrobatiek, die zich grotendeels hoog boven het podium afspeelt.

Solus Amor is een nieuwe monumentale luchtproductie in de cirque danse-reeks van Recirquel, waarvan eerder tijdens Cultura Nova My Land te zien was. My Land was één van de best bezochte voorstellingen tijdens Cultura Nova 2019 en werd uitgeroepen tot de beste productie op het Edinburgh Fringe Festival, ’s werelds meest toonaangevende kunstfestival, en het Avignon OFF in Frankrijk.

Over geloof en liefde, de natuur en het universum
Voor de choreografie van Solus Amor tekent opnieuw de artistiek directeur van Recirquel, Bence Vági. Hij staat aan de wieg van de cirque danse, waarmee Recirquel wereldwijd, van Parijs tot Bogotá, Montréal en New York vele kijkers betovert. In Solus Amor brengt Vági op poëtische wijze verschillende manifestaties van liefde voor het voetlicht. De voorstelling roept een oerenergie op die ruimte en tijd overspant, mensen verbindt en zijn kracht haalt uit het hedendaagse verlangen naar natuur en wonderen.

Bence Vági: “In Solus Amor hebben we het over grootse, serieuze onderwerpen, die iedereen op de een of andere manier aangaan. De voorstelling gaat over geloof en liefde, over de natuur en het universum. In plaats van mensen uit te sluiten, vertellen we ons verhaal in een vorm en taal die voor iedereen toegankelijk is.”

Multidisciplinair luchtballet
Solus Amor voert een waar ‘luchtballet’ uit voor de ogen van het publiek. Met sierlijke en lyrische dansbewegingen en adembenemende trucs tarten de acrobaten de wetten van de zwaartekracht. De originele muziek, het grandioze podium, het lichtontwerp en prachtige visuals omhullen het publiek en de dansers. In deze abstracte multidimensionale ruimte zijn voor het eerst niet alleen mensen maar ook dieren te bewonderen. Vanuit zijn wens om oervormen aan te spreken vond Vági de Zuid-Afrikaanse poppenspeler en poppentheaterregisseur Janni Younge – de absolute meester in zijn genre – bereid om voor Solus Amor een levensechte ijsbeer te bouwen.

Solus Amor beleefde in oktober 2020 tijdens het Budapest Contemporary Arts Festival zijn wereldpremière. Tijdens Cultura Nova 2021 zal de Nederlandse première van deze voorstelling te zien zijn.

Credits

  • Concept en regie: Bence Vági
  • Muziek: Gábor Terjék en Edina Mókus Szirtes
  • Decor: Péter Klimó
  • Kostuums: Emese Kasz

Cultura Nova

Cultura Nova is het jaarlijkse tiendaagse, internationale theaterfestival in de regio Heerlen, waarvan L1 al jarenlang verslag doet. Het festival biedt theater, film, dans, muziek en beeldende kunst, vaak op ongewone locaties.

Alle reportages over Cultura Nova zijn terug te kijken via L1.nl/CulturaNova.

L1mburg Centraal - 25 februari 2024

L1mburg Centraal - 25 februari 2024

De Stemming - 25 februari 2024

De Stemming - 25 februari 2024

Ons Orkest - aflevering 2

Ons Orkest - aflevering 2

Blaaskracht Concert: Rob Meijers

Blaaskracht Concert: Rob Meijers

Blaaskracht: Rob Mennen praat met Rob Meijers

Blaaskracht: Rob Mennen praat met Rob Meijers

AvondGasten Europa: kan Limburg zonder migranten?

AvondGasten Europa: kan Limburg zonder migranten?

Programma's