Crowdfundingsactie voor restauratie van 800 oude glasnegatieven

Crowdfundingsactie voor restauratie van 800 oude glasnegatieven

Het Cuypershuis in Roermond begint zaterdag een crowdfundingsactie voor de restauratie van 800 oude glasnegatieven.

In totaal is er voor de restauratie en digitalisering van de negatieven 10.000 euro nodig. 

De glasnegatieven bevatten een schat aan informatie over de ateliers van de Roermondse architect en ontwerper Pierre Cuypers. Die staat vooral bekend als architect van het Rijksmuseum in Amsterdam. Maar ook ontwierp Cuypers tientallen kerken, waarvan een groot aantal in Limburg.

Cuypers als slimme ondernemer
Al vroeg, rond 1860, maakt Cuypers als innovatieve ondernemer gebruik van de mogelijkheden die fotografie zijn bedrijf kon bieden. Afdrukken van de glasnegatieven gebruikte hij om zijn werk en aanbod aan kunstvoorwerpen onder de aandacht van het publiek te brengen. Catalogi en strooifolders moesten potentiële kopers over de streep trekken. Fotografie was tevens een handig middel om gebouwen snel vast te leggen, in plaats van uitvoerig schetsen te maken

Kennis
Interessant is dat de verzameling glasnegatieven informatie bevat over de ateliers van Cuypers: de producten, de medewerkers, de werkomstandigheden kortom het functioneren van de ateliers. De afbeeldingen brengen de toeschouwer terug naar de wereld van de ateliers van Cuypers in Roermond, naar hun kunstvoorwerpen en naar de mensen die deze vervaardigden.

Tentoonstelling
De crowdfundingsactie loopt samen met een speciale expositie in het Cuypershuis. De 800 oude glasnegatieven staan daarbij centraal. Verslaggever Marc Teunissen ging kijken en kreeg uitleg van Joyce van Cruchten..

Meer info:
https://www.voordekunst.nl/projecten/5128-breng-cuypers-in-beeld-1 

L1NWS
Elke dag om 17:30, 18:30, 19:30, 20:30, 21:30, 22:30 en 23:30 uur
Volledige uitzendingen van het L1NWS vind je op www.L1.nl/Gemist
Losse onderwerpen uit het L1NWS kijk je terug via www.L1.nl/programma/L1video

Logo 1Limburg

Kandidaten verdeeld over steun aan popmuziek

Kandidaten verdeeld over steun aan popmuziek

Jongeren die op de kandidatenlijsten staan voor de Statenverkiezingen denken heel verschillend over de noodzaak meer geld uit te trekken voor popmuziek in Limburg, bijvoorbeeld voor oefenruimtes of kleine poppodia.

Programma's