Column van Niena Bocken in De Stemming: Van onbesproken gedrag

Column van Niena Bocken in De Stemming: Van onbesproken gedrag

Een column van Niena Bocken in De Stemming van zondag 28 april:

|

Column teruglezen

Vroeger wilde ik nooit prinses worden. Niet in de laatste plaats omdat ik een schurfthekel had aan jurken. Ik vond het ook zo braaf en gemaakt. En nog een reden; een prinses moet van onbesproken gedrag zijn. Laat dat nou net zijn waarom ik eveneens op mijn mijn 15e het Wilhelmus moest zingen en plein publique. Als straf, voor de klas. Opmerkelijk dat een geschiedenisleraar het Wilhelmus “Voor straf” laat zingen; misschien was hij wel republikein, bedenk ik me nu.

Het gevoel dat ik die ochtend op de middelbare school kreeg, was een beetje hetzelfde als het gevoel dat me gister bekroop bij het kijken naar de Prinsessen in Amersfoort.

Daar loop je dan in een jurk waar iedereen wat over te zeggen heeft. Keuzeloze exposure. Nooit naar een feestje waar je een keer XTC probeert of in een dronken bui gaat wildplassen met vriendinnen. En zou je onverhoopt willen zingen in een punkband; kan ook niet. Nee; jij slingert voor TV aan een touw bij een van de geplande activiteiten, of moet meedoen aan een suffe quiz waar geen einde aan komt. Met een geboeid gezicht naar een operazangeres blijven kijken terwijl je oren bloeden, of je staat ten overstaan van heel Nederland op een weegschaal die aangeeft of je net zoveel weegt als een hyena, struisvogel of olifant. Menig middelbare scholier zou door de grond zakken. Maar dat doen Oranjes niet. Zij zijn een speciaal type mens dat als Nationaal anker uit de baarmoeder komt gekropen.

Er wordt wel een en ander gemoderniseerd; het Koningshuis is wat openen en staat dichter bij het volk, zo moeten we geloven. Maar ik geloof nog steeds niet dat een Amalia hoeft thuis te komen met de iemand van hetzelfde geslacht, een Turk of Marokkaan. Een overspelige ex-NSDAP’er of kroos van een dictator daarentegen, is overkomelijk. En wat nou als een van die kinderen MBO elektrotechniek wil gaan studeren? Of in een zonnebankstudio wil gaan werken?

Veel normen en waarden worden weliswaar gepredikt, maar allerminst gerepresenteerd.

Amalia krijgt over twee jaar een startsalaris van anderhalf miljoen euro. Het Nederlandse Koningshuis is het duurste van Europa, per hoofd van de bevolking. Toen de Spaanse koning Juan Carlos salaris inleverde vanwege de economische crisis in zijn land, was dat voor Beatrix geen reden om daar een voorbeeld aan te nemen. “De Koning van Hispanje heb ik altijd geëerd” kan dus geschrapt. Over alle Koninklijke vermogens hoeft ook geen belasting te worden betaald, staat in de grondwet.

Hoe het privévermogen van de Oranjes er precies uitziet is niet inzichtelijk. De Rijks Voorlichtings Dienst bracht vorig jaar expliciet naar buiten dat de Koning geen aandelen heeft in bedrijven met het predicaat ‘Koninklijk’, zoals Shell. Toch blijft de aard van de betrekkingen tussen het Koningshuis en Shell onduidelijk volgens sommigen. Voor het predicaat ‘Koninklijk’ moet een onderneming trouwens te goeder naam en faam bekend staan en van onbesproken gedrag zijn, volgens de website van de Oranjes. Gek; Shell verwoest in het buitenland hele leefgebieden en speelt volgens Amnesty International een dubieuze rol bij geweld tegen burgers in Nigeria.

Maar op Koningsdag spat de moraal er vanaf; er zijn geen plastic ballonnen en er mag -heel nobel- gedemonstreerd worden door milieu activisten in de gracht. “Papa, papa, ze hebben in ieder geval wel oranje zwemvesten aan!” hoorde ik Alexia zeggen. En daar bleef het bij. Koekhappen, glimlachen en doorlopen met die hap.

Ja, als ik zo’n leven moest leiden, moest je ook komen met een flinke smak geld.

De Stemming

Iedere zondag van 11:00 tot 12:00 uur op L1 Radio. Herhaling maandag 20:00 tot 21:00 uur.

Alle fragmenten en hele uitzendingen van De Stemming zijn te beluisteren op L1.nl/Stemming
De Stemming is er ook als podcast.

Luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3. L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren, op kanaal 7A.

L1mburg Centraal - 31 mei 2020

L1mburg Centraal - 31 mei 2020

L1mburg Centraal: weekoverzicht 11 van de coronacrisis

L1mburg Centraal: weekoverzicht 11 van de coronacrisis

L1mburg Centraal: Antoin Scholten over de corona-status in Noord-Limburg

L1mburg Centraal: Antoin Scholten over de corona-status in Noord-Limburg

L1mburg Centraal: Kylie Waterreus op de fiets langs bij sponsoren

L1mburg Centraal: Kylie Waterreus op de fiets langs bij sponsoren

L1mburg Centraal: cupido gewoon actief in coronatijd

L1mburg Centraal: cupido gewoon actief in coronatijd

L1mburg Centraal: Thorn sluit straat af voor terrassen

L1mburg Centraal: Thorn sluit straat af voor terrassen

Logo 1Limburg

Verkeer in Thorn moet wijken voor terrassen

Verkeer in Thorn moet wijken voor terrassen

Waar de meeste gemeenten het gebruik van een pleintje of parkeerplaats toestaan, pakt de gemeente Maasgouw het rigoureuzer aan: de Hoogstraat in Thorn wordt autovrij gemaakt voor terrassen.

Programma's