Column van Niena Bocken in De Stemming: Sjiek, Sjoen en Spionage

Column van Niena Bocken in De Stemming: Sjiek, Sjoen en Spionage

Een column van Niena Bocken in De Stemming van zondag 17 februari.

Sjiek, Sjoen en Spionage

|

Afgelopen week was het zover; de Holleeder Tapes werden openbaar gemaakt. Ik heb er niet veel van gezien want wij hadden in Limburg iets veel spannenders; de spionage affaire in Maastricht!

De reconstructie hiervan las ik in de krant. Het eerste dat ik dacht was; ‘Is deze gemeente nou gewoon meer dan een jaar bezig geweest met haar eigen interne relatieproblemen en arbeidsconflicten?’ Verder vond ik het nogal gedurfd dat de gemeentesecretaris een recherchebureau inschakelde om een kijkje te nemen in z’n gemeentekeuken. Want daar word je niet vrolijk van, zou Rob Geus zeggen. De arbeidsinspectie meldt al jaren dat er een cultuur heerst van intimidatie en pesterijtjes door managers en bestuurders. Als ik hen was zou ik bang zijn dat de rechercheurs in hun pauze voor de lol ook mijn zoektermen zouden checken. Zoals ‘tien dingen die je met een pennendopje kan doen’ of ‘ zeden op de arbeidsvloer; 5 mazen in de wet.’ Waar overheidsinstellingen transparantie moeten bevorderen, worden ze vaak bevolkt door culturen die prima gedijen in een gesloten gemeenschap.

Het is een beetje zoals het gebouw van het Openbaar Ministerie in Maastricht dat overwegend van glas is en daarom moet verhuizen. Door de hoge mate van transparantie wordt het in sommige weken namelijk zo heet voor medewerkers dat ze de deuren sluiten. Een mooiere metafoor is er niet.

Op de plekken waar er móet worden gespioneerd, wordt het dan weer niet gedaan. Zo stel ik voor dat er ook een team wordt gezet op gemeente Roermond. Liefst ook met een docent Nederlands erbij. Ik heb die raadsvergadering eens bekeken; een verongelijkte klas VMBO-ers was er met vlagen niks bij. Dagblad de Limburger zei hierover;

‘Burgemeester Rianne Donders van Roermond heeft donderdagnacht emotioneel de raadsvergadering afgekapt, omdat het debat compleet uit de hand liep. (..) Toen de LVR na zes uur vergaderen rond middernacht weer wilde beginnen, werd het haar te veel.’

Ik weet niet hoor, maar volgens mij had er moeten staan;

‘Burgemeester Rianne Donders van Roermond heeft donderdagavond weloverwogen de raadsvergadering beëindigd, omdat het compleet uit de hand liep. Toen de LVR na zes uur vergaderen opnieuw begon met zeuren, stelde zij een duidelijke grens.’ Maar goed; bepaalde terminologie is geslachtsgebonden. Een man is resoluut, bij een vrouw heet dat emotioneel.

Enfin, vergeet Flikken Maastricht, er liggen hier in Limburg kansen voor John de Mol met zijn Talpa.

Een combinatie van ‘Temptation Island’ en ‘Wie Is De Mol’ in onze gemeentehuizen.

‘Sjiek, Sjoen en Sjpionage’; een tv-programma waarin relaties kapot worden gemaakt en daarnaast het gezamenlijk belang wordt gesaboteerd.

Het zou misschien leiden tot verjonging van het gemeentelijke apparaat en meer binding met burgers.

Over het algemeen stamt de gevestigde orde in gemeentes uit een tijdperk dat Chroom-6 nog goed was voor je weerstand en een afwasmachine nog gewoon een echtgenote heette. Maak je geen illusies; we leven in een tijd waar niets meer geheim blijft. Je kan je druk maken over gelekte notulen, maar je zorgverzekeraar en je bonuskaartje kennen je inmiddels beter dan je eigen partner.

Waar gemeente Maastricht een recherchebureau inroept, hackt je 13-jarige neefje voor de lol het intranet van justitie. Ambtenaren proberen nu angstvallig per postduif gestuurde notulen onder de pet te houden, maar de gemiddelde scholier hackt die in de kleine schoolpauze. De gevestigde orde vergrijst en binnenkort zit er echt een VMBO klas in de gemeenteraad. Natuurlijk niet live, maar via Facetime. Volgens mij kan dat nog wel eens een verrassende vooruitgang opleveren in de politiek.

De Stemming

Iedere zondag live vanuit café Forum, Sint Pieterstraat 4 in Maastricht van 11:00 tot 13:00 uur op L1 Radio. Herhaling maandag 20:00 tot 22:00 uur.

Alle fragmenten en hele uitzendingen van De Stemming zijn te beluisteren op L1.nl/Stemming
De Stemming is er ook als podcast.

Kom langs of luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3. L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren, op kanaal 7A.

Logo 1Limburg

Programma's