Column van Niena Bocken in De Stemming: Gele Hesjes NL

Column van Niena Bocken in De Stemming: Gele Hesjes NL

Een column van Niena Bocken in De Stemming van zondag 9 december:

|

Gele Hesjes NL

Afgelopen vrijdag moest ik een praatje doen bij een thema avond over de post-industrials. Over subculturen onder de bevolking na de mijnsluitingen. Er werd ook door een cultuurhistoricus verteld over activisme de jaren 50 tot en met 80. Potverdorie mensen, wat hebben jullie provo’s allemaal uitgehaald. En die demonstraties! De krakersrellen..wat een engagement!

Hoewel ik erg sceptisch was over de gele hesjes in Nederland, kwamen ze na die avond in een heel ander daglicht te staan. Mensenlief zeg, wat zijn wij vertrut! Let wel; een paar jaar geleden was de meest daadkrachtige actie die ondernomen werd nog, dat mensen hun eigen bonuskaartje doorknipte omdat de Albert Heijn zwarte Piet afschafte in de winkel. Dan is dit toch een héle vooruitgang vind ik; dat Ria en Leo de barricades op klimmen, en dat zelfs terwijl het regent! De gemiddelde Nederlander komt dan nog niet eens de deur uit voor boodschappen.

Een van de kritiekpunten was dat de gele hesjes in Nederland geen duidelijke agenda hebben, maar meer een hele lange verlanglijst. Dat betekent dat er mensen de straat op gaan die misschien wel hele tegenstrijdige belangen hebben. Mooier kan toch bijna niet; zo gaan lui misschien nog eens een keer echt met elkaar in gesprek. Opvallend is ook dat het niet de jongeren zijn die branie schoppen, het zijn juist mensen van middelbare leeftijd. De jeugd zit met een zak chips op de bank te twitteren over hoe stom die demonstranten zijn. En ook critici zetten de beweging hier weg als een zootje ongeregeld dat gekaapt wordt door leden van de NVU of Pegida. Of door types als Jan Dijkgraaf die hele andere bedoelingen hebben en extreem rechts een veer in de kont willen steken. Dat zijn voor mij geen gele hesjes, maar gele lik-mijn-vestjes.

‘Waarom gaan mensen niet gewoon naar de stembus?’, vraag je je dan af. Nou, mensen hebben het idee dat het geen zak uitmaakt en ze begrijpen er ook maar weinig van. Ingeborg Westerhoff, een van de initiatiefnemers van Gele Hesjes NL, antwoordt op de vraag of ze vorige keer naar de stembus is geweest; ‘Volgens mij wel, maar ik weet niet meer wat ik heb gestemd.’ Helaas wordt het grotere geheel meestal gemist. Ingeborg heeft haar hesje gekocht bij de Action, want daar zijn ze het goedkoopst. En dat hebben veel Nederlanders gedaan. Ik heb gister even steekproefsgewijs gekeken bij de Action in Maastricht. Daar waren alle gele hesjes weg, er lagen alleen nog oranje. Saillant detail; de beweging heeft een eigen ordedienst die oranje hesjes draagt. Je zou maar kleurenblind zijn. Enfin, wat Ingeborg niet door heeft, is dat de CEO van de Action Sander van der Laan is. U weet wel, die man die uit een Ahold familie komt en ook een goede baan bij Unilever had. Unilever, waarmee Mark Rutte een dubieuze liefdesrelatie onderhoudt. Dus terwijl je staat te demonstreren tegen de minister president, doe je ook een donatie van 1,39 (want zo duur zijn die hesjes) aan precies dat systeem en die kloof waar je je tegen wil verzetten. En dat is nou het probleem; wij zijn in die grote machine zelf ook een radertje dat meedraait. En daarmee stoppen is lastig, omdat het ook nadelen voor jezelf heeft als je niet meer mee doet.

Het totaal ridiculiseren van deze beweging echter, dat vind ik arrogant en ook dom, tenzij je bedoeling is om het vuur aan te wakkeren. Mensen geven een signaal af. Het soms tot Chinees verworden vakjargon uit den Haag gaat voorbij aan de taal van een heleboel burgers. De schaalvergroting van zowel de politiek als de consumptiemaatschappij leidt ertoe dat mensen overzicht verliezen. En dat is voor bepaalde politici maar ook bijvoorbeeld zorgverzekeraars of grote bedrijven heel handig, want dan kom je met een heleboel weg. Tot dat mensen echt in opstand komen. En dan is daar het gevaar van het populisme; logisch dat dat het zo goed doet; mensen snappen het namelijk gewoon niet meer. Kijk maar naar Ingeborg Westerhoff of Jan Dijkgraaf.

De Stemming

Iedere zondag live vanuit café Forum, Sint Pieterstraat 4 in Maastricht van 11:00 tot 13:00 uur op L1 Radio. Herhaling maandag 20:00 tot 22:00 uur.

Alle fragmenten en hele uitzendingen van De Stemming zijn te beluisteren op L1.nl/Stemming
De Stemming is er ook als podcast.

Kom langs of luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3. L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren, op kanaal 7A.

Logo 1Limburg

Programma's