Column van Niena Bocken in De Stemming: Europees sterrendom

Column van Niena Bocken in De Stemming: Europees sterrendom

Een column van Niena Bocken in De Stemming van zondag 2 juni:

|

Column teruglezen

Pas geleden was het weer zo ver; dat circus op TV. Omdat behoorlijk wat landen meedoen, duurt de telling van stemmen een behoorlijke poos, maar daarna kon Nederland toch een overwinning binnenslepen. We hebben weer een ster in het land; Frans Timmermans.

Frans is onze Duncan Laurence van de Europese Unie. Als je denkt dat je stem toch niet meetelt, dan geeft Timmermans je weer hoop: de Pvd-EU, ik bedoel; PvdA telt plots weer mee in de wedstrijd, net als Nederland in het Eurovisie Songfestival.

75% van alle Nederlandse TV kijkers keek naar het Europees Songfestival. Bijna 42% van de kiesgerechtigden ging naar de stembus voor de Europese verkiezingen. Niet verkeerd, zou je denken. Maar toch kwamen we met ons opkomstpercentage niet verder dan een 17e plek op de lijst van alle landen. We bungelen zelfs nog onder bijvoorbeeld Letland, Roemenië, Polen, Litouwen en Cyprus.

Meer dan de helft van onze kiezers was 50 plus.

De belangrijkste redenen om niet naar de stembus te gaan waren desinteresse en wantrouwen in de Europese politiek. Ook vindt men het een geldverslindende organisatie met kliekjesvorming.

Laten dat nu precies de argumenten waarmee het Eurovisie Songfestival vaak werd bestreden.

Toch wint dat evenement de laatste jaren aan populariteit. We krijgen weer vertrouwen in onze deelname met serieuze inzendingen en mooie liedjes die een gevoelige snaar raken.

De Nederlander werd van cynicus iemand met interesse. Echt, ik heb nog nooit zoveel politieke betrokkenheid meegemaakt van mensen die niks met politiek hebben als met dit Eurovisie Songfestival; met name de haters hadden het over de kostenposten, over de coalitievorming tussen Oostblok landen, stemmen telling en ga zo maar door. Totaal engagement.

Vergis je niet; onder de flamboyante kostuums en poeha schuilt meer ernst dan je denkt. Het Songfestival is de ultieme plek om misstanden in je land op de internationale agenda te krijgen, al mag dat officieel niet. Zo verzette Ijsland zich openlijk tegen Israël vanwege het Palestina conflict, andere keren mocht een Russische deelneemster Oekraïne niet in, verzetten 2 jonge zangeressen zich tegen het anti-homobeleid van Poetin en Armeense deelnemers zongen ondanks het verbod op politieke uitingen twee keer over de genocide van 1915.

Voor de gemiddelde Nederlander is een man in een jurk of vrouw met baard al een cultuurschok. De naïeve preutsheid van ons volk wordt één keer per jaar blootgelegd.

Dit is de oplossing voor het gapende gat tussen de Nederlander en de Europese verkiezingen; maak er in godsnaam een songfestival van. Met het thema ‘Loving you is a choosing game.’ Een evenement waar rechts populisme, linkse flamboyance en gematigde preutsheid samen zingen. Duncan Laurence liet zien dat je maar één hit hoeft te maken om complete zalen uit te verkopen. Thierry Baudet kan daar een nummer over schrijven op zijn vleugel. PVV, of beter; Party For Freedom, hoor ik ook al een lied zingen; ‘I want EU back’ De SP kan dan haar talent gebruiken voor het maken van spraakmakende spotjes. Het zangkoor van Partij 50+ is al in het voordeel, Omroep Max kan sponsoren.

Hoewel Frans dit keer de sterren van de vlag, eh hemel heeft gezongen; laat je niet misleiden door bekende gezichten, want ook met jarenlange ervaring kun je nog behoorlijk vals zingen. Dat bewees Madonna wel. Hoe dan ook; het volgende Eurovisie Songfestival hoort in Maastricht. In de stad die leeft bij de gratie van muziek en waar niet alleen Euro-ster Frans Timmermans werd geboren, maar ook de Europese Unie zelf.

Zie het als een investering in de internationaal betrokken Nederlander, of dat nu anti- of pro- EU is.

Als we dertien keer Rieu aan kunnen deze zomer, dan lukt één keer Eurovisie ook wel.

De Stemming

Iedere zondag live vanuit café Forum, Sint Pieterstraat 4 in Maastricht van 11:00 tot 13:00 uur op L1 Radio. Herhaling maandag 20:00 tot 22:00 uur.

Alle fragmenten en hele uitzendingen van De Stemming zijn te beluisteren op L1.nl/Stemming
De Stemming is er ook als podcast.

Kom langs of luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3. L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren, op kanaal 7A.

Logo 1Limburg

Programma's