Column van Niena Bocken in De Stemming: Van Mug Naar Olifant

Column van Niena Bocken in De Stemming: Van Mug Naar Olifant

Een column van Niena Bocken in De Stemming van zondag 20 mei:

|

Van Mug Naar Olifant

Aan de hoeveelheid muggenbulten te zien zou je het niet zeggen, maar het is er; insectensterfte. Biologen luiden de noodklok. Maar wordt er niet van een mug een olifant gemaakt? Nou een beetje wel, en dat is nu juist de ernst. Het probleem is namelijk groter dan dat het lijkt. In sommige gebieden worden ook al minder weide-en watervogels geconstateerd. Biologen vermoeden, U raadt het al; doordat zij de insecten missen als voedsel. Hele ecosystemen zijn uit balans. Het gebeurt in stilte en het eerste dat je merkt is minder gezoem. Dat wij en ons voedsel afhankelijk zijn van deze insecten en bestuivers, zijn we helemaal vergeten.

Dan nóg meer beesten in het nieuws; 35.000 kippen gingen in rook op. Amper een haan die ernaar kraait. En toen een poos geleden weer eens een varkensstal in vlammen op ging en 20.000 dieren omkwamen, had men het primair over het kapitaal dat vergaan was. Jazeker, erg vervelend voor de boer. Maar jongens; we hebben het hier nog steeds over levende wezens hé? Die genegenheid, pijn en angst kunnen voelen. In de krant verleden week stond dat boeren het een beetje zat zijn om steeds de zwarte Piet te krijgen. Ergens snap ik dat wel. Dierenleed is alleen ondraaglijk voor de burger op het moment dat hij zich ermee identificeert. Dan heet het 'dierenmishandeling', zoals de bij de zielige uitgehongerde grazers op de Oostvaardersplassen, of wanneer iemand je hond Bello een schop geeft. Als het aaibaar is, moet het gekoesterd worden. Zien we er echter maar een deel van in een stuk plastic dat we hoogstpersoonlijk hebben veroverd op de Aldi-Jumbo-jachtvelden,

dan heet het voedsel. Of, wanneer er een stalbrand ergens woedt, 'zonde van het geld.' Vlees lijkt een oerproduct, maar in je kiloknallers zit bijna meer antibiotica dan proteïne. Als je echt back to basics wil moet je ook zelf achter je koe aan rennen, vind ik. Dán heb je pas ballen. Wat dat betreft kunnen we nog wat leren van dat Franse gezin dat in de Beekse Bergen uitstapte bij de luipaarden. We gaan pas ach en wee roepen als onze eigen gezondheid in het gedrang komt bij de barbecue. Bij Q-koorts, vogelgriep of stankoverlast. We vergeten dat de mestoverschotten een logisch gevolg zijn van onze eigen simpele eetgewoonte.

En van die gewoonte wordt door onze regering dankbaar gebruik gemaakt. Rutte III ziet geen verband tussen klimaatverandering en aantallen vee. Net zoals Trump zegt dat climate change ' fake news' is. De vlees-en zuivelindustrie is verantwoordelijk voor een aanzienlijk deel van de uitstoot van broeikasgassen. Ook het gebruik van kunstmest en pesticiden zorgen voor ernstige vervuiling van oppervlaktewater en gewassen. En dan zijn we weer terug bij die mug. Of nouja, hommel. Waarom grijpt ons kabinet dan niet in? Nou, Nederland zit tot aan zijn nek toe in de soja-business.

Voor onze consumptie van vlees, zuivel en eieren is zo'n 2 miljoen hectare grond nodig. Brazilië is bezig met de ontbossing van immense delen van de Amazone, om er soja industrie te huisvesten. Natuur, mensen en hele dorpen moeten wijken. Het zijn Nederlandse bedrijven die investeren in het aanleggen van asfalt-en waterwegen voor die industrie. Nederland is namelijk de grootste importeur van soja uit Brazilië, die wij gebruiken om onze veestapel mee te voeren. 'Veestapel' het woord alleen al! We ontregelen dus niet alleen ons eigen land, maar ook dat van anderen. En dat voor voedingsmiddelen die we niet eens echt nodig hebben. Dat is geen New Age geneuzel, dat is de harde realiteit. Onze habitat blijvend slopen omdat het op korte termijn goed is voor de economie, dát is pas zweverig. En daarom is die mug best wel een olifant.

De Stemming

Iedere zondag live vanuit café Forum, Sint Pieterstraat 4 in Maastricht van 11:00 tot 13:00 uur op L1 Radio. Herhaling maandag 20:00 tot 22:00 uur.

Alle fragmenten en hele uitzendingen van De Stemming zijn te beluisteren op L1.nl/Stemming
De Stemming is er ook als podcast.

Kom langs of luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3. L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren, op kanaal 7A.

Logo 1Limburg

Programma's