Column van Niena Bocken in De Stemming: Zero Tolerance

Column van Niena Bocken in De Stemming: Zero Tolerance

Een column van Niena Bocken in De Stemming van zondag 10 juni:

|

Zero Tolerance

Ophef over de ver-Engelsing van ons universitair onderwijs deze week. Steeds meer studies laten het Nederlands vallen voor het Engels. Die verloochening van onze eigen taal vind ik ook not done. Engelse taal wordt doorgaans alleen in het Nederlands gebruikt om iets dat vrij saai klinkt toch interessant te maken. On the other hand: als we mensen niet fatsoenlijk Engels opleiden, dan krijgen we straks allemaal wetenschappers die praten als Louis van Gaal, dat lijkt me wel hilarisch. De Nederlandse taal is trouwens ook vaak verwarrend; Over de Chroom-6 affaire las ik 'Defensie gaat diep door het stof.' Volgens mij wordt de betekenis van die uitdrukking dan verkeerd begrepen, want ik heb het ze niet zien doen. 'Diep door het stof' gaan alleen onze militairen die moeten werken in afgedragen uniformen met gaten, misschien verwart defensie het daarmee.

De Chroom-6 affaire was een item dat, ondanks zijn ernst, toch nog minder aandacht kreeg bij talkshows dan Humberto Tan. My god, die man krijgt vanwege zijn afscheid bij een programma een week lang compilaties over zichzelf te zien en artiesten te gast voor ik weet niet hoeveel geld. Ik kan me niet herinneren dat de afloop van mijn contract ooit zo verlopen is. Als elke keer dat een werkgever mij op een andere afdeling had neergezet zo'n week was georganiseerd, dan hadden we er een festival van kunnen maken. Over festivals gesproken: Jan Smeets; niet kapot te krijgen die man! Ik ben benieuwd wie hij dan te gast zou krijgen op zijn afscheidsreceptie, ALS hij ooit al zou stoppen met Pinkpop. Want als je The Rolling Stones al gehad hebt, ja, dan rest er eigenlijk alleen nog koffie en vlaai. Er was van de week gedoe over de veiligheidsregels op Pinkpop, en terecht. Moet je kijken wat wij zogenaamde millenials al een brave generatie zijn zonder al die regels. Wij zijn zo coöperatief dat zelfs onze TBS-ers actief meehelpen met het opspeuren van veiligheidslekken in de TBS klinieken, door te filmen hoe je de cel uit komt.

Maar nee, wij mogen geen partytenten meer meenemen naar het festival en ook geen rugzakken meer de wei op. Alleen nog handtasjes. Nog even en we moeten een blaastest doen voordat we naar binnen gaan. Terwijl wij gedwee staan te wachten voor een festivalingang tot onze kleding wordt doorzocht op drugs of paraplu's kropen jullie babyboomers 50 jaar geleden over de hekken met een LSD infuus en twee kilo hash. Om daarna Jimi Hendrix toe te zwaaien in je blote kont of borsten. Peace Love and Harmony. De tijd dat roken nog gezond was, Chroom-6 goed voor je weerstand en in het Burgemeester Damenpark space cake werd gevoerd aan de eendjes. In Amerika werd Woodstock 1969 door een half miljoen mensen bezocht en het was één grote puinzooi. Maar er vond geen geweld plaats. Nee, omdat iedereen te stoned en te lam was om nog een poot op te tillen, blijkt nu. In dat zelfde jaar en land speelden the Rolling Stones een show waar The Hell's Angels werden ingehuurd om de beveiliging te doen. Daarbij vonden er in het publiek gevechten plaats en viel er een dode. Mensen liepen rond met pistolen en messen. Het meest gevaarlijke dat je in 2018 in een millenialtas zult aantreffen is een glutenvrije boterham met lactosevrije kaas.

Zero Tolerance en safety first tegenwoordig. Maar goed; misschien vond Pinkpop hun roze hoedjes trend ook achterhaald en wil men vernieuwen; voor elke bezoeker een roze handtasje dit jaar. Let op: niet groter dan een A4tje! Trouwens, als er één festival is dat in plaats van de Engelse, de Nederlandse taal in ere houdt, dan is het Pinkpop wel. Als je alleen al luistert naar hoe Jan Smeets de artiestennamen uitspreekt, weet je genoeg. Waar 'op tijd naar bed' gewoon 'op tijd naar bed' is, friet gewoon friet heet, en snacks gewoon snacks. Uh..nouja, je snapt wel wat ik bedoel.

De Stemming

Iedere zondag live vanuit café Forum, Sint Pieterstraat 4 in Maastricht van 11:00 tot 13:00 uur op L1 Radio. Herhaling maandag 20:00 tot 22:00 uur.

Alle fragmenten en hele uitzendingen van De Stemming zijn te beluisteren op L1.nl/Stemming
De Stemming is er ook als podcast.

Kom langs of luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3. L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren, op kanaal 7A.

Logo 1Limburg

Programma's