Column Paul Dolhain: Theresa May ronstelt stemmen

Column Paul Dolhain: Theresa May ronstelt stemmen

Heerlenaar Paul Dolhain blikt kritisch terug op het nieuws van afgelopen week.

Paul wil voordat het weekend begint nog wel wat kwijt over stembussen in Engeland en Limburg.

|
De Britten verheffen het stemmen tot kunst. Als een Brits politicus per stemming betaald kreeg, zou het salaris ongeveer gelijk liggen aan dat van Mathijs van Nieuwkerk. Het is een doorzettertje die Theresa May dat moet je haar nageven. Ze blijft stemmen ronselen, al kost haar dat wel haar eigen stem. Ze is inmiddels zo schor, dat haar stem bijna identiek is aan die van Lex Nelissen.

Terug naar eigen land. Hier mogen we binnenkort ook naar de stembus. Maar waarom moeten we eigenlijk gaan stemmen? De klimaatdoelstellingen in het Limburgse land wordt ruimschoots gehaald nu het Pinkpophoedje dit jaar zelfs binnenstebuiten kan worden gedragen. En ook de persvrijheid is weer in ere hersteld, nadat Jos Som Kerkrade voor Noord-Koreaanse taferelen heeft behoed. Waarom zouden we naar de stembus moeten?

Om de A73 te laten verbreden? Max Verstappen haalt Vettel ook wel in via de bebouwde kom. Om windmolens uit ons zicht te houden, net nu mijn haar danst op windkracht 9? Of gaan we naar de stembus om Maastricht Aachen Airport te laten uitbreiden nu Boeing zijn eigen toestellen aan de grond houdt?

Het is wat. De Britten zouden er wel raad mee weten. Iedere dag lekker stemmen, en warempel gisteren kreeg May ineens een meerderheid van de club met zich mee. Al stemden ze eigenlijk voor ‘The cat his balls’, want daar hebben ze helemaal geen reet over te zeggen. Er gaan namelijk stemmen op dat Europa helemaal geen uitstel van de Brexit wilt. Dus vanavond zal er hoogstwaarschijnlijk weer worden gestemd over een andere Brexitvariant. En ondanks dat het vreselijk irritant begint te worden, kun je ze één ding niet kwalijk nemen: ze gáán in ieder geval stemmen. Want als je niet stemt, moet je ook niet zeuren en moet je gewoon je mond houden als je het ergens niet mee eens bent. Veel wijsheid woensdag.
Paul Dolhain

Kris en Ruud op L1 Radio

Nieuws, weer, verkeer en muziek. Iedere werkdag met Kris en Ruud van 10;00 tot 13:00 op L1 Radio.

Uitzendingen en fragmenten terugluisteren? Kijk op L1.nl/Kris-en-Ruud

Luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3. L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren, op kanaal 7A.

Logo 1Limburg

Programma's