Column Paul Dolhain: Buitengesloten in de sport

Column Paul Dolhain: Buitengesloten in de sport

Heerlenaar Paul Dolhain blikt kritisch terug op het nieuws van afgelopen week.

|
In de week dat Messi de mooiste goal van de afgelopen jaren maakte en Ajax wederom een fantastische resultaat binnen harkte, kreeg de sport een keiharde klap te verwerken. De tijd werd ineens 100 jaar teruggezet. De internationale atletiekfederatie mag de Zuid-Afrikaanse atlete Caster Semenya verplichten om testosteron verlagende pillen te slikken. Het is een ware schande.

Semenya maakt van nature te veel testosteron aan, waardoor anderen kansloos zouden zijn voor de overwinning. Er wordt zelfs openlijk getwijfeld aan haar vrouwelijkheid. Met name daardoor wordt ze geweigerd, buitengesloten. En dat anno 2019. Schandalig. En weet je wat nog het meest debiele is? Haar beste tijd gelopen op de 400 meter is 49.62, twee seconde onder het wereldrecord. Op de 800 meter is haar PR 1:54.25, één volle seconde onder het wereldrecord. En voor de duidelijkheid: bij de vrouwen! Ellen van Lange liep in Barcelona ongeveer dezelfde tijden als Semenya nu.

Stiekem had ik de hoop dat de atletiekbond een hele doos lachgas patronen tot zich had genomen, maar het bleek niet zo te zijn. Ook ‘haatprediker’ Steven Anderson, die godzijdank ons land niet in mag, heeft geen invloed uitgeoefend. Maar het is gebeurd.

Nou snap ik ook wel dat het salaris van Mathijs van Nieuwkerk veel belangrijker is vandaag de dag, maar dat interesseert mij nou weer geen ene hol. Voor de duidelijkheid. Ik kijk zelden naar de goede man, maar ik weet wel dat hij meer geld binnenhaalt dan dat hij ‘ons’ – de zeurende, jaloerse belastingbetaler die verbolgen is – kost. Dat schijnt toch een ander rood gekleurd licht op de zaak. Daarnaast heeft Mathijs een vrije keus. Hij bepaalt zelf waar hij werkt. Hij kan gaan en staan waar hij wil. Hij wordt in die zin niet buitengesloten, zoals Semenya.

Buitensluiting, dat het nog gebeurt is van de pot gerukt. Dat de moeder aller sporten het doet is misschien nog wel veel erger. Ik ken namelijk geen moeder die dat haar kinderen zou aandoen.
Paul Dolhain

Route Regio

Nieuws, weer, verkeer en muziek. Iedere werkdag van 10;00 tot 13:00 op L1 Radio.

Uitzendingen en fragmenten terugluisteren? Kijk op L1.nl/Route-Regio

Luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3. L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren, op kanaal 7A.

Route Regio was de afgelopen tijd al op heel veel plekken in Limburg te gast. Kijk en luister eens door op onze landkaart te prikken:

Logo 1Limburg

Programma's