Column Niena Bocken: Wintertijd

Column Niena Bocken: Wintertijd

Zondag 1 november 2020

|
De wintertijd is in gegaan en de blaadjes waaien als gekken van de bomen. Toen ik nog werkte op de opname afdeling van een GGZ, was dat waaraan de nieuwe golf depressieve-en suïcidale patiënten werd toegedicht. Of het echt klopte weet ik niet. Misschien doordat er minder zonlicht is en meer mensen binnen blijven. Waar voor anderen de wereld gewoon doordraait, staat die voor anderen soms plots stil. Mij overkwam het ook een paar jaar geleden, toen ik een depressie in gleed. Dat gebeurt niet van de ene op de andere dag, maar geleidelijk. Ook al ervaar je dat er iets niet helemaal klopt; zolang je maar hetzelfde blijft doen als altijd is er niet aan de hand. Je leeft een leven dat niet houdbaar is, tot dat dat niet meer gaat.

Een beetje zoals we dat met onze klimaatdoelen doen. Maar ook met de Coronacrisis. Met dat verschil dat bij die laatste de rest van Nederland óók stil staat en niet alleen jij. Het ergste van een depressie is uitzichtloosheid; je weet niet hoe lang het gaat duren en hoe lang je het gaat volhouden. Je dat elke dag afvragen is een enorme energievreter. Wat eigenlijk het meeste helpt is acceptatie; het loslaten van controle is de enige weg naar herstel. En; doen wat wél kan. Een van de pijnlijkste dingen van zo’n crisis is de confrontatie met wie je werkelijke vrienden zijn. Die leer je dan namelijk kennen. Sommigen komen ’s avonds onaangekondigd aan de deur, anderen nemen het vliegtuig naar Griekenland. Daar tegenover staat dan wel dat mensen van wie je dat niet verwacht er juist wél voor je zijn. Wanneer je uit zo’n persoonlijke crisis komt, ben je niet meer dezelfde. Maar goed ook.

Je hebt je prioriteiten beter op een rij. Dat vergt offers en ook moed. Maar alleen zo kom je eruit.

Daarna is je wereld ook een stuk kleiner geworden. Eerst doet dat nog pijn, maar op langere termijn geeft het rust. Het blijkt ook heel normaal te zijn. Volgens antropoloog Robin Dunbar bestaat je echte vriendenkring maar uit 3 tot 5 personen. Daar omheen zit nog een kring van 10 mensen die je maandelijks ziet, inclusief familie en collega’s. Intensieve banden onderhouden met meer mensen, dat kan je brein niet aan. Net zoals de mens er niet op is uitgerust om continu zoveel informatie te verwerken uit de hele wereld. Dat we daaraan toch worden onderworpen leidt tot angst, miscommunicatie en kortsluiting.

Uit een onderzoek van Amsterdam UMC bleek dat ouderen in verzorgingstehuizen tijdens de coronacrisis tegen alle verwachtingen in géén last hadden gehad van de coronacrisis door minder bezoek. Logisch; elke keer weer die irritante zoon of dochter op bezoek met ongevraagde adviezen of onderonsjes met personeel over de hoeveelheid sigaretten die je rookt, alsof je helemaal seniel bent terwijl je verdomme je hele leven aan de kant hebt gepleurd om die snotneuzen op te voeden!

Uit het onderzoek bleek dat er minder rustgevende medicatie werd uitgeschreven en dat er ook minder conflicten waren. Eenzaamheid komt niet door Corona, maar door de manier waarop wij onze maatschappij hebben ingericht.

Veel afleiding zorgt anders dan we denken niet tot méér geluk, maar tot minder.

Het aantal mensen met psychische problemen liep al op, maar door de coronacrisis nog meer.

We raken volledig ontregeld wanneer onze afleidingen verdwijnen en we gehinderd worden in onze gewoontes. Terwijl dat probleem wel eens de oplossing zou kunnen zijn. Net zoals een tweede lockdown waarschijnlijk het laatste redmiddel is om onze klimaatdoelen nog te halen.
Niena Bocken

De Stemming

Iedere zondag van 11:00 tot 13:00 uur op L1 Radio. Herhaling maandag 20:00 tot 22:00 uur.

Alle fragmenten en hele uitzendingen van De Stemming zijn te beluisteren op L1.nl/Stemming
De Stemming is er ook als podcast.

Luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3. L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren, op kanaal 7A.

AvondGasten Europa: de impact van de VS-verkiezingen op Limburg

AvondGasten Europa: de impact van de VS-verkiezingen op Limburg

L1mburg Centraat - 24 november 2020

L1mburg Centraat - 24 november 2020

L1mburg Centraal: corona en de Euregio: grenzen dicht of toch niet?

L1mburg Centraal: corona en de Euregio: grenzen dicht of toch niet?

L1mburg Centraal: rust houden is het devies voor Jessica Blaszka

L1mburg Centraal: rust houden is het devies voor Jessica Blaszka

L1mburg Centraal: oud-burgemeester van Weert schrijft boek

L1mburg Centraal: oud-burgemeester van Weert schrijft boek

L1mburg Centraal: gedeputeerde Burlet: terugtreden Baudet is heldhaftig

L1mburg Centraal: gedeputeerde Burlet: terugtreden Baudet is heldhaftig

Logo 1Limburg

LIVE: Groeiende vraag naar zorgpersoneel in coronatijd

LIVE: Groeiende vraag naar zorgpersoneel in coronatijd

Het aantal besmettingen daalt iets en het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen neemt klein beetje toe. Ondanks de lichte schommelingen, blijven strenge maatregelen van kracht om de verspreiding van het coronavirus in te dammen.

Programma's