Column Niena Bocken: Wedstrijdduif

Column Niena Bocken: Wedstrijdduif

Zondag 6 juni 2021

|
Toen ik gisteren nietsvermoedend op de bank zat werd ik plots opgeschrikt door luid geklapper van vleugels. Ik dacht aan een grote vogel, maar het bleek een duif te zijn die op de railing van mijn balkon was geland. Ik woon in de stad en daar stíkt het van de duiven. Als er veel van iets is, dan wordt het vreemd genoeg minder waardevol.

De stadsduiven die ik ken maken echter meestal niet zo’n flamboyante entrée, en ze blijven al zéker niet lang zitten. Ik liep naar het raam en ik zag dat deze duif twee ringen om zijn poten had, een rode en een blauwe. Het bleek een wedstrijdduif te zijn.

Duivensport werd de Limburgse mijnwerkers vroeger als hobby opgedrongen door de kerk en de Katholieke Volkspartij, voorloper van het CDA. Dat deden ze om de koempels in het gareel te houden zodat ze niet zouden gaan rellen. De mijnen in Limburg verdwenen, maar de duivensport bleef.

Het CDA ook, tot afgelopen week.

Misschien wilde deze duif dus even een statement maken, nu het Limburgse CDA er voor het eerst uit ligt en een constructie met Partij voor de Dieren in het verschiet. Ik googelde even naar wat andere redenen zouden kunnen zijn dat de wedstrijdduif hier was geland. Blijkbaar betekent het meestal dat ze verdwaald zijn. En daar zijn duivenmelkers meestal niet zo blij mee, stond er te lezen. Dat snapte ik, want blijkbaar betaal je voor een goede duif minimaal tienduizend euro. Zat er nou gewoon een kapitaal op mijn balkon?? Als ík dat beest was zou ik nu peentjes zweten voor degene die me had gekocht. Ironisch eigenlijk, dat dieren die symbool staan voor de vrijheid worden gekooid en geringd als koerend kapitaal en ánders worden gezien als ongewenste vliegende stadsratten.

Typisch voor de manier waarop wij als mensen met dieren omgaan. We dulden ze enkel als ze een directe functie kunnen vervullen in ons dagelijks leven. We kooien ze, eten ze, fokken ze, verdienen geld over de rug van hun leed en als er dan ziektes ontstaan of een pandemie uitbreekt zijn we verontwaardigd. Zélfs als er een wet wordt aangenomen die voorkomt dat dieren lijden of onnodig ziek worden, weten we dat nog zo te draaien dat wij daar als mens slachtoffer van zijn.

Stel je voor dat je kind geen konijn meer kan houden in een hok van 60 vierkante centimeter. In zo’n land wil je toch niet leven? Dat er dan weer 4600 varkens verbranden in een stal in Nederweert nemen we dan maar voor lief.

De duif ordende een paar keer zijn veren en leek geen haast te hebben. Misschien had-ie helemaal geen voornemen terug te vliegen naar zijn oude nest. Terug naar het oude normaal voelt misschien comfortabel, maar je zult terecht komen in dezelfde kooi en deelnemen aan dezelfde race tot dat je er een keer bij neervalt. Verandering zal er nooit komen door steeds dezelfde route te vliegen.

Zo plots en onaangekondigd als hij kwam, vloog hij ook weer weg. Misschien was hij tot een inzicht gekomen, of had hij genoeg bijgetankt om richting Amsterdam te trekken. Daar waar zijn soortgenoten voor een hand maiskorrels op de foto gaan met toeristen die stadsduiven nog wel bijzonder vinden. En waar je als duif eigenlijk niks anders hoeft te zijn dan duif.
Niena Bocken

De Stemming

Iedere zondag van 11:00 tot 13:00 uur op L1 Radio. Herhaling maandag 20:00 tot 22:00 uur.

Alle fragmenten en hele uitzendingen van De Stemming zijn te beluisteren op L1.nl/Stemming
De Stemming is er ook als podcast.

Luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3. L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren, op kanaal 7A.

L1mburg Centraal - 24 juni 2021

L1mburg Centraal - 24 juni 2021

L1 Vandaag: wat maakt ‘thuis’ eigenlijk ‘thuis’?

L1 Vandaag: wat maakt ‘thuis’ eigenlijk ‘thuis’?

L1mburg Centraal: hoogtestage in aanloop naar La Course

L1mburg Centraal: hoogtestage in aanloop naar La Course

L1mburg Centraal: Geleen heeft een paradijs voor demente bejaarden

L1mburg Centraal: Geleen heeft een paradijs voor demente bejaarden

L1mburg Centraal: fors meer meldingen van discriminatie in Limburg

L1mburg Centraal: fors meer meldingen van discriminatie in Limburg

L1mburg Centraal: aquariumschildpadden steeds vaker gedumpt

L1mburg Centraal: aquariumschildpadden steeds vaker gedumpt

Logo 1Limburg

Uniek zorgcomplex voor dementen in Geleen

Uniek zorgcomplex voor dementen in Geleen

Naast het voormalige ziekenhuis in Geleen zijn de eerste vier van de negen groepswoningen in Parc Glana in gebruik genomen. Het unieke is dat demente bejaarden vanuit hun woning vrij het park in kunnen lopen.

Programma's