Column Niena Bocken: Wassen zonder zeep

Column Niena Bocken: Wassen zonder zeep

Zondag 21 februari 2021

|
Shampoo en douchegel zonder zeep. Dat moest ik afgelopen week kopen van de dokter. Ik heb namelijk nogal last van een gevoelige huid de laatste tijd.

Fijn, dacht ik; iets kopen waar minder van iets in zit, dat zal vast goedkoper zijn. Niets bleek minder waar. ‘zonder parfum, parabenen of kleurstoffen’ las ik op het etiket. Zeven euro vijftig voor een flacon; dat wordt duur douchen.

Het is toch raar dat, hoe puurder en zuiverder iets is, hoe hoger de prijs wordt die je betaalt.

Kijk naar Pieter Omtzigt. Is er eindelijk eens een politicus die zijn werk doet en zijn nek uitsteekt, wordt-ie als labiel weggezet door zijn eigen partij. Nota bene de partij die de VVD aan het inhalen is als het gaat om integriteitsschandalen.

Vooral in Limburg. Bestuurslieden hier hebben, zelfs wanneer ze voor de zoveelste keer zijn verwikkeld in een schandaal, het talent die situatie te gebruiken om zichzelf toch nog een compliment toe te schuiven. Zo zou Herman Vrehen uit respect zijn lidmaatschap bij het CDA hebben neergelegd. “Wat een moedige, eervolle man is het toch.” Moet men nu denken.

Het NRC kopte; ‘De twee CDA-gedeputeerden Ger Koopmans en Hubert Mackus stappen uit het provinciebestuur na het nieuwste schandaal rond Limburgse CDA’ers.’

Niet ‘een schandaal’, niet ‘een nieuw schandaal’ nee; ‘HET NIEUWSTE SCHANDAAL.’

Het lijkt wel een advertentie! “Het nieuwste schandaal, vanaf nu te beleven bij CDA Limburg!”

Dat zegt eigenlijk al genoeg.

De ene hand witwast de andere hier in de provincie. En dat witwassen, daar bedoel ik niet perse alleen fraude mee. Het zijn namelijk structureel de blanke heren van middelbare leeftijd die topsport bedrijven als het gaat om geld of bestuursfuncties rondpompen naar elkander.

Én maar zorgen hebben over de vergrijzing van Limburg. Vind je het gek dat de jeugd de provincie uit trekt met die geldcarrousel van vijftigplussers? En dan bedoel ik niet de vijftigplussers die opnieuw een baan moeten gaan zoeken en nergens meer worden aangenomen. Of vijftigplussers die hun sociale zekerheden zijn verloren. Nee, ik bedoel die vijftigplussers waarvoor een blakende toekomst met opties bij meerdere bedrijven gloort, zélfs wanneer ze structurele oplichters zijn.

Zoals Ralph Hamers, die nog steeds moet worden vervolgd in Nederland, maar bij zijn Zwitserse werkgever nog even 3,8 miljoen euro binnen vier maanden heeft verdiend.

Niks aan het witwashandje.

Hamers was ooit de meest invloedrijke Limburger van het land. Opvallend genoeg wilde het CDA onderzoek naar Hamers en ING toen het ging over witwassen. Want op de website van CDA Businessclub, een gezelschap van 100 godvruchtige directeur-grootaandeelhouders, staat dat 90% van de CDA ondernemers vreest voor nog strengere regels bij banken na vervolging van Hamers. Zij ergeren zich aan de strenge procedures van banken om witwassen en het financieren van terreurorganisaties tegen te gaan. Waarom, dat wordt steeds duidelijker. Fraudepreventie; dat noemen zij ‘rompslomp’. Opstappen wanneer dat niet meer dan logisch is, dat noemen zij ‘moedig’.

Wat heb ik dan toch veel liever de volksbuurt Nazareth in Maastricht, die afgelopen week Meester Frank Visser van SBS6 op bezoek kreeg. Een paar ordinaire, ongehoebelde burgers die voor de camera bijna op de vuist gaan. Zij laten tenminste wél hun ware aard zien. Beschamend voor Limburg? Bij lange na niet, vergeleken met onze bedrijfs - eh, ik bedoel - bestuurscultuur.

Wassen met zeepvrije douchegel is dus duur. Je kan er natuurlijk voor kiezen om veel minder vaak te douchen. Maar op een gegeven moment wen je zó aan je eigen geur, dat je die zelf niet meer opmerkt. En vergeet niet; uiteindelijk gaan anderen je stank wél opmerken.
Niena Bocken

De Stemming

Iedere zondag van 11:00 tot 13:00 uur op L1 Radio. Herhaling maandag 20:00 tot 22:00 uur.

Alle fragmenten en hele uitzendingen van De Stemming zijn te beluisteren op L1.nl/Stemming
De Stemming is er ook als podcast.

Luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3. L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren, op kanaal 7A.

Route Regio: Bas van Neer wil cabaret in het Limburgs maken

Route Regio: Bas van Neer wil cabaret in het Limburgs maken

Persconferentie Rutte op alle kanalen van L1

Persconferentie Rutte op alle kanalen van L1

Óngerwaeg en het zwembad van Nieuwstadt

Óngerwaeg en het zwembad van Nieuwstadt

Limburg in Beweging - kracht: armen rug en borst - 13 april 2021

Limburg in Beweging - kracht: armen rug en borst - 13 april 2021

L1mburg Centraal - 12 april 2021

L1mburg Centraal - 12 april 2021

L1mburg Centraal: chauffeurs staken voor meer loon, staalindustrie volgt snel

L1mburg Centraal: chauffeurs staken voor meer loon, staalindustrie volgt snel

Logo 1Limburg

Programma's