Column Niena Bocken: Transformatie

Column Niena Bocken: Transformatie

Zondag 5 april 2020

|
Deze zomer staat mijn huwelijk gepland. Of het allemaal kan doorgaan is de vraag. Dat is eigenlijk niet het grootste probleem, het grootste probleem is dat als het wel doorgaat, ik niks heb om aan te trekken. En dus toog ik afgelopen zaterdag toch naar een bruidszaak voor een op de maatregelen afgestemde privé afspraak. Het huwelijk heb ik altijd gezien als een veredelde communie, alleen krijg je dan geen mountainbike. En nooit in mijn leven heb ik jurken gedragen. U moet weten; mij een jurk aantrekken is zoiets als - hoe zal ik het zeggen- een aardappel een kerstmutsje op zetten: het is grappig om eens te zien, maar je voelt in alles; dit klopt niet. Hetzelfde gevoel bekruipt me bij bekende Nederlanders die vanuit hun villa of grachtenpand met royale tuin oproepen om vooral thuis te blijven. Of het coronalied van BN-ers die heel zielig in de camera kijken terwijl ze zingen over saamhorigheidsgevoel. “Oh oh oh laat ons schijnen als de zon” wordt er gezongen. Geen vakken vullen, geen ambulances schoonmaken, nee; schijnen als de zon in een hagelwitte blouse die pijn doet aan je ogen als je naar de videoclip kijkt.

Het is de ultieme vernedering voor zorgpersoneel tijdens deze dagen; voor een matig loontje staan werken met gevaar voor eigen leven en wat krijg je? Een liedje en wat applaus. Laten we dat in het vervolg ook maar gaan doen voor bedrijven zoals de farmaceut Roche. NRC schreef ooit over hen: ‘De farmaceut profiteerde vooral van een sterk gestegen vraag naar kankermedicijnen.’ Analisten voorspellen voor 2020 een historische omzet met een wist van meer dan 16 miljard euro. ‘Geit neet, besteit neet”, zou je dan zeggen. Toch liet het bedrijf pas haar rookgordijn rondom de receptuur van coronatest vallen na hevige druk. ‘Covid-19 samen overwinnen’ valt er nu op hun Nederlandse website te lezen. Met het gordijn viel gelukkig ook het masker van deze zogenaamde redder in nood.

Echte redders in nood stonden afgelopen week het Limburgs Volkslied te zingen voor een stervende corona patiënt in Zuyderland. Geen zangers, nee, zorgpersoneel! Vals, dat wel wel. Maar liever oprecht vals dan gemaakt zuiver. En dat is misschien wat deze crisis ons leert; dingen zien voor wat ze werkelijk zijn. Ons realiseren dat er een hoop onbelangrijk was en teveel vanzelfsprekend. Onze keuzes zijn gebaseerd op een context. Als die context verandert, veranderen ook onze keuzes. Sommige keuzes kun je niet meer terugdraaien, zoals het besluit kinderen te nemen, wat in deze tijd vaak minder gezellig blijkt dan je dacht. Hopelijk leert het ons anders kijken naar dingen. Naar een wandeling buiten, of een omhelzing. Lopen we nooit meer zomaar voorbij aan schoonmakers of accepteren we nog dat cruciale beroepen doorgaans veel minder verdienen dan veel beroepen die nu volledig overbodig blijken. Misschien is er een totale transformatie van onze maatschappij en mindset nodig, eentje die buiten onze comfortzone ligt.

Volgens de mevrouw van de bruidswinkel moest ook ik uit mijn comfortzone stappen. Met wat tegenzin trok ik de eerste jurk aan. Het voelde alsof ik een travestieshow ging lopen. Toen ik naar buiten liep om in de spiegel te kijken, zag ik tot mijn grote verbazing geen aardappel met een kerstmutsje. “Niet meteen oordelen” zei Ursula van de winkel. “Geef het even tijd om erin te komen en kijk dan opnieuw.”
Niena Bocken

De Stemming

Iedere zondag van 11:00 tot 12:00 uur op L1 Radio. Herhaling maandag 20:00 tot 21:00 uur.

Alle fragmenten en hele uitzendingen van De Stemming zijn te beluisteren op L1.nl/Stemming
De Stemming is er ook als podcast.

Luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3. L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren, op kanaal 7A.

Plat-eweg - 8 augustus 2020

Plat-eweg - 8 augustus 2020

L1 Cultuurcafé: Wat is er deze zomer te zien in Streekmuseum Peel en Maas?

L1 Cultuurcafé: Wat is er deze zomer te zien in Streekmuseum Peel en Maas?

Limbourgeois op reis in eigen provincie - deel 5

Limbourgeois op reis in eigen provincie - deel 5

L1 Cultuurcafe: kan filmmaker Guido Coppis tijdens corona doorwerken?

L1 Cultuurcafe:  kan filmmaker Guido Coppis tijdens corona doorwerken?

Stemmingmakers: Leonie Cornips, onderzoeker Limburgse taal

Stemmingmakers: Leonie Cornips, onderzoeker Limburgse taal

L1 Cultuurcafé - 8 augustus 2020

L1 Cultuurcafé - 8 augustus 2020

Logo 1Limburg

Programma's