Column Niena Bocken: Tradities

Column Niena Bocken: Tradities

Zondag 27 maart 2022

|
Tradities. Nu ik pas een dochter heb word ik er plots veel meer mee geconfronteerd. Dingen die blijkbaar moeten, waarvan ik het nut niet zo zie. Zoals het geboortegewicht op een geboortekaartje zetten. Als ik jarig ben stuur ik ook nooit uitnodigingen waarop staat hoeveel ik weeg. Kraambezoek. Iedereen die je al twintig jaar niet hebt gezien moet plots over de vloer komen. Gezellig, maar tegelijkertijd is net de tijd vlak na een geboorte de periode waarin je wallen tot op de knieën hangen en je eigenlijk meer rust nodig hebt in plaats van minder. Totaal onlogische gewoonte dus. Ook het handenschudden en kussen met mensen die je amper kent heeft een comeback gemaakt nu de coronacrisis voorbij lijkt te zijn. Begrijp me niet verkeerd; natuurlijk zijn goede intenties en warme bedoelingen in beginsel fijn. Maar ja, sinds Marc Overmars en Jeroen Rietbergen is dat ook een criterium dat toe is aan een herdefinitie.

Afgelopen week was er grote consternatie bij de Jonkheid van Banholt: Staatsbosbeheer geeft de organisatie namelijk geen toestemming meer voor het eeuwenoude den-halen en planten meer in verband met de schade die het aanbrengt aan de natuur. Elk voorjaar halen ongehuwde mannen een den uit het bos en zetten gehuwde mannen de den recht naast de kerk.

Zo ongeveer alle tradities zijn trouwens bedacht voor en door mannen, vooral hier in Limburg. Tradities zijn er immers ook om de gevestigde orde en hiërarchie te handhaven; ook een van de dingen die meespelen bij de ophef als er weer een dreigt af te brokkelen.

Elke keer wanneer er een verdwijnt, of beter gezegd; verandert, slaat bij menigeen paniek toe. Dat komt doordat het veranderen van een gewoonte voor het individu soms lijkt alsof de hele wereld verandert en je rol daarin dus ook. Terwijl de realiteit is dat de wereld ook verandert als je vasthoudt aan tradities. Het is dus een beetje het gevoel dat je een hoop zand vasthoudt; Hoe hard je ook knijpt, het zand vindt toch zijn weg tussen je vingers door. Hoewel dat gevoel nu ook te maken kan hebben met het Saharastof dat deze kant op waait. Ook iets waardoor we van de wap raken omdat er ‘vieze sjtub oppe auto ligk’.

Dat in 80 procent van de volwassen lichamen microplasticdeeltjes blijken rond te circuleren leidt tot minder consternatie; dat zie je namelijk niet. Het is ook eigenlijk niks nieuws. Er bestaat zelfs al een gesteente van plastic aan menig oever: plastiglomeraat. De verplastificering van onze wereld is al sinds de jaren vijftig aan de gang. Het komt uiteindelijk tot in onze hersenen, wat een heel nieuw licht werpt op de term kunstmatige intelligentie. Helaas houden zowel die bakken Saharazand, áls het plastiglomeraat, als het kappen van bomen overstromingen niet tegen.

Gelukkig hebben we wel Koningsdag in Maastricht dit jaar. Natuurlijk, vind ik leuk voor onze provincie. Maar terwijl de slachtoffers van de watersnoodramp nog steeds aan het watertrappelen zijn, viert het duurste Koningshuis van Europa, namelijk dat van ons, hun traditionele feestje hier. Dat doen ze trouwens wel vaker, bijvoorbeeld tijdens de coronacrisis. Of ze vlogen voor een vakantie naar Griekenland in diezelfde tijd. Of ze kochten in een corrupt klimaat een omstreden vakantievilla in Mozambique. Stuk voor stuk werden die missers afgedaan met de term ‘inschattingsfout.’

En dat is nou precies wat veel tradities zijn: inschattingsfouten.

Gelukkig zijn die er bij de invulling van Koningsdag in Maastricht weinig gemaakt. Dit keer namelijk geen koekhappen of wc-pot werpen, maar Beppie Kraft. Ik bedoel niet Beppie Kraft werpen, hoewel dat ook zou kunnen, maar het Koningshuis dat moet luisteren naar Beppie Kraft in plaats van andersom.

Laten we daar dan in ieder geval wel een nieuwe traditie van maken.

De Stemming

Interview- en discussieprogramma over actuele Limburgse politiek, cultuur, economie, wetenschap en media, iedere zondag van 11:00 tot 13:00 uur op L1 Radio, met een herhaling op maandag van 20:00 tot 22:00 uur.

Alle fragmenten en hele uitzendingen van De Stemming zijn te beluisteren op L1.nl/Stemming
De Stemming is er ook als podcast.

Luister L1 Radio via L1.nl/Radio, op FM 95.3 en 100.3 of DAB+.

AvondGasten Europa: wordt het Maastrichtse Euro-project na drie decennia voltooid?

AvondGasten Europa: wordt het Maastrichtse Euro-project na drie decennia voltooid?

Pitlane over de GP van Spanje

Pitlane over de GP van Spanje

Route Regio: Guido Dieteren zoekt vrijwilligers

Route Regio: Guido Dieteren zoekt vrijwilligers

Limburg Doc: Wiesje Vaessen, de vergeten kampioene

Limburg Doc: Wiesje Vaessen, de vergeten kampioene

De Stokkemer Stadmuzikanten te gast in Wunderbar

De Stokkemer Stadmuzikanten te gast in Wunderbar

Route Regio: nieuwe start voor gemeenschapshuis Vilt

Route Regio: nieuwe start voor gemeenschapshuis Vilt

Logo 1Limburg

Programma's