Column Niena Bocken: Temptation Island

Column Niena Bocken: Temptation Island

Zondag 7 juni 2020

|
Sinds kort kijk ik wel eens naar Temptation Island. Dat is een TV serie waarin liefdeskoppels de ultieme relatietest aan gaan. Ze worden op een tropisch eiland van elkaar gescheiden en blootgesteld aan allerlei verleidingen. De mannen aan drank en vrouwen, de vrouwen aan drank en mannen. Dat wordt dan 24 uur per dag gefilmd. Van die beelden krijgen ze vervolgens een paar keer fragmenten te zien van elkaar. Zonder context. U begrijpt het al; dat kan alleen maar mis gaan.

Het format leidt al jaren tot enorme kijkcijfers. We willen natuurlijk maar al te graag een ander de fout in zien gaan.

De koppels die het wél overleven zijn mensen die erop vertrouwen dat ze niet het hele verhaal kennen achter de beelden en ook eerlijk durven kijken naar hun eigen tekortkomingen.

Sommigen zien het als een dom programma, maar negeren dat het een representatie is van hoe we psychologisch in elkaar zitten.

Kijk naar de Black Lives Matter protesten in Nederland. De bedreigingen van voor-en tegenstanders vliegen inmiddels over en weer. Afgezien van het protest in Amsterdam heb ik zelden zo veel discipline heb gezien bij grote massa’s mensen als nu. Hoewel alle protesten vreedzaam verliepen was er toch grote zorg over de veiligheid van demonstraties, zoals bij Geert Wilders. Het leek hem daarom een goed idee om in reactie daarop ‘Zwarte Piet Matters’ te twitteren. “Dan staan we tenminste weer quitte” moet hij hebben gedacht.

In Leeuwarden wilde men een tegendemonstratie organiseren, want als ‘Black Lives Matter’ dan ‘All lives Matter’ vond de organisator, tevens opper-blokkeerfries. De tegenbetoging was volgens hem niet bedoeld om verdeeldheid te zaaien, maar om de dialoog aan te gaan. Maar over en weer boodschappen uitzenden wil niet zeggen dat er een dialoog wordt gevoerd. Het leidt ertoe dat we bevestiging zien voor ons eigen verhaal. Een ideaal slachtoffer voor het volgend seizoen van Temptation Island dus.

In het TV programma is vaak te zien dat iemand compleet door het lint gaat als-ie denkt te zien dat zijn partner vreemd gaat, terwijl de kijker weet dat hij dat zelf ook heeft gedaan. Dat maakt deelnemers meestal totaal ongeloofwaardig. Ze worden bij het publiek onderwerp van hoon en leedvermaak. Die formule is succesvol omdat de kijker zo een gevoel van gerechtigheid krijgt.

En zo werkt vooroordelen veroordelen alleen als je durft toe te geven dat je ze zelf ook hebt.

Zoals dat er binnen minderheidsgroepen ook nog steeds andere minderheidsgroepen worden gediscrimineerd.

Bijvoorbeeld in de Turkse gemeenschap Koerden of in de Afrikaanse gemeenschap homoseksuelen.

Je eigen moraal is dus vaak situatie-afhankelijk en niet consistent. Wanneer onze persoonlijke mening niet werkt om de ander te overtuigen, zetten we vaak het algemeen belang in. Zo zijn er mensen die stellen dat de demonstraties tegen racisme een middelvinger naar de zorg zijn.

Dat was voor het eerst in wéken dat de eerder zo bejubelde helden in de zorg weer ter tafel werden gebracht. Dat menig vliegtuigmaatschappij vanaf juni bereid is om met volle toestellen te vliegen zonder dat de overheid mondkapjes verplicht stelt in een ventilatie-arme cabine, daar hoor je niemand over. En dat nu de KLM vier miljard kan verwachten terwijl de zorg, zonder enige vorm van verontwaardiging ,volledig gepasseerd wordt als sector.

Maar we kunnen in ieder geval wel weer op vakantie. Lekker de boel ontvluchten op ons eigen Temptation Island. Hopelijk houden we genoeg van elkaar om de test te overleven.
Niena Bocken

De Stemming

Iedere zondag van 11:00 tot 12:00 uur op L1 Radio. Herhaling maandag 20:00 tot 21:00 uur.

Alle fragmenten en hele uitzendingen van De Stemming zijn te beluisteren op L1.nl/Stemming
De Stemming is er ook als podcast.

Luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3. L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren, op kanaal 7A.

Limburg in Beweging - 9 augustus 2020

Limburg in Beweging - 9 augustus 2020

L1mburg Centraal - 8 augustus 2020

L1mburg Centraal - 8 augustus 2020

L1mburg Centraal: code oranje in bloedheet Limburg

L1mburg Centraal: code oranje in bloedheet Limburg

L1mburg Centraal: MVV-FC Eindhoven op een heet voetbalavondje

L1mburg Centraal: MVV-FC Eindhoven op een heet voetbalavondje

L1mburg Centraal: dagjesmensen halen mirabellenoogst binnen in Baarlo

L1mburg Centraal: dagjesmensen halen mirabellenoogst binnen in Baarlo

L1mburg Centraal: omwonenden helpen kunstenaar bij muurschildering Heerlen

L1mburg Centraal: omwonenden helpen kunstenaar bij muurschildering Heerlen

Logo 1Limburg

Programma's