Column Niena Bocken: Spiegeltje, spiegeltje aan de wand

Column Niena Bocken: Spiegeltje, spiegeltje aan de wand

Zondag 9 mei 2021

|
Toen mijn moeder net zo oud was als ik nu, was het 1992. Ik was tien jaar.

Het jaar dat de Paus - beter laat dan nooit - erkende dat de aarde om de zon draait en niet andersom, het eerste mobieltje op de markt kwam en Disneyland Parijs zijn deuren opende. Ik zag hoe sneeuwwitje ongevraagd werd wakker gekust door een prins, en het verdrag van Maastricht werd getekend. Alles zou goedkomen, dacht ik.

De EU stond nog in de kinderschoenen en dat de prins Sneeuwwitje ongevraagd wakker kuste, daar maakte niemand zich toen druk om. Maar dat niemand zich ergens druk om maakt, hoeft niet te betekenen dat er niets aan de hand is. Sprookjes dienen immers als een waarschuwing. En vaak is er veel meer mis dan op het eerste gezicht lijkt. Sneeuwwitje moest bijvoorbeeld ook in haar eentje het hele huishouden van zeven dwergen doen zonder dat ze zelf een poot uitstaken. Geen haan die daarheen kraaide. Ruimhartige figuren zijn dus niet altijd goedaardig. Iets dat te mooi lijkt om waar te zijn, is dat meestal ook.

Ik woon in de binnenstad en liep deze week, nog compleet in mijn lockdown-gewenning, de straat op. Het leek wel of ik in een fantasie belandde. Volle terrassen, drukke winkelstraten; alsof er nooit iets was gebeurd. Zoals in elk sprookje lijken de omstandigheden aanvankelijk veelbelovend, maar je weet dat ergens in het verhaal een les verborgen zit. Althans; dat zou je denken. Maar het lijkt er allerminst op dat iemand die heeft opgepikt.

De wegen naar de stad stonden vol met auto’s met Belgische en Duitse kentekens. Dat is het voordeel van de EU: vrij reizen zolang er geld verdiend kan worden. Maar als het gaat om iets waar de burger écht wat aan heeft, zoals volksgezondheid of schone lucht, dan blijkt regelgeving iets heel ingewikkelds te worden. Dingen mínder ingewikkeld maken lukt alleen als ergens veel geld mee gemoeid is.

Het ministerie van VWS trok 1,1 miljard euro uit voor FieldLab-evenementen. Onder leiding van ondernemer Tom Middendorp mag Stichting Open Nederland al dat geld verdelen. Dat bleek terecht te komen bij maar een paar grote spelers, die per dag bijna 43.000 euro subsidie ontvangen. De coronatesten krijgen ze gratis van de overheid. De artiesten die er optreden ook; die worden namelijk door helemaal níemand betaald. Maar de Zwitserse farmagigant Roche, die eerder in opspraak raakte door mogelijk machtsmisbruik en het niet vrijgeven van testreceptuur, kreeg zonder aanbesteding miljoenen voor de levering van testen. Die nota bene door het ministerie van VWS werden gevrijwaard van de verplichte CE-markering, het bewijs dat een product voldoet aan Europese veiligheidsrichtlijnen.

De volgende halte is de coronapas, waar inmiddels groen licht voor is gegeven door het Europees Parlement. En daar moet nu vaart achter volgens Rutte, want we moeten met zijn allen weer zoveel mogelijk reisbewegingen maken. Precies dát waarmee corona is binnengekomen en precies dát waarmee we, gevaccineerd en wel, weer nieuwe zoönosen kunnen verspreiden. Alles in naam der vrijheid. De luchtvaart gaat in ieder geval een glorieuze toekomst tegemoet.
Zeker nu bekend is dat Europa zich in de Green Deal, een routekaart naar een duurzamer Europa, laat leiden door de adviestak van BlackRock, een Amerikaans bedrijf dat een vermogen van bijna 6.700 miljard euro beheert en een groot deel daarvan belegt in fossiele brandstoffen.

Spiegeltje, spiegeltje aan de wand, wie casht het beste in dit land?
Niena Bocken

De Stemming

Iedere zondag van 11:00 tot 13:00 uur op L1 Radio. Herhaling maandag 20:00 tot 22:00 uur.

Alle fragmenten en hele uitzendingen van De Stemming zijn te beluisteren op L1.nl/Stemming
De Stemming is er ook als podcast.

Luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3. L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren, op kanaal 7A.

L1mburg Centraal - 24 juni 2021

L1mburg Centraal - 24 juni 2021

L1 Vandaag: wat maakt ‘thuis’ eigenlijk ‘thuis’?

L1 Vandaag: wat maakt ‘thuis’ eigenlijk ‘thuis’?

L1mburg Centraal: hoogtestage in aanloop naar La Course

L1mburg Centraal: hoogtestage in aanloop naar La Course

L1mburg Centraal: Geleen heeft een paradijs voor demente bejaarden

L1mburg Centraal: Geleen heeft een paradijs voor demente bejaarden

L1mburg Centraal: fors meer meldingen van discriminatie in Limburg

L1mburg Centraal: fors meer meldingen van discriminatie in Limburg

L1mburg Centraal: aquariumschildpadden steeds vaker gedumpt

L1mburg Centraal: aquariumschildpadden steeds vaker gedumpt

Logo 1Limburg

Uniek zorgcomplex voor dementen in Geleen

Uniek zorgcomplex voor dementen in Geleen

Naast het voormalige ziekenhuis in Geleen zijn de eerste vier van de negen groepswoningen in Parc Glana in gebruik genomen. Het unieke is dat demente bejaarden vanuit hun woning vrij het park in kunnen lopen.

Programma's