Column Niena Bocken: Sperrzeit

Column Niena Bocken: Sperrzeit

Zondag 24 januari 2021

|
Ik ben vanmorgen om half vijf opgestaan om te kunnen kijken naar al die buitenlucht-minnende mensen die stonden te popelen om weer de deur uit te kunnen. Je zou enorme drukte verwachten. Wat denk je? Geen hond op straat! En ook niemand die ‘m uitliet. En verder ook geen maaltijdbezorgers, geen hardlopers, geen wandelaars; nee, echt hélemaal niemand!

Terwijl gister op verschillende plaatsen toch protesten waren tegen de avondklok. In grote steden zoals Rotterdam, Den Helder, Amersfoort en; Stein. In die laatste metropool heeft het bruisende nachtleven natuurlijk ook wel een flinke klap gekregen. Het Limburgse dorp zette zich op de kaart met lichtshow van politie-heli’s en verschillende ME-optredens. Maar het kon nog spectaculairder; in Urk werd een teststraat in de fik gestoken. In naam van de vrijheid.

Toch hebben de maatregelen voordelen. Burgers die na twee lessen geschiedenis op de middelbare school de rest van hun schoolcarrière hebben gespijbeld, verdiepen zich nu plots toch in de Tweede Wereldoorlog middels bewerkte plaatjes op het internet. De avondklok is natuurlijk de druppel, want Sperrzeit, ‘dat hadden ze toen ook.’ Ja, net zoals Volkswagen, Jägermeister , het ziekenfonds en nog een hele rits uitvindingen uit het Derde Rijk, maar dat vergeten we blijkbaar even voor het gemak.

De vergelijkingen met Nazi-Duitsland vliegen je om de oren. En dat terwijl in de Duitse kampen de mensen ’s nachts vaak voor de lol naar buiten werden gejaagd om in de kou op appèl te staan. Nu wordt ze juist gevraagd om binnen te blijven. Destijds was het doel om vooral mensen uit te roeien, terwijl het nu gaat om behóud van mensenlevens. En zette je toen een voet buiten de deur, dan kreeg je geen boete, maar werd je meteen beschoten.

Sociale voorzieningen in de fik steken, journalisten bedreigen, politici de-humaniseren, nepnieuws als propaganda verspreiden, aannames en onderbuikgevoel presenteren als feiten; dat doet mij veel méer denken aan de opmaat naar de jaren veertig van de vorige eeuw. Helaas kunnen de meeste mensen die dat hebben meegemaakt ons dat niet meer vertellen.

Er wordt al snel geroepen dat we leven in een dictatuur en onze vrijheid wordt afgepakt. Vergeet niet dat je in dit land nog steeds publiekelijk kan speculeren over het doodschieten van de Minister President zónder dat het strafrechtelijke gevolgen voor je heeft! De één zijn vrijheid kan de ander zijn beperking betekenen. Dat is verkapte dictatuur; De dictatuur van de individuele vrijheid. Díe zonder noodzaak opeisen, is geen vrijheid maar misbruik van een kwetsbaar begrip. Omwille van je onvermogen om buiten jezelf te denken.

Een paar vrijheden die je wel hebt, dan maar; Als je normaalgesproken met een paar blikken halve liters voor de TV ligt te rotten maar nu plots wel de behoefte voelt om hartje winter ’s avonds naar buiten te gaan; het staat je vrij je om te scholen. Bijvoorbeeld naar straatagent, verpleger, arts, brandweerman of ambulancebroeder. Je kan ook nog mantelzorger worden. Veel van hen mogen -nee- móeten namelijk wél naar buiten. Alleen zijn zij juist blij als ze weer naar binnen mogen. Verder vind ik dat de overheid een tegemoetkoming moet doen. Namelijk dat volgende winter de mensen die nu geen geldige reden hebben om de straat op te gaan, dan naar buiten moeten van negen uur ’s avonds tot half vijf ’s ochtends.

En o-wee, als ik je dan niet buiten op appel zie!
Niena Bocken

De Stemming

Iedere zondag van 11:00 tot 13:00 uur op L1 Radio. Herhaling maandag 20:00 tot 22:00 uur.

Alle fragmenten en hele uitzendingen van De Stemming zijn te beluisteren op L1.nl/Stemming
De Stemming is er ook als podcast.

Luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3. L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren, op kanaal 7A.

Aandacht voor Franz Mihelic in Wunderbar

Aandacht voor Franz Mihelic in Wunderbar

L1 Vandaag: het dagboek van Lieke Mooren in de tweede lockdown

L1 Vandaag: het dagboek van Lieke Mooren in de tweede lockdown

Weekend vrij zonnig, vrijdag koude wind

Weekend vrij zonnig, vrijdag koude wind

L1mburg Centraal: Richie Backfire! Plein eerste hardcore-punk plein ter wereld

L1mburg Centraal: Richie Backfire! Plein eerste hardcore-punk plein ter wereld

L1mburg Centraal: Eén jaar corona in Limburg

L1mburg Centraal: Eén jaar corona in Limburg

L1mburg Centraal: Les in een kerk

L1mburg Centraal: Les in een kerk

Logo 1Limburg

Drugskoning X. hangt torenhoge rekening boven het hoofd

Drugskoning X. hangt torenhoge rekening boven het hoofd

De Venlose drugsbaron Dori X. (58) wacht een gigantische rekening voor diverse witwasverdenkingen. Justitie wil zes zaken tegen de Venlonaar samenvoegen. Die dossiers zijn samen goed voor ruim zes miljoen euro aan vermeend zwart geld.

Programma's