Column Niena Bocken: Show must go on

Column Niena Bocken: Show must go on

Zondag 13 december 2020

|
Zou het dan toch zo zijn dat we op het laatste nippertje van het jaar nog verlossing krijgen? Het vaccin ligt al bijna klaar, 2020 is bijna voorbij en daarmee ook alle misère, althans, zo is het algemene idee. Toepasselijk dan ook dat, in plaats van Pinkpop, op Megaland een nachtmis wordt gehouden. Spreek slechts een woord en ik zal beroemd worden, zal Harrie Smeets hebben gedacht. Harrie wordt de allereerste pop-bisschop, die ons tijdens de drive-in kerstmis zal verlossen van onze zonden.

Ik ga al jaren niet meer naar de kerk, maar déze mis zou ik wel willen bijwonen. Ik doe het niet, want ik ben bang dat ik de verleiding niet kan weerstaan om midden in een preek keihard te toeteren als ik het ergens niet mee eens ben.

Ik ben ook benieuwd hoe de inzegening zal gaan. Dit keer geen wijwater, maar ruitenwisservloeistof denk ik. De kerk zal een gat in de hemel springen, want zeker in een tijd van leegloop in hun gemeenschap kan dit religie weer hip maken. En dan puilt volgend jaar de Top 2000 misschien uit van de Gregoriaanse liederen.

The show must go on namelijk. Dat moet ook Sigrid Kaag hebben gedacht. Grote verlossers zijn eigenlijk altijd mannen, behalve bij D66. Al bij haar aantreden was ze op de hoogte van de fratsen van een prominent mannelijk partijlid die een tracklist heeft van seksueel wangedrag. Hij was zijn tijd wel vooruit; een paar jaar geleden hield hij al een lockdownfeestje met een vrouwelijke collega die hij opsloot in zijn kantoor omdat hij haar afwijzing niet kon verdragen. De consequenties die hierop volgden; een flinke tik op de vingers door Pechtold voor meneer en een overplaatsing voor mevrouw. Laat dit even op je inwerken. Een prominente partijfunctionaris gijzelt iemand onder seksuele intimidatie en mag gewoon zijn werk blijven doen.

De heer in kwestie werkt voor een lobbybedrijf. Hij adviseert mensen op het gebeid van public affairs. Daar had op zich al wel een belletje kunnen rinkelen. Op de website van het bedrijft zegt hij “Klanten wil ik leren bewegen in het maatschappelijke-en politieke veld, daarvoor reik ik ze graag de hengel aan.” We weten nu dus om welke hengel dat precies gaat.

Dat Sigrid hem eerder een soort gratie verleende zal haar nu duur komen te staan; op internet wordt er al gespeculeerd over hoe zij zelf dan terecht is gekomen op de plek waar ze zit. En dat terwijl juist D66 de partij was die onderzoek wilde naar seksuele intimidatie in de politiek.

Het is trouwens geen uitzondering, in Raalte mocht een paar jaar geleden een CDA-wethouder aanblijven nadat hij foto’s van zijn hengel had gestuurd aan een vrouwelijke collega, die hij stalkte. Hij hoefde alleen maar ‘sorry’ te zeggen. Dat zou Wobke natuurlijk nooit goed hebben gevonden. Hopen we dan.

Maar verlossing is er altijd. Zonden van hooggeplaatste heren worden snel vergeven.

Ze worden in ieder geval snel vergeten. Dat zie je wel aan de katholieke kerk die nog niet zo lang geleden hevig onder vuur lag wegens seksueel misbruik en nu de headliner is van ’s werelds meest bekende festivalterrein. Zonden vergeten is belangrijk; want the show must go on. Daarom bleef ook de financiële belangenverstrengeling van OMT-leden bij coronatesten een storm in een glas water. Want als het vaccin er is, dan komt alles goed. Dan worden wij allemaal verlost.

Fijne feestdagen iedereen.
Niena Bocken

De Stemming

Iedere zondag van 11:00 tot 13:00 uur op L1 Radio. Herhaling maandag 20:00 tot 22:00 uur.

Alle fragmenten en hele uitzendingen van De Stemming zijn te beluisteren op L1.nl/Stemming
De Stemming is er ook als podcast.

Luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3. L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren, op kanaal 7A.

L1mburg Centraal: Danny kijkt als vrijgezel naar finale Married At First Sight

L1mburg Centraal: Danny kijkt als vrijgezel naar finale Married At First Sight

L1mburg Centraal: rijlessen mogen weer

L1mburg Centraal: rijlessen mogen weer

L1mburg Centraal: voortgezet onderwijs maakt zich op voor heropening maandag

L1mburg Centraal: voortgezet onderwijs maakt zich op voor heropening maandag

L1 Concert: philharmonie zuidnederland - Hemel en aarde

L1 Concert: philharmonie zuidnederland - Hemel en aarde

The Maestro & The European Pop Orchestra op L1 TV

The Maestro & The European Pop Orchestra op L1 TV

Donderdag 16-17 graden, in de avond regen, daarna droog

Donderdag 16-17 graden, in de avond regen, daarna droog

Logo 1Limburg

Programma's