Column Niena Bocken: Midlifecrisis

Column Niena Bocken: Midlifecrisis

Zondag 18 april 2021

|
“Nederlanders twee keer zo rijk.” jubelden de kranten van de week. Ja; als min plus min dubbel in de min is, dan klopt dat voor mij. Toch was gister mijn eerste winkelbezoek in een halfjaar eentje aan een dure autodealer. Het was het resultaat van een woedende bui die ik vorige week had. Ik had namelijk – na jaren rijden in een auto van middelmatige klasse en lang dubben- eindelijk een mooie nieuwe auto gekocht. Die gaf er binnen twee weken de brui aan. “Dat is gewoon echt hele erge pech hebben.” zei mijn garage.

Volgend jaar vier ik mijn veertigste verjaardag.

Mijn spaargeld staat al jaren weg te rotten; ik ben nooit iemand geweest die met geld smijt,

maar nú al helemaal niet. Stel je voor; je bent meer dan twintig jaar in loondienst geweest,

wordt ziek, komt thuis te zitten, geeft daarom je vaste contract op, verkoopt je huis en bouwt na een paar heel moeilijke jaren je eigen bedrijf op. Ben je dan trots? Jazeker. Maar vrij? Absoluut niet.

Voor sociale huur kom je niet in aanmerking, voor particuliere corporaties heb je te weinig financiële zekerheid als beginnende ZZP-er. Een hypotheek zit er al helemaal niet in.

Zelfs starters -wat ik niet eens ben- dokken ruim 4 ton voor een koopwoning. Waarván in godsnaam? Zelfs in Limburg stegen de huizenprijzen afgelopen jaar met wel veertig procent.

Mijn verloofde werkt wél in loondienst. Toen we op zoek gingen naar een nieuwe huurwoning als koppel kon dat niet; ik werd immers niet meegeteld, terwijl ik wél inkomen had. Nu woon ik dus formeel bij haar in, terwijl ik gewoon huur betaal. Maar als ze me eruit zet ben ik dus regelrecht dakloos. Jammer genoeg ben ik dan zelfstandige, want als ik werkloos was kwam ik wél in aanmerking voor sociale huur.

Soms denk ik wel eens dat ik in het verkeerde lichaam geboren ben. Ik had eigenlijk een blanke mannelijke politicus vanaf 45 jaar moeten zijn bij D66, CDA of VVD. Hoge bomen vangen dan wel veel wind, maar ook tienduizenden euri aan wachtgeld of bonussen, ondanks wangedrag. Als ik mijn jaren wachten op bonussen ga tellen dan heb ik nog wat tegoed. Net zoals die mensen van de toeslagen affaire. Als je als Nederlandse burger aanspraak maakt op belastingtoeslagen dan word je in beginsel gezien als latente crimineel. En waag het ook eens een keer je BTW aangifte te laat in te dienen!

Ook in de zorg wachten veel mensen nog steeds op de bonus voor hun heldendaden. Erger nog; het Zuyderland ziekenhuis moest smeken om hun eigen medewerkers in te enten. En dat terwijl de overheid miljoenen verkwist aan vreemde constructies rondom testlocaties en bureaucratie bij de inkoop en uitvoering van vaccinaties. Het kan niet op. Maar wanneer er steun nodig is voor de kleine arbeiders die Nederland draaiende houden, dan gaat de knip op de beurs. De breedste schouders dragen in dit land helemáál niet de zwaarste lasten. Ik ben benieuwd wat dat wordt hier in Limburg met de toenemende vergrijzing. Als ik na mijn pensioenleeftijd nog steeds ZZP-er ben, moet ik mezelf waarschijnlijk inhuren om mijn eigen steunkousen aan te trekken.

Maar goed, ik was dus bij die dure autodealer. Het was een héérlijk bezoek. Ik kreeg koffie, mijn knappe, zes jaar jongere vriendin zat naast me, en ik werd met respect behandeld.

Heb ik dan misschien een midlifecrisis? Jazéker heb ik die! Alleen dan niet uit verveling maar uit noodzaak. Als ik geen hypotheek krijg, pech heb met middelmatige auto’s en door particuliere verhuurders niet word gezien als volwaardig, dan koop ik wel een dikke patserbak. Mocht mijn verloofde me eruit zetten, dan kan ik nog altijd daarin slapen.
Niena Bocken

De Stemming

Iedere zondag van 11:00 tot 13:00 uur op L1 Radio. Herhaling maandag 20:00 tot 22:00 uur.

Alle fragmenten en hele uitzendingen van De Stemming zijn te beluisteren op L1.nl/Stemming
De Stemming is er ook als podcast.

Luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3. L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren, op kanaal 7A.

Kwizzele - 14 juni 2021

Kwizzele - 14 juni 2021

Muziekfabriek 2021: Minsekinder

Muziekfabriek 2021: Minsekinder

Tour de L1mbourg - de voorbeschouwing

Tour de L1mbourg - de voorbeschouwing

Limburg Doc: Liefde in tijden van corona

Limburg Doc: Liefde in tijden van corona

Limburg Doc: De zes van Zaerum

Limburg Doc: De zes van Zaerum

In Nederland gooien we in totaal 2,5 miljoen broden weg. Per week!

In Nederland gooien we in totaal 2,5 miljoen broden weg. Per week!

Logo 1Limburg

Programma's