Column Niena Bocken: knoflooksaus

Column Niena Bocken: knoflooksaus

Zondag 17 mei 2020

|
Voor het eerst tijdens de coronacrisis ging ik gister naar een afhaalrestaurant. Ik moest daar nog even wachten tot mijn bestelling klaar was. Plots stormde er een opgefokte gozer naar binnen. Ik dacht eerst dat het een bezorger was, maar die brengen meestal menu’s weg, deze kwam met een zak eten binnen. Toen er een medewerker verscheen gooide de jongen de zak naar hem toe met de exacte woorden; “Hier heb je je schotel terug, idioot, een beetje samoeraisaus erbovenop smeren en dan toch nog even stiekem die knoflooksaus er onderin duwen, denk je dat ik idioot ben?” Hoewel de medewerker niks wist uit te brengen, bleef de gast maar tieren over knoflooksaus die niet in zijn menu had mogen zitten. Hij ging er vanuit dat de chef dit opzettelijk had gedaan. Toen de woedende jongen de zaak weer verliet keek hij nog een keer om en riep hij; “Onthou dit gezicht maar!” Het leek eigenlijk nog het meeste op een omgekeerde overval. Iemand onder getier en gedreig spullen opdringen zonder geld te eisen. Eerst hamsteren we nog hele supermarkten leeg, nu gooien we alweer met afhaalmaaltijden, tot zover de evolutie.

Ook het saamhorigheidsgevoel begint barstjes te vertonen, de euforie van samen overleven is uitgewerkt. Mensen raken prikkelbaar en geërgerd, omdat nu de gevolgen pas voelbaar worden.

Die ergernissen en irritaties richten zich vaak op kleine dingen. Zoals knoflooksaus, korting of een lekkende kraan. Dat doet langdurige onzekerheid met mensen. Niet om gedrag te vergoelijken trouwens, voor iemand die de ander gaat lopen bedreigen vanwege knoflooksaus is Corona nog wel het minste probleem.

Maar overlevingsinstinct neemt het over. Steeds meer mensen stellen bijvoorbeeld ter discussie waarom die paar oudere mensen te redden tegenover alle ondernemers die omkiepen. Het zou je moeder maar zijn die daar eenzaam in een IC bed ligt. Aanhoudende stress zorgt er ook voor dat onderlinge verschillen steeds scherper worden. Als het om overleving gaat, doen die er opeens veel meer toe. Discussies verharden en wantrouwen in elkaar neemt toe. Pas geleden verscheen er een Amerikaans onderzoek over de relatie tussen de Spaanse Griep en de opmars van de Nazi’s in Duitsland. Daarin werd geschetst hoe de Pandemie de NSDAP makkelijker in het zadel hielp. In regio’s waar het aantal virusdoden hoog was werd opvallend veel Extreem-Rechts gestemd. Ook de lange termijngevolgen van de pandemie, zoals werkloosheid en weinig investeringen in sociale- en culturele voorzieningen, leidden tot dat stemgedrag, zo bleek.

Laat dat nét de sectoren zijn die nu wéér de pineut worden. De cultuurinstellingen staan in de wacht, bij het UWV staan mensen in de rij, maar op andere plekken wachten ze niet op hun beurt. Bijvoorbeeld bij KLM, bij Shell of andere multinationals. Daar wordt gratis geleend geld naar aandeelhouders gesluisd. Hier moet ziekenhuispersoneel bij hun werkgever bedelen om parkeergeld terug te krijgen. Totaal van de pot gerukt, als je kijkt naar het grotere geheel.

We mogen dus blij zijn dat er alleen nog met afhaalmaaltijden wordt gegooid, en niet met molotovcocktails. Maar laten we ons realiseren dat je geduld bewaren in een pizzeria of grillroom misschien wel de enige kunst-en cultuur is die we de komende jaren kunnen beoefenen.
Niena Bocken

De Stemming

Iedere zondag van 11:00 tot 12:00 uur op L1 Radio. Herhaling maandag 20:00 tot 21:00 uur.

Alle fragmenten en hele uitzendingen van De Stemming zijn te beluisteren op L1.nl/Stemming
De Stemming is er ook als podcast.

Luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3. L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren, op kanaal 7A.

Limburg in Beweging - 8 juli 2020

Limburg in Beweging - 8 juli 2020

L1mburg Centraal - 7 juli 2020

L1mburg Centraal - 7 juli 2020

Route Regio op pad in Weert

Route Regio op pad in Weert

L1mburg Centraal: weg met je stress, door een tent

L1mburg Centraal: weg met je stress, door een tent

L1 Vandaag: het dagboek van Sander Reuvers - 7 juli 2020

L1 Vandaag: het dagboek van Sander Reuvers - 7 juli 2020

L1mburg Centraal: toeristen weten Limburgse campings en vakantieparken te vinden

L1mburg Centraal: toeristen weten Limburgse campings en vakantieparken te vinden

Logo 1Limburg

Programma's