Column Niena Bocken: Kersthennep

Column Niena Bocken: Kersthennep

|
Het belooft een kerst te worden als nooit tevoren. De belastingdienst gaat op bezoek bij gedupeerden van de toeslagen affaire, Mc Donalds start een thuisbezorgservice in Maastricht en Sabic stuurt dozen bonbons naar huishoudens als excuus voor het fakkelen, het kan niet op. Hoe hypocriet ook; ik hou ervan, kerst. Gister botste ik bijna met mijn auto tegen een paaltje omdat ik afgeleid was door een huis dat versierd was met kerstlampjes. Of nou ja, eigenlijk een hele wijk waarin huizen waren versierd met kerstlampjes.

In geen enkele periode wordt zo veel afval geproduceerd en stroom verbruikt als in de decembermaand.

Als je ooit een wietplantage wil beginnen, dan is kerstmis de ideale tijd ervoor. Niemand zal opvallen dat je meer stroom verbruikt. En rondlopen in een blije trui met een onbeduidende glimlach op je gezicht zal met de feestdagen ook niemand vreemd vinden. En jij al die jaren maar denken dat je buurman gewoon een enorme kerstfanaat is!

Het is dan natuurlijk wel een risico; afgelopen week stond er in de krant dat steeds meer mensen dakloos worden door wietplantages. Wat niet waar is; je wordt dakloos wanneer je het niet goed genoeg verstopt en het wordt ontdekt. Dan wordt namelijk meteen je huis vergrendeld. Het cocaïnegebruikende bedrijfsleven wordt ongemoeid gelaten, maar heb je te veel planten in huis, dan word je op straat gezet. Lik-op-stuk-beleid voor de kruimeldieven daar waar grootverbruikers en maffiabazen in een privéjet naar een hotel worden gevlogen voor een rechtszitting.

Overigens denk ik dat Ridouan Taghi zichzelf gewoon heeft aangegeven op een strategisch moment: die man wilde gister gewoon heel graag Badr Hari tegen Rico Verhoeven zien vechten in Nederland.

Enfin, daar waar wietplantages worden opgerold, raken mensen dakloos. Die dakloosheid wordt in de toekomst waarschijnlijk een stuk aantrekkelijker voor wat betreft de temperatuur tijdens de feestdagen. Het leek wel lente de afgelopen week.

Daarin houdt het een het ander natuurlijk in stand; een wietplantage kost nogal wat energie en is dus niet bepaald milieuvriendelijk. Maar dat is nog steeds een druppel op een gloeiende plaat vergeleken bij bijvoorbeeld de landbouw. Ik denk zelfs dat wanneer boeren massaal besluiten om over te stappen op het verbouwen van hennep, het stikstofprobleem meteen is opgelost. Misschien dat de overheid dus iets milder moet zijn voor alle boerderijen waar dergelijke bedrijfsvoering wordt gevonden.

Toevallig was ik van de week voor een project mee met de soepbus van het Leger des Heils. Die gaan op zoek naar daklozen. Ik kwam daar mensen tegen die helemaal niet op straat leefden omdat ze een wietplantage hadden gehad en op zoek waren naar een woning; voor sommigen was het leven op straat een vorm van autonomie houden over je eigen leven. Niks geen mobiele telefoon, gourmetverplichtingen met kerst of overstappen naar een ander energiebedrijf. Als er één populatie is die milieubewust is, dan is het die wel. Deze burgers weten in ieder geval wat er werkelijk belangrijk is in het leven.

Plotseling realiseerde ik me dat zij misschien niet de verwarde mensen op straat zijn, maar wij de verwarde mensen in huizen.

Hoe je het dus wendt of keert; wietplantages zijn klimaatneutraler dan je denkt en dakloosheid is de toekomst, als we onze klimaatdoelen nog willen halen. Misschien versieren we volgend jaar dus geen kerstboom maar een hennepplant. Dan is iedereen misschien ook wat meer ontspannen tijdens de feestdagen.
Niena Bocken

De Stemming

Iedere zondag live vanuit café Forum, Sint Pieterstraat 4 in Maastricht van 11:00 tot 13:00 uur op L1 Radio. Herhaling maandag 20:00 tot 22:00 uur.

Alle fragmenten en hele uitzendingen van De Stemming zijn te beluisteren op L1.nl/Stemming
De Stemming is er ook als podcast.

Kom langs of luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3. L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren, op kanaal 7A.

L1mburg Centraal - 21 januari 2020

L1mburg Centraal - 21 januari 2020

L1mburg Centraal: Manifest wil harddrugs reguleren in plaats van verbieden

L1mburg Centraal: Manifest wil harddrugs reguleren in plaats van verbieden

L1mburg Centraal: Koning op werkbezoek in Baarlo, Kessel en Weert

L1mburg Centraal: Koning op werkbezoek in Baarlo, Kessel en Weert

L1mburg Centraal: Trainer Roda JC: 'Geen paniek!'

L1mburg Centraal: Trainer Roda JC: 'Geen paniek!'

L1mburg Centraal: Prijs voor elektronisch chirurgisch mes uit Maastricht

L1mburg Centraal: Prijs voor elektronisch chirurgisch mes uit Maastricht

Radioprogramma wil De11devande11de naar Heerlen halen

Radioprogramma wil De11devande11de naar Heerlen halen

Logo 1Limburg

Bekerduel Fortuna Sittard stilgelegd vanwege mist

Bekerduel Fortuna Sittard stilgelegd vanwege mist

De bekerwedstrijd tussen Fortuna Sittard en Feyenoord in de achtste finale van de KNVB-beker is na 64 minuten bij de stand 1-1 gestaakt. Dichte mist maakte verderspelen in Sittard niet mogelijk. Het restant van 26 minuten wordt op een nog nader te bepalen…

Programma's