Column Niena Bocken: Het oude normaal

Column Niena Bocken: Het oude normaal

Zondag 26 april 2020

|
Andre Rieu, de Oktoberfeesten, Koningsdag, Pinkpop: het gaat allemaal niet door. Eén troost; als de kappers nog lang dicht blijven zie ik er straks in ieder geval wél uit alsof ik een weekend op een festivalweide heb gelegen.

En er zijn meer omstandigheden die toch een beetje het gevoel van zo’n evenement oproepen. Ook nu hoor ik een hoop kabaal de hele dag door. Alleen niet van gierende gitaren maar van schuurmachines en elektrische zagen. ’s Avonds walmt er indringende barbecuegeur van de buren door mijn raam naar binnen. Waar mensen op een festival voor hun tent zitten met een krat bier, doen ze dat nu in de voortuin of op het balkon. De vrijdagmiddagborrel is namelijk moeilijk te plannen als je niet meer weet welke dag het is, dus er voor het gemak vanuit gaat dat het elke dag vrijdag is. En dat allemaal in vrijetijdsoutfit, liefst met sokken in de slippers. We lopen nog net niet met een wc-rol onder de arm over straat. Wel met hele verpakkingen.

Begrijp me niet verkeerd; ik vind het prima dat we eens wat minder krampachtig omgaan met hoe we ons moeten voordoen. Enfin, voor de rest lijkt er toch een stuk minder te veranderen dan dat je aanvankelijk denkt.

Neem Koningsdag. Hoewel iedereen verzucht dat deze zo treurig en anders zal verlopen dan andere jaren, betwijfel ik of het oranje zo bitter zal zijn.

Oké, geen rommelmarkten, maar loop een doorsnee gezinswoning binnen nu, dan heb je je braderie. Mensen zitten nu gewoon thuis met hun rommel. Trek maar eens een willekeurige la open. En dat wordt alleen maar meer, want hoewel we oude zooi niet kwijt kunnen, bestellen we blijkbaar wel meer nieuwe zooi bij webshops. En koekhappen? Ik weet niet hoe het met u zit, maar ik werk makkelijk anderhalve peperkoek naar binnen op een dag. Of een zak chips, als lunch. Zeker als ik thuis werk.

Ook Oud-Hollandse spelletjes worden niet vergeten; die zijn in alle wanhoop door ouders opnieuw leven ingeblazen de laatste weken, tijdens de corona-schoolvakantie. Ik denk trouwens dat Willem-Alexander er helemaal niet rouwig om is dat hij een keer kan thuis blijven. Stel je voor dat je elk jaar voor je eigen verjaardag op bezoek moet gaan bij onbekenden, daar zou toch niemand zin in hebben? Als ik al zou geloven in een complottheorie over corona, dan is het wel die waarin de koning het virus heeft verzonnen om niet weer stad en land af te reizen om met wc-potten en andere onzin te hoeven gooien. Het bespaart ons trouwens ook meteen anderhalf miljoen euro.

Dat geld kan dan meteen weer bijgelegd worden in de schatkist, want we stevenen af op het grootste begrotingstekort sinds de Tweede Wereldoorlog. Het naoorlogse kabinet hielp Nederland er destijds weer bovenop door mensen hard te laten werken voor weinig loon en de dagbestedingsmogelijkheden te beperken. Aan dat laatste zijn we dan nu alvast gewend. Wie weet openen over een paar maanden de staatsmijnen weer. Hoezo ‘Het nieuwe normaal’? Het oude normaal zul je bedoelen! Laten we dus nog maar even genieten van verveling en gespleten haarpunten, want als de nieuwe Willem Drees opstaat zitten alleen de kappers nog met de handen in het haar.
Niena Bocken

De Stemming

Iedere zondag van 11:00 tot 12:00 uur op L1 Radio. Herhaling maandag 20:00 tot 21:00 uur.

Alle fragmenten en hele uitzendingen van De Stemming zijn te beluisteren op L1.nl/Stemming
De Stemming is er ook als podcast.

Luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3. L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren, op kanaal 7A.

L1 Concert: Carboon XL live

L1 Concert: Carboon XL live

’t Lèste Waord: Fer Kousen

’t Lèste Waord: Fer Kousen

Zondag wind en (mot)regen, later buien en vrij zonnig

Zondag wind en (mot)regen, later buien en vrij zonnig

Plat-eweg - 4 juli 2020

Plat-eweg - 4 juli 2020

L1mbo Top 10 van juli 2020

L1mbo Top 10 van juli 2020

De veer seizoene centraal in Platbook 23

De veer seizoene centraal in Platbook 23

Logo 1Limburg

Programma's