Column Niena Bocken: heitje voor karweitje

Column Niena Bocken: heitje voor karweitje

Zondag 28 juni 2020

Nee, ik ga het niet weer hebben over de KLM. En ook niet over de financiële belediging naar het zorgpersoneel. Of over prioriteiten niet op een rij hebben, nee; ik wil het in de laatste column van dit seizoen niet weer moeten hebben over hoe verbaasd ik ben, en ook weer niet, over ons leervermogen, zelfs na een crisis. Daarom vandaag in plaats daarvan een stukje warme nostalgie uit mijn kindertijd.

Want vroeger zat ik op scouting.

Eens in het jaar hadden we met Scouting ‘Heitje voor karweitje.’ Dat was een dag waarop er geld in werd gezameld voor de vereniging waar je bij zat. Je ging dan als scout langs de deuren om klusjes te doen voor een kleine gelddonatie. Die ging dan in een collectebus. Achteraf gezien vind ik dat toch wel een risicovolle onderneming; kinderen in koppels langs onbekende huishoudens sturen om daar allerlei klusjes te klaren. En we vonden het toen soms ook wel een beetje eng.

Ik weet nog goed dat ik een keer met mijn mede-scout binnen werd gehaald door een man waarvoor ik de afwas mocht doen. Tegen mijn vriendinnetje werd gezegd; “Voor jou heb ik ook wel iets, kom maar eens mee naar boven.” Ik weet nog dat ik meteen controleerde of ik mijn zakmes wel bij me had. Gelukkig bleek dat ze gewoon de slaapkamer moest stofzuigen, maar als volwassene denk ik nu; er had wel van alles kunnen gebeuren. Blijkbaar had je dat er vroeger voor over; niet aanstellen en gewoon even dapper zijn voor het gemeenschappelijk belang.

De huishoudens waarvan je dat het minst verwachtte, gaven meestal de grootste beloning.

De rijtjeshuizen, de arbeidswijken, die gaven je meestal een eerlijk bedrag.

Maar er waren ook andere huizen en wijken.

Op een gegeven moment veranderde Scouting zelfs de leus ‘Heitje voor karweitje’ in ‘Knaak voor een taak.’ Want steeds vaker lieten mensen je de hele hut poetsen op blote knieën om je vervolgens weg te sturen met een kwartje. Want ja, ‘Zo heet het toch?’ Nou is twee gulden vijftig ook geen fortuin maar in de gulden-tijd had je dan meteen een paar aandelen in de plaatselijke snoepwinkel.

En dat was voor sommige scouts wel lucratief. Zij hadden een trucje waarmee ze de collectebus konden leeghalen, namelijk door een pasje in de gleuf van de bus te steken waardoor het geld daar buiten gleed. Dat lijkt simpel, maar je kreeg ook een boekje mee waarin mensen moesten bijhouden welk klusje je had gedaan en voor hoeveel geld. Het is me nog steeds een raadsel hoe die kids dat hebben opgelost. Ik heb me trouwens laten vertellen dat sommigen van hen het buitengewoon goed doen in het bedrijfsleven tegenwoordig.

En al had je maar weinig gekregen voor het opruimen van andermans puinzooi; Het ingezamelde geld was in ieders belang. Minder plakkerige macaroni op kamp of nieuwe scoutingmaterialen. Waar iedereen van kon profiteren. En zo waren er dus kinderen die dankzij hun mede-scouts in een tent konden slapen die niet lekte. Terwijl zij van hun deel een zak snoep hadden gekocht.

Of ze die hebben uitgedeeld, weet ik niet meer.

Ondanks dat vond ik het een van de leukste dingen om te doen, Heitje voor karweitje.

Misschien dat ik daarom later twintig jaar lang in de zorg heb gewerkt.
Niena Bocken

De Stemming

Iedere zondag van 11:00 tot 12:00 uur op L1 Radio. Herhaling maandag 20:00 tot 21:00 uur.

Alle fragmenten en hele uitzendingen van De Stemming zijn te beluisteren op L1.nl/Stemming
De Stemming is er ook als podcast.

Luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3. L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren, op kanaal 7A.

Limburg in Beweging - 9 augustus 2020

Limburg in Beweging - 9 augustus 2020

L1mburg Centraal - 8 augustus 2020

L1mburg Centraal - 8 augustus 2020

L1mburg Centraal: code oranje in bloedheet Limburg

L1mburg Centraal: code oranje in bloedheet Limburg

L1mburg Centraal: MVV-FC Eindhoven op een heet voetbalavondje

L1mburg Centraal: MVV-FC Eindhoven op een heet voetbalavondje

L1mburg Centraal: dagjesmensen halen mirabellenoogst binnen in Baarlo

L1mburg Centraal: dagjesmensen halen mirabellenoogst binnen in Baarlo

L1mburg Centraal: omwonenden helpen kunstenaar bij muurschildering Heerlen

L1mburg Centraal: omwonenden helpen kunstenaar bij muurschildering Heerlen

Logo 1Limburg

Programma's