Column Niena Bocken: Fred

Column Niena Bocken: Fred

Zondag 6 september 2020

Het is fijn om houvast te hebben in deze tijd. Om te weten dat sommige dingen nooit veranderen. Ik weet nog goed dat mijn allereerste column voor dit programma in 2016 ging over Tihange, dat toen al antiek was en barstte van de scheurtjes. Tihange hoefde niet dicht. Nu, vier jaar later, nog steeds niet. Wel deelde de overheid gratis jodiumtabletten uit, want genezen is natuurlijk beter dan voorkomen. Opmerkelijk dat er met de coronapandemie voor een andere strategie wordt gekozen. Behalve door minister Grapperhaus dan.

Er zijn nog maar weinig dingen die me verbazen, maar door zijn huwelijksaffaire werd ik flink wakker geschud. Deze minister blijkt namelijk helemaal niet FRED Grapperhaus te heten, maar FERD Grapperhaus. FERD! Best logisch, want zijn vader, die minister van financiën was, heette precies zo. Het is een afgeleide van Ferdinand. Maar zelfs als je ‘Fred’ intikt op Google, is een van de eerste hits die je krijgt ‘Ferd Grapperhaus.’

Sommigen betichtten de minister van Justitie ervan dat hij een soort voorkennis zou hebben, omdat hij zo laconiek met de maatregelen omging. Ik geloof dat ook. Stel je voor dat je Ferd heet en een superbelangrijke functie hebt. En dat iedereen je dan de hele tijd ‘Fred’ noemt. Dat is irritant hoor! Dan voel je je niet serieus genomen. En dat is al lastig met zo’n achternaam. Daar wil je dan echt wat aan doen. En dit was het ideale moment; door deze rel weet heel Nederland nu dat Fred eigenlijk FERD Grapperhaus heet.

Niet serieus worden genomen is trouwens heel vervelend. Zeker als het heel lang duurt. Dat is bijvoorbeeld wat zorgmedewerkers meemaken. En alle mensen die dikke, vette boetes hebben gehad omdat ze eventjes niet opletten terwijl ze op het terras zaten. En de horeca die een langzame dood inglijdt, net als de cultuursector.

Ik zelf heb er ook een beetje last van. Want ik zou over twee weken trouwen. En dat vond ik nogal wat, met mijn milde bindingsangst en lichte aversie tegen ouderwetse tradities.

Alles was al geregeld, van outfit tot trouwbedankjes. Een voorwerk van heb-ik-jou-daar. Maar een paar weken geleden realiseerden we ons: dit kan zo niet doorgaan, met de maatregelen. En we cancelden de bruiloft, zonder nog vooruitzicht op ‘wanneer-dan-wel.’

Maar Ferd wilde wel per se nu trouwen. Iedereen die wel eens getrouwd is weet, dat zoiets nogal wat voeten in de aarde heeft. Zeker als je mensen wil uitnodigen of een feestje wil geven. Het vergt ontzettend veel voorbereiding en je moet over alles nadenken. En dan bedoel ik echt ALLES.

Maar Ferd vergát, als minister van Justitie, op meerdere momenten nét het allerbelangrijkste die dag. ‘Kan gebeuren’, zeiden sommigen. Ik vind anders het knap indrukwekkend dat het überhaupt lukt om zoiets dan toch over het hoofd te zien.

Maar hij werd gered in het kamerdebat. ‘De Traan Van Grapperhaus’ zal de boeken ingaan als een nieuwe politieke troefkaart voor politici in het nauw.

“Hadden we het maar met zijn tweeën gedaan”, snikte hij over zijn huwelijk. Ik dacht dat dat altijd het geval was bij een trouwerij in Nederland, maar ook daarin kan ik me vergissen.

Ik snap wel dat de meerderheid van de Tweede Kamer deze week niet veel zag in het voorstel van CDA om prostitutie strafbaar te stellen. Want als dit soort dingen al mis gaan, dan zien ze in Den Haag de volgende bui al hangen.
Niena Bocken

De Stemming

Iedere zondag van 11:00 tot 13:00 uur op L1 Radio. Herhaling maandag 20:00 tot 22:00 uur.

Alle fragmenten en hele uitzendingen van De Stemming zijn te beluisteren op L1.nl/Stemming
De Stemming is er ook als podcast.

Luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3. L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren, op kanaal 7A.

L1mburg Centraal - 21 september 2020

L1mburg Centraal - 21 september 2020

L1mburg Centraal: nog een week en het proces tegen Jos Brech begint

L1mburg Centraal: nog een week en het proces tegen Jos Brech begint

L1mburg Centraal: project Gezonde Basisschool van de Toekomst zit erop

L1mburg Centraal: project Gezonde Basisschool van de Toekomst zit erop

L1mburg Centraal: MVV bereidt zich voor op duel tegen FC Den Bosch

L1mburg Centraal: MVV bereidt zich voor op duel tegen FC Den Bosch

L1mburg Centraal: voorrangsregel coronatesten: geen drukte in Limburg

L1mburg Centraal: voorrangsregel coronatesten: geen drukte in Limburg

Nicky, de ontknoping: John Vullers, privé-detective

Nicky, de ontknoping: John Vullers, privé-detective

Logo 1Limburg

Programma's