Column Niena Bocken: Coronadieren

Column Niena Bocken: Coronadieren

Zondag 4 oktober 2020

|
Je zou het bijna vergeten, maar het is vandaag Wereld Dierendag. En als één groep de dupe is in deze tijd, dan zijn het wel beesten. Speciaal daarom wil ik de vleermuis in het zonnetje zetten.

Of in zijn geval; in het maanlicht natuurlijk.

Dit beestje kreeg dan wel de schuld van de corona uitbraak, vleermuizen kunnen zelf virussen bij zich dragen zonder ze te verspreiden of er zelf ziek van te worden. Maar dat verandert als de dieren gestrest raken; dan kunnen ze wel ziek worden en virus gaan uitscheiden via onder andere ontlasting. Dat gebeurt bijvoorbeeld als je ze in een kooi stopt.

Ook nertsen zijn de pineut de afgelopen tijd. Of nouja; dat zijn ze altijd al, zij zitten immers in kooien om te eindigen als bontkraag. Toch zijn het niet de nertsen, maar de fokkerijen die benoemd worden als besmet; het gaat immers om het bedrijf in ons systeem. Zo’n besmetting blijkt niet geheel onnadelig. Wanneer een bedrijf geruimd moet worden, staat daar namelijk een vergoeding tegenover. Eerder werd bekend dat nertsenfokkerijen in 2021 sowieso moeten stoppen, wat tegen die tijd zou kunnen leiden tot dumpprijzen voor het bont.

Afgelopen week kwamen er vijf papegaaien in het nieuws, die samen de bezoekers van een dierentuin de huid vol schelden. De beestjes hadden elkaar tijdens quarantainetijd scheldwoorden en vulgaire uitspraken bijgebracht. De vogels zijn nu in een apart hok geplaatst en afgezonderd. Het deed me een beetje denken aan het debat tussen Joe Biden en Donald Trump. Ook zij zijn nu in aparte hokken geplaatst. Onze omgang met dieren is een spiegel voor onszelf.

Hoewel het spoor van Covid-19 nu leidt naar een vleermuis in China, zijn er bij andere dieren ook virussen gevonden die dodelijke uitbraken kunnen worden. Bijvoorbeeld bij varkens en geiten.

Denk even terug aan de Q-koorts die hier in Limburg levens heeft verwoest en waar nog steeds mensen aan sterven. Het Trojaans paard is met onze megastallen en veehouderij al lang naar binnen gehaald. Maar zolang wij kunnen blijven hamsteren is er niets aan de hand.

Dat zegt iets over onze beschaving. Of zoals iemand uit de twaalfde eeuw ooit sprak;

“Mensen die enig schepsel Gods uitsluiten van hun compassie en medelijden zullen op soortgelijke wijze handelen tegenover hun medemensen.” Het is een uitspraak van de Heilige Franciscus van Assisi, die óók vandaag wordt geëerd. En dat is geen toeval, want de Italiaan is tevens beschermheilige van de dieren. Aanvankelijk leefde hij in overvloed en luxe. Maar na zijn twintigste werd hij lang en ernstig ziek. Toen hij herstellende was wijdde hij zijn leven aan de zorg voor melaatsen, die destijds uit de samenleving werden verstoten.

Doordat hij merkte hoe leeg zijn luxe leven was geweest besloot hij in volledige armoede te gaan leven en zorg te dragen voor alles dat kwetsbaar was, in het bijzonder dieren, armen en zieken.

De paralellen met de actualiteit spreken voor zich. Er is altijd een crisis nodig om te komen tot werkelijke verandering. Toch lijken we er steeds beter in te worden om een echte ommezwaai steeds maar uit te stellen met symptoombestrijding in plaats van duurzame oplossingen.

Afgelopen jaar bleek dat het aantal kiloknaller aanbiedingen van supermarkten sinds lange tijd is gestegen. Vlees dat afkomstig is van dieren die leven in -op zijn zachts gezegd- zeer dubieuze omstandigheden.

Maar wees gerust; zolang je dat koopt met een mondkapje op, loopt niemand gevaar.
Niena Bocken

De Stemming

Iedere zondag van 11:00 tot 13:00 uur op L1 Radio. Herhaling maandag 20:00 tot 22:00 uur.

Alle fragmenten en hele uitzendingen van De Stemming zijn te beluisteren op L1.nl/Stemming
De Stemming is er ook als podcast.

Luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3. L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren, op kanaal 7A.

L1mburg Centraal: gemeentes worstelen met vuurwerk

L1mburg Centraal: gemeentes worstelen met vuurwerk

L1mburg Centraal: griezelen in Koningslust

L1mburg Centraal: griezelen in Koningslust

L1mburg Centraal: Laurens' liefde voor vleesetende planten

L1mburg Centraal: Laurens' liefde voor vleesetende planten

L1mburg Centraal: actie voor psychologische problemen bij jongeren

L1mburg Centraal: actie voor psychologische problemen bij jongeren

L1mburg Centraal: gemeentes worstelen met vuurwerk

L1mburg Centraal: gemeentes worstelen met vuurwerk

Zondag veel bewolking, regen en 17-18 graden bij meer wind dan vandaag

Zondag veel bewolking, regen en 17-18 graden bij meer wind dan vandaag

Logo 1Limburg

Steeds meer overlast door verwarde mensen

Steeds meer overlast door verwarde mensen

Het aantal meldingen over verwarde personen blijft stijgen. In de eerste helft van dit jaar kwamen er 3.369 meldingen bij de Limburgse politie binnen. Dat zijn er bijna 400 meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

Programma's