Column Niena Bocken: Coronaboomers

Column Niena Bocken: Coronaboomers

Zondag 22 november 2020

|
Afgelopen week ben ik tante geworden. Mijn nichtje Jordan kwam na 40 weken uit de baarmoeder. Geloof het of niet; je geboorte het is de grootste verandering die je in je leven zult meemaken. Ook een van de meest traumatische. 9 maanden lekker hobbelen in een zakje warm water en plots word je ruw uit je bubbel getrokken, een koude en felle wereld in. Het eerste dat je dan ziet is toch een soort van slagveld. Zelf moest ik na 42 weken uit een keizersnede worden gehaald, want ik kan niet goed tegen verandering.

De geboorte van mijn nichtje was een paar dagen na de Zwarte Piet-demonstraties in Maastricht.

”In wat voor wereld zou Jordan opgroeien?”, dacht ik. Die vraag stelt echt élke generatie. In de jaren 40 had je de Tweede Wereldoorlog, de jaren 60 de Koude Oorlog, de jaren 90 de Golfoorlog. Nu heb je volwassen mannen die met kinderkopjes gooien en roepen om Zwarte Piet. Ohja; en er is corona natuurlijk. Kleuters niezen tegenwoordig vanzelf al in hun ellenboog. Sommigen zien het als tragisch symbool, maar ik vind het eigenlijk sowieso wel een goed idee. Ook het beperken van lichamelijk contact is niet per definitie slecht. Je leert zo wel weer wat persoonlijke afstand is en een knuffel of kus meer waarderen.

Je zit niet -net zoals ik- elke jaarwisseling met een hoofd vol jeukende uitslag van iedereen zijn baardhaar door al dat gezoen.

Over Oud en Nieuw gesproken; dat wordt voor mijn nichtje ook een heel andere ervaring.

Later vertel ik haar;

“Vroeger staken we om middernacht vuurwerk af in de lucht en proostten we met champagne.”

Dan zegt zij; “Maar tante Niena, dat mag toch alleen vóór acht uur? En vuurwerk is toch voor als boze mannen Sinterklaas vieren en strijkers gooien naar politie?“

“Ja maar dat is heel lang geleden, toen belangrijke beslissingen nog werden genomen door mensen die heel lang voor iets gestudeerd hadden. Niet door de senaat van internetwijsheden en de raad van influencers. Als je toen iets niet snapte of het ergens niet mee eens was, moest je eerst iets moeilijks doen voordat je mensen mocht bedreigen; dialoog voeren.“

Tegen die tijd is er waarschijnlijk nog steeds geen zorgbonus uitgedeeld, en raken ziekenhuizen chronisch overbelast doordat geen hond meer de zorg in wil. En doordat mensen vaccinatie weigeren omdat ze niet weten wat erin zit. Dan moet ik Jordan ook nog met droge ogen uitleggen dat diezelfde mensen zich dat nooit hebben afgevraagd van een kroket, viagrapil of XTC.

“Wat is XTC tante Niena?” - “Eh dat is iets ouderwets , voor als je samen met andere mensen in een grote ruimte moest staan met muziek en daar eigenlijk geen reet aan vond. Maar het was wel goed voor de Limburgse economie.”

Mijn nichtje behoort tot de generatie Coronaboomers. Geboren uit verveling en thuiswerk. Net zoals de Babyboomers niet verantwoordelijk voor de crisis waarin ze werden geboren, maar wel voor de wederopbouw. De Coronakinderen zien voor zich een generatie die meteen gaat stampvoeten als er grenzen komen aan hun grenzeloze wereld. Die grenzeloze wereld verwarren wij soms met vrijheid. Dat niet alles vanzelfsprekend is, en oneindig door kan gaan, lijkt voor ons een overgeslagen les.

Mijn warme bubbel eindigde na de keizersnede. Voor iemand die slecht tegen verandering kan, kan ik tegenwoordig goed tegen verandering. Het zijn niet de sterksten die overleven, maar degenen die zich het beste aanpassen, zei Darwin. Aanpassen betekent niet dat je blindelings volgt, maar het tegenovergestelde. Hopelijk kan Jordan mij daar later nog veel meer over leren.
Niena Bocken

De Stemming

Iedere zondag van 11:00 tot 13:00 uur op L1 Radio. Herhaling maandag 20:00 tot 22:00 uur.

Alle fragmenten en hele uitzendingen van De Stemming zijn te beluisteren op L1.nl/Stemming
De Stemming is er ook als podcast.

Luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3. L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren, op kanaal 7A.

Voorgesteld: de tweede 15 halvefinalisten van het LVK

Voorgesteld: de tweede 15 halvefinalisten van het LVK

L1mburg Centraal: Vooruitblik rechtszaak Baby Fabian

L1mburg Centraal: Vooruitblik rechtszaak Baby Fabian

Zondag van natte sneeuw naar regen en koude wind

Zondag van natte sneeuw naar regen en koude wind

L1mburg Centraal: Van oude pizza's skateboards maken

L1mburg Centraal: Van oude pizza's skateboards maken

L1mburg Centraal: Zwemmer Joeri Verlinden heeft in het nieuwe jaar heel veel wensen

L1mburg Centraal: Zwemmer Joeri Verlinden heeft in het nieuwe jaar heel veel wensen

L1mburg Centraal: Farmaceut, zakenvrouw en laborant Cristianne Rijcken

L1mburg Centraal: Farmaceut, zakenvrouw en laborant Cristianne Rijcken

Logo 1Limburg

Programma's